Hasır çitler son zamanlarda en çok satın alınan doğal bahçe çiti ve hasır gölgelik kaplama ürünleridir. Peki nedir bu hasır çitler ve hasır çit uygulamaları ile bahçe çiti ve gölgelikler nasıl yapılır? Bununla da kalmadı tabi ayrıca hasır çitleri balkonlarınızda, terasınızda, bahçe duvarlarınızda ve iç mekanlarınızda tavan kaplaması olarak dahi kullanabilirsiniz.

Hasır Çit Nedir?

2fcfb3ea-9e5f-4883-b3e2-2df2b1379fce

Hasır çit saz kamışlarından elde edilen bahçe çiti ve doğal çatı kaplama ürünleridir. Daha doğrusu hasır çitleri saz kamışlarından yapılan montaja hazır rulo halı veya örtü gibi de düşünebilirsiniz. Saz kamışlarını mutlaka duymuş olmalısınız.

Saz kamışları ülkemizde bol miktarda yetiştirilen ve genellikle sulak ve göl kenarlarında yetişen saz kamışları yaklaşık 1-1.5 cm çapında için boş odunsu gövdeye sahip bir kamış türüdür. Saz kamışlarının boyları yaklaşık 2-4 metre arasında olmaktadır. Hasır çit rulo ürünü saz kamışlarının makine ile misina iplerle birleştirilmesiyle yapılmaktadır. Özel bir makine ile yapılan bu işlemde saz kamışları makine içerisinde özel iğne yardımı ile misinalar ile birbirine bağlanır.

Hasır Çit Ürünü Nasıl Satın Alabilirsiniz?

0b53a6eb-9f45-4905-9cd3-bbe7146ae30a

Hasır çit ürünlerini mağaza veya marketlerde bulamazsınız. Hasır çit ürünlerini internet üzerinden e-ticaret sitelerinde ya da “SAZ KAMIŞ” gibi üretici hasır dekorasyon şirketlerinden alabilirsiniz. İnternet üzerinden hasır çit, kamış hasır , hasır rulo  ya da kamış çit diye arattığınızda hasır çit ürünlerini ve diğer satıcıları da görebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz “SAZ KAMIŞ” gibi doğrudan üretici bir şirketten satın almanız yönünde olacaktır. Çünkü sizlere ürün seçimi konusunda,  doğru miktarda ölçülerde sipariş vermeniz konusunda ve uygulama bilgileri hakkında ücretsiz danışmanlık veriyorlar. SAZ KAMIŞ gibi bir şirket üzerinden hasır çit siparişlerinizi verirseniz satış öncesi ve sonrası hiçbir sıkıntı yaşamazsınız ve bir sorunuz olduğunda hemen arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Ancak e-ticaret şirketlerinden satın aldığınızda ya arayacak bir muhatabınız olmayabilir ya da hasır çit ve hasır gölgelik yapımında detaylı montaj bilgisi alamayabilirsiniz.

Hasır Çit İle Bambu Çit Arasındaki Farklar Nelerdir?

af5f79bc-4210-4cc6-9aa5-6ba770491f6d

Hasır çitler saz kamışları ile yapılır ve piyasada bambu çit olarak satılan çitler ise genellikle bambu kamış adı verilen kargı ürünleri ile yapılmaktadır. Yani bambu çit ve kargı çit ürünleri hasır çitten tamamen farklıdır. Bu konuyu şu yüzden bilmenizde fayda var, hasır çit ürünlerini aratırken bambu çit ya da kargı çit diye satılan diğer ürünleri de göreceksiniz ve farklarını anlamayabilirsiniz.

Bambu çit ürünleri hasır çit ürünlerine göre daha kalın yapılıdır. Bunun nedeni kargı kamışlarının saz kamışlarından daha kalın bir kamış türü olmasıdır.

Hasır Bahçe Çitinin Faydaları Nelerdir?

1.      Hasır çit ürünü sıkı size mahremiyet sunar ve rüzgârı büyük ölçüde keser.

2.      Eğer yol kenarındaki bahçeniz için hasır çit kullanacak olursanız yoldan gelen tozların ve kumların zemin üzerinden gelişini engellemiş olursunuz.

3.      Hasır çit ve bambu çitler hem ekonomik hem de montajı kolay ürünlerdir.

4.      Hasır çitler ile mekanlarınızı sınırlandırırken alanlarınızı daraltmadan doğal bir görünüm kazandırmanızı sağlar.

Hasır Çit İle Bahçe Çiti Nasıl Yapılır?

Hasır çit rulo ile bahçe çiti yapmak için çitinizi monte edebileceğiniz bir iskelet olması gerekir. Hali hazırda çitinizi bahçe demir korkuluğunuza, panel çit üzerine ya da tel örgünüz üzerine mahremiyet ve rüzgarı kesmek için monte etmek istiyorsanız hemen hasır çit ürününü montaj yapmaya başlayabilirsiniz.

Hasır Çit Montajı Nasıl Yapılır?

Hasır çiti monte edeceğiniz bir alanınız yoksa ilk olarak çit iskeletini hazırlayınız. Çit iskeletini aşağıdaki resimdeki gibi hazırlayabilirsiniz. 1 metre ara ile demir profiller oluşturunuz. Demir profillerin uzunluğu sipariş ettiğiniz çit boyunun ölçülerine yakın olmalıdır.  Demir profillerinizi dikeyde oluşturduktan sonra hasır çitin esneme yapmaması için ortadan ve üstten yatay profilleri kaynak yaparak oluşturunuz. Hasır çit malzemesini sık aralıklarla monte edebilmeniz için yatay profillerinizin de olması gerekir.

Çit İskeleti Örnek Görseli

4180749a-db97-4371-a261-7894998c9102

Hasır Çit Montaj Aşaması

eab48446-c025-4948-868e-a77985731f29

Çit iskeletiniz tamamlandıktan sonra hasır çit ürününü galvanizli çelik tel, uygun montaj vidası ya da plastik klipsler ile monte edebilirsiniz. Montaj kısmında genellikle galvanizli çelik tel ve plastik klipsler kullanılmaktadır. Vidalama konusunda profesyonel iseniz bu yöntemi de uygulayabilirsiniz. Zaten ürünleri SAZ KAMIŞ gibi bir hasır dekorasyon şirketinden aldığınızda sizlere kapsamlı uygulama bilgisini telefon üzerinden aktaracaklardır ve tüm sorularınızı satı öncesi ve sonrası yanıtlayacaklarıdır.

Hasır Çit İle Balkon Kaplaması

172ec6a4-ac6f-442d-b8a4-0ff19dbf894b

Hasır çit ürünü ile balkon demirlerinizi de kaplayarak hem alanlarınızı doğallaştırmış olursunuz hem de mahremiyet sağlamış olursunuz. Hasır çit ürününün balkonlarda kullanımı son derece yaygın ve kullanışlıdır. Özellikle balkonlarda çok vakit geçiren kişiler hasır çit rulo ile kendilerine doğal mekanlar oluşturmaktadır. Hasır çit ürünü ile balkon demirlerinizi kaplarken hasır çit yapımında olduğu gibi galvanizli çelik tel ya da plastik tel kullanın. Hasır balkon uygulaması yapmak için hasır çit ürününü balkon demirlerinizin yüksekliği kadar sipariş veriniz.

Hasır Çit Ölçüleri

·        1.60 m x 5 m (Yükseklik/ Genişlik)

·        1.80 m x 5 m (Yükseklik/ Genişlik)

·        2 m x 5 m (Yükseklik/ Genişlik)

·        2.6 m x 5 m (Yükseklik/ Genişlik)

·        Hasır çit ölçüleri genellikle bu boyutlarda imal edilmektedir. Saz Kamış gibi hasır dekorasyon şirketleri sizin ihtiyacınız olan ölçüleri belirleyerek ürünlerinizi hazırlayıp teslim etmektedir.

Hasır Çit ile Bahçe Gölgelik Yapımı

d2bb2f6f-2c46-485b-b74e-2ce76b7e91c7

Hasır çit ürünü hasır gölgelik ve hasır çatı kaplama uygulamalarında en çok kullanılan üründür. Hasır çit rulo ya da kamış hasır ürünü ile kamelya, veranda, çardak ya da pergola çatı ve gölgeliklerinizi hasır kaplama yapabilirsiniz. Hasır gölgeliklerinizi yapmak için hasır çit ruloyu çatınıza ön taraftan başlayarak monte ediniz. Hasır çit ruloyu çatı ve gölgeliklere monte ederken ürünü gerdirerek ve sık aralıklar ile monte ediniz. Bu sayede sert rüzgarlarda dahi hasır çit çatınızda esneme yapmadan sağlam bir şekilde duracaktır. Hasır çit ürünü suya karşı dayanıklıdır fakat su geçirmez bir ürün değildir. Eğer 4 mevsim altında oturabileceğiniz çatı ve gölgelikler yapmak istetiyorsanız okumaya devam ediniz.

Su Geçirmez Hasır Gölgelik Nasıl Yapılır?

Hasır çit rulo ürünü ile su geçirmez gölgelik yapmak için OSB membran kullanınız. OSB membranı yapı marketlerden ve hırdavatçılardan alabilirsiniz.  Hasır çiti yukarıdaki gibi gölgelik çatınıza galvanizli çelik tel ve plastik klipsler ile monte ediniz. Daha sonra üzerine 2. Katman olarak OSB Membran seriniz. OSB membran çatınızın su geçirmesini engelleyecektir. OSB membranı serdikten sonra dışarıdan bakıldığında da doğal bir hasır gölgelik görünümü elde etmek için 3. Katman olarak kargılardan imal edilen bambu kamış ruloyu da uygun montaj vidaları kullanarak sık aralıklar ile monte ediniz.

Hasır Çit Siparişi Verirken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

·        Hasır çit ya da kamış hasır ürününü e-ticaret sitelerinden de satın alabilirsiniz SAZ KAMIŞ gibi direk üretici şirketlerden de satın alabilirsiniz. Hasır çit ruloyu uygun ölçülerde ihtiyacınız kadar sipariş vermek ve uygulama hakkında detaylı destek almak için kesinlikle üreticisinden sipariş vermenizi önermekteyiz.

·        Hasır çit ile bahçe çiti ya da gölgelik yapacaksınız uygulama yapacağınız alanın metre karesini ve görsellerini üretici şirkete talepleriniz ile aktarınız. Bu aşamada şirket size bir nevi danışmanlık ve keşif hizmeti sunacak ve size doğru ve uygun ölçülerde ürün siparişi vermenizi sağlayacaktır.

·        Hasır çit ürünü ile pergolanız için hasır gölgelik yapılmak isteniyorsa uygulama yapılacak alanın görsellerini ve metre karesini iletiniz. Eğer su geçirmez bir hasır gölgelik yapılmak isteniyorsa hangi ürünleri nasıl montaj yapacağınızı da ürün satın aldığınız hasır dekorasyon şirketinden öğreniniz.

·        Eğer montajı siz yapmayacak iseniz montaj sırasında marangozunuz ya da demir ustanız hasır çit satın aldığınız şirketi arayarak doğru montaj bilgisini edinmelidir.

Hasır çit hakkındaki yazımızda bize katkı sağlayan 20 Yıllık Hasır Dekorasyon ustası ve Aynı Zamanda Saz Kamış şirketinin de kurucu Olan Serkan SAZ tarafından kaleme alınmıştır. Hasır çit ürünlerinizi doğa ile iç içe ve sağlıkla kullanmanız dileğiyle…

Editör: Haber TS