Kabak çekirdeği besin değeri merak ediliyor. Her gün bir avuç tüketirseniz neler oluyor? İşte kabak çekirdeğinin faydaları!

Kabak çekirdeği, kabak meyvesinin merkezinde bulunan yenilebilir, yassı, oval şekilli tohumlardır. Etten çıkarıldığında, lezzetli, çıtır çıtır bir atıştırmalıktır. En sağlıklı kuruyemişler arasında yer alan kabak çekirdeği faydaları ile öne çıkar. Kabak çekirdeği tek başına yenebildiği gibi tatlılara ve bazı tariflere eklenebilir. Besinlerle dolu olan bu yemişin hangi vitamin ve mineralleri içerdiğini de aktaralım. İşte, 30 gramlık bir avuç kabak çekirdeğinde bulunan besinler!

Kabak Çekirdeği Besin Değeri:

Kabak çekirdeği besin değeri bakımından zengindir.

• 170 kcal / 704KJ

• 7,3 gr Protein

• 13,7 gr Yağ

• 2,1 gr Lif

• 81 mg Magnezyum

• 246 mg Potasyum

• 1,98 mg Çinko

• 3,0 mg Demir içerir.

Kabak Çekirdeği Faydaları: 5 Önemli Etki!

1. Kan Şekerini Dengeler

Kabak çekirdeği ile keten tohumunun, yüksek kolesterol ve kan şekeri seviyeleri gibi diyabetik komplikasyonları önlemeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Bu tohumların hipoglisemik özellikleri, şeker hastalarının kan şekeri düzeylerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olabilir.

2. Kalp Sağlığını Korur

Kabak çekirdeği, alfa-linolenik asit (ALA) dahil olmak üzere iyi bir doymamış yağ kaynağıdır. Kabak çekirdeği faydaları dengeli bir beslenmenin yolunu açarak kalp hastalıklarını önler. 2011 yılında yapılan bir araştırma, kabak çekirdeği yağının menopoz sonrası kadınlarda kolesterol seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olduğunu kanıtlamıştır. Ayrıca, yararlı bir magnezyum kaynağı olan kabak çekirdeği kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabilir.

3. Antioksidan açısından zengindir

Kabak çekirdeği, hücre hasarından sorumlu "serbest radikalleri" temizlemeye yardımcı olabilecek iyi bir antioksidan kaynağıdır. Menopoz öncesi dönemde kadınları meme kanserinden koruyabilir.

4. Kanser Riskini Azaltabilir

Kanseri önleyebilecek tek bir "süper yiyecek" olmamasına ve kanser için bazı risk faktörlerinin diyetle ilgisi olmamasına rağmen, sağlıklı beslenmenin kanser riskini azaltabileceğine dair kanıtlar vardır. Kabak çekirdeği açısından zengin diyetler, meme, prostat ve kolon kanseri dahil olmak üzere belirli kanser risklerinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

5. Mesane Sağlığına Fayda Sağlar

Çalışmalar, kabak çekirdeğinden elde edilen yağın üriner bozuklukları önleme veya tedavi etme potansiyeline sahip olabileceğini bulmuştur, ancak bu bulguları doğrulamak için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Editör: Didem Bektaş