Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu illerden Hatay'da, Mimar Sinan'ın 449 yıllık eseri depremzedelere yuva oldu.

Osmanlı tarihinin ve dünyanın en ünlü mimarlarından biri... Mimar Sinan tarafından 1574 yılında yaptırılan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Hatay ilinin tarihi ve kültürel en özel yapılarından da biri. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından binlerce kişinin can verdiği ve tüm kentin enkazlarla yerle bir olduğu 10 ilde biri de Hatay oldu.

Hatay'daki depremzedeler, kendilerine yuva olacak KYK yurtları, oteller, pansiyonlar, hayırseverler tarafından bağışlanan evlere yerleştiriliyor. Depremden etkilenen ailelerden bazıları da Hatay'daki 449 yıllık tarihi esere sığındı.

1574'te Sokullu Mehmet Paşa adına yaptırılan Külliye, Hatay'ın Payas ilçesinde yer alıyor. 449 yıla rağmen sağlam bir kale gibi ayakta kalan ve depremden etkilenmeyen tarihi yapıda şimdi depremzedeler kalıyor.

Uzun yıllar kervanların konakladığı Mimar Sinan eseri, İstanbul-Halep-Şam-Hicaz yolu üzerinde bulunuyor. Külliyede deprem sonrası sadece cami minaresinin kubbesi yıkıldı.

 Payas Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Yıldız, deprem sonrası depremzedeler için külliyenin kullanıma açıldığını duyurdu. Barınma dışında misafirlere sıcak yemek veriliyor. Tarihimizde bir dönemin en önemli yapılarından olan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, bugün Hatay depremi sonrasında depremzedelerin yeni yuvası olarak bir kez daha tarihe geçecek.