Orta Doğu’da ateşkes kararına rağmen gerilim tırmanmaya devam ediyor. İsrail, Beyrut başta olmak üzere Lübnan genelinde geniş çaplı hava saldırıları düzenledi. Saldırılar, son dönemin en büyük askeri operasyonlarından biri olarak değerlendiriliyor.
10 DAKİKADA 100 SALDIRI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Beyrut, Bekaa ve güney bölgelerinde eş zamanlı olarak 10 dakika içinde 100 hava saldırısı gerçekleştirildiği duyuruldu. Operasyonun, kısa sürede çok sayıda hedefi kapsaması dikkat çekti.
Saldırıların Hizbullah’a ait komuta merkezleri ve askeri tesislere yönelik olduğu öne sürülse de, sahadan gelen bilgiler sivil bölgelerin de ciddi şekilde etkilendiğini ortaya koydu.

BEYRUT’TA ŞİDDETLİ PATLAMALAR YAŞANDI
Başkent Beyrut’ta art arda patlama sesleri duyulurken, özellikle nüfus yoğunluğu yüksek bölgelerde büyük hasar meydana geldi. Dahiye bölgesinde hedef alınan noktalardan yoğun dumanların yükseldiği bildirildi.
Saldırılar öncesinde herhangi bir uyarı yapılmaması, sivil kayıpların artmasına neden olan en önemli etkenlerden biri olarak değerlendiriliyor.
EN BÜYÜK SALDIRILARDAN BİRİ OLARAK KAYDA GEÇTİ
İsrail ordusu, düzenlenen operasyonun 2 Mart’tan bu yana gerçekleştirilen en büyük saldırı olduğunu açıkladı. Açıklamada, Hizbullah’ın askeri altyapısının hedef alındığı ifade edildi.
Bu kapsamda istihbarat merkezleri, füze sistemleri ve çeşitli askeri unsurların vurulduğu öne sürüldü.

YÜZLERCE CAN KAYBI VE YARALI
Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırılarda ilk belirlemelere göre yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.
Ayrıca enkaz altında kalan kişilerin kurtarılması için çalışmaların sürdüğü, sağlık ekiplerinin yoğun bir şekilde müdahale ettiği belirtildi.
SAĞLIK VE KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Yetkililer, özellikle Beyrut’taki yoğunluğun azaltılması için halka çağrıda bulundu. Kurtarma ekiplerinin çalışmalarını sürdürebilmesi için yolların açık tutulması gerektiği vurgulandı.
Hastanelerde yoğunluk yaşandığı ve yaralıların farklı sağlık merkezlerine sevk edildiği ifade edildi.

İSRAİL: SALDIRILAR DEVAM EDECEK
İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, ateşkes sürecine rağmen Lübnan’da Hizbullah’a yönelik operasyonların süreceğini açıkladı.
Zamir, fırsat buldukça saldırıların devam edeceğini belirterek, bölgedeki askeri hareketliliğin süreceğinin sinyalini verdi.
ATEŞKES KAPSAMI TARTIŞMA KONUSU
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD ile İran arasında sağlanan ateşkesin Lübnan’ı kapsamadığını savundu. Buna karşılık, ateşkes için arabuluculuk yapan Pakistan yönetimi Lübnan’ın da sürece dahil olduğunu ifade etti.
Bu çelişkili açıklamalar, ateşkesin kapsamı konusunda belirsizlik oluştururken, bölgedeki gerilimin daha da artabileceği yönünde değerlendirmelere neden oldu.

SON DURUM VE BEKLENTİLER
İsrail Beyrut saldırı süreci, Orta Doğu’daki çatışma riskini daha da büyütmüş durumda. Ateşkese rağmen devam eden operasyonlar, kalıcı barış umutlarını zayıflatıyor.
Önümüzdeki günlerde tarafların atacağı adımlar, bölgedeki gelişmelerin yönünü belirleyecek en önemli faktör olacak.




