Depremin etkilediği bölgelerden ayrılanların bir kısmı çevre illere, bir kısmı ise ülkenin farklı bölgelerine yerleşti.

Buna bağlı olarak Türkiye’nin birçok noktasında kira ücretlerinde de artış yaşanmaya başladı. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ve İstanbul’da hizmet veren emlakçılar, İstanbul’daki gayrimenkul durumu, taşınmalar ve fiyat artışları hakkında konuştu.

“BİRKAÇ MÜNFERİT OLAY DIŞINDA GÖZLE GÖRÜLÜR BİR ŞEY YOK”

Henüz İstanbul’da net bir yansımanın olmadığını söyleyen, Aşa, “Bölgeden gelenler daha çok eş, dost, akraba yanına ve bazı kamu kurumlarının ve hayırseverlerin tahsis ettiği geçici ikametlere geliyorlar.

İstanbul şuan deprem dolayısıyla yoğun bir göç almıyor. Fiyat yükselişi psikolojik olarak diğer illerdeki o yükselişler gibi İstanbul’da da dedikodu başladı. Birkaç münferit olay dışında gözle görülebilen bir değişim yok. Biz de zaten buna müsaade etmek istemiyoruz. 30 ilden oda başkanları olarak “Fahiş fiyata aracı olmayacağız” diyerek ortak bir açıklamada bulunduk. Birçok emlakçı da hizmet bedeli almıyor” diye açıkladı.

“YOĞUNLUK 6 AY SONRASI BAŞLAYACAK”

Aşa “İstanbul’a şuan dışarıdan kimse gelmiyor ama kendi içinde de bir deprem riski olduğu için vatandaşlar, daha sağlam zemin ve daha yeni bina, daha güvenli bir alana gitme ihtiyacı duyuyorlar. Bu psikoloji hakim. Hali vakti yerinde olanlar iki üç katlı villa tipi evlere geçiyor. İstanbul’da henüz yoğunluğu yaşamıyoruz. Bu 6 ay sonra başlayabilir” diye belirti.

İstanbul’da deprem beklentisi olduğu için insanların bu şehir e gelmek istemediğini söyleyen Aşa, sözlerine de şunları ekledi:

“İnsanlar, kaldıkları akrabalarının yanından ayrılacak. Kalıp kalmayacağına karar verecek. O zaman asıl piyasa oluşacak. Kaldı ki İstanbul’da deprem söylentisi olduğu için insanlar bu tarafa gelmek istemiyorlar. İstanbul’u tehlikeli görüp gelmek istemiyorlar. İstanbul içinde ise şuan Arnavutköy ve Başakşehir biraz daha ön plana çıkıyor, zemin sağlam, çoğu da yeni bina stokları. Taşınmalar daha çok merkez ilçelerden ve eski bina olan bölgelerden gerçekleşiyor. Deprem riski biraz daha fazla olan Avcılar, Küçükçekmece, Beşikdüzü’nün sahil kesimleri, Şişli, Fatih ve Beşiktaş gibi eski binaların genel olarak bulunduğu bölgelerde bir düşünceleri var insanların. Fakat yoğun bir şekilde ev arayışı da yok”

“10 BİN LİRALIK DAİRELER 20 BİN LİRAYA YAKLAŞMIŞ DURUMDA”

Emlakçılar özellikle eski evlerden ve deprem riski olan bölgelerden insanların taşınmaya başladığını ve deprem sonrasında özellikle yeni binaların fiyatlarının yükseldiğini bildirdi.

Küçükçekmece bölgesinde emlakçılık yapan Cesim Demirçin, “Şuan özellikle eski evler rağbet görmüyor, yeni daireler rağbet görüyor. Örneğin dün iki kişi daireleri boşalttılar, yeni yapılan Başakşehir tarafına gittiler. Biz de “Binamız 99 depremi öncesinde yapıldığı için, içimiz rahat değil” dediler ve saygıyla karşıladık. Burası Küçükçekmece fay hattına yakın, rağbet iyice azaldı. Küçükçekmece bölgesinden kaçarak Bahçeşehir, Kayaşehir, gibi yerlere gidiyorlar. Buralarda dahi eski evler ve 10 bin liradan aşağı kira yok. Bahsettiğim Kayaşehir gibi bölgelerde ise kiralar 15-20 bin liraya ulaşıyor 3+1 ev için. Bize göre ortalama yüzde 50 artış var. 10 bin liralık daireler 20 bin liraya kadar yaklaşmış durumda” diyerek açıkladı.

“YENİ BİNALARDA GİYATLAR İNANILMAZ YÜKSELDİ”

Florya ve Yeşilköy bölgesinde emlakçılık yapan Kaya İnancı ise “Bu bölgede eski binalarda oturan insanları deprem sonrası tedirginlik sardı. Buradaki etkiyi bir an evvel satılık ya da kiralık buldukları evlerden çıkıp daha yeni binalara yönelmelerinden anlaşılıyor. Bu da yeni binalarda fiyatların yükselişine sebep olmakta. Normalde de Bakırköy ve Florya bölgesi kiralarının yüksek olduğu bir bölgeydi. Tabi, 1999 Depremi öncesinde de biliyorduk ama son yapılan açıklamalar sonrası da ortada, buranın deprem açısından riskli olduğu bilinmekte. Fiyat yükselmeleri depremden önce başlamıştı zaten, son altı ayda 4-5 katı bulmuştu. Deprem bölgesine yakın şehirlerdeki kadar artış yok ama en az yüzde 10 fark edecektir şeklinde konuştu.