ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de olan DEAŞ militanı Avrupalıların ABD'de değil, Avrupa'da yargılanması gerektiğini ve bu konuda Avrupa'nın karar vermesi ve miitanları yargılamak için gerekli olan adımları atmasını istemişti. Belçika Başbakanı Charles Michel, ise ABD'nin bu talebine yanıt vererek DEAŞ terör örgütüne üye Avrupa vatandaşlarının Suriye'de kalmasının ve Suriye'de yargılanmalarının en doğru karar olacağını ve ABD'nin Avrupanın bu konuda çağrıları duymasını istiyor.

ABD, Suriye'den çekilme sürecinde

ABD yönetimi, Suriye'den en kısa süre içerisinde çekilmek istediklerini ve bu süreçte ABD askerlerinin zarar görmemesi için önlemler almaya devam edecek olduklarını açıklamıştı. Başkan Donald J. Trump'ın Suriye konusunda kararı zaman zaman askeri yetkililer tarafından eleştirilse de ABD Başkanı bu konuda geri adım atmıyor.

Başkan Trump, "İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerden Suriye'de yakaladığımız 800 DEAŞ militanını teslim alarak yargılamasını istiyoruz. DEAŞ çökmek üzere. Hoş olmayan diğer alternatif ise onları serbest bırakmak zorunda kalmak." ifadelerini bir süre önce kullanmıştı.