İstanbul'da gerçekleşecek yerel seçimlerde adayların vaatleri arasında deprem konusu da önemli bir yer tutuyor. İşte, adayların vaatleri!

Vatandaşların en önemli gündem maddelerinden biri olan deprem, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adaylarının da dikkatini çekiyor. Adaylar, depreme yönelik birçok vaat sunuyor.

Tarih, kültür ve ekonomi açısından dünya çapında bir metropol olan İstanbul’da en büyük korku deprem olarak ön plana çıkıyor. 11 ili etkileyen ve 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği “Asrın felaketi” 7 Şubat depremlerinden sonra bu korku katlanarak arttı. İstanbul’da yaşayanların bir kısmı depreme karşı kendi imkanlarıyla hazırlık yapmaya çalışıyor ancak alınan bu bireysel önlemler felakete karşı etkin bir rol oynamıyor.

İSTANBUL DEPREME HAZIR DEĞİL

Özdemir Araştırma Şirketi tarafından İstanbul'da deprem hazırlıkları üzerine 408 bin 79 kişiyle yapılan anket de depreme ne kadar hazırlıksız olduğumuzu gözler önüne serdi. İstanbul'da yaşayanların sadece %19.2'sinin evlerinin depreme dayanıklılığını ölçmek için gerekli olan risk raporlarını almış olması şehirdeki konut stoğunun büyük bir bölümünün depreme karşı güvensiz olduğunu ve felaket durumunda ciddi hasarlara yol açabileceğini işaret ediyor. Şehir altyapısının da depreme karşı yetersiz olduğu da bir gerçek. İhmal edilmiş altyapı, deprem sonrası kurtarma ve yardım operasyonlarını da imkansız hale getirecek.

SEÇMENİN GÖZÜ ‘KENTSEL DÖNÜŞÜM’ VAATLERİNDE

Antalya'da Tekne Kiralama: Tatilinizi Unutulmaz Kılın Antalya'da Tekne Kiralama: Tatilinizi Unutulmaz Kılın

İstanbul’un deprem felaketiyle yüzleşmesinin ne kadar büyük bir trajediye dönüşebileceği gerçeği acil önlemler alınmasının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Böylesine büyük bir felaketin eşiğinde olan İstanbul’da yerel seçimler de büyük önem kazanıyor. İstanbul’daki ‘Deprem gerçeği’ seçmen tercihinde belirleyici rol oynayacak. Bu yüzden adayların vaatleri arasında Kentsel dönüşüm projeleri ve depreme hazırlık önemli bir yer tutuyor.

KURUM’DAN 5 YILDA 650 BİN KONUTU DÖNÜŞTÜRME VAADİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı döneminde kentsel dönüşümle ilgili başarılı bir portre çizen AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Murat Kurum’un İstanbul ile ilgili en önemli vaadi yine kentsel dönüşümle ilgili oldu. Seçim sloganını dahi ‘Sağlam Adam’ olarak belirleyen Kurum, İstanbul’da 5 yıl içinde 650 bin konutun dönüşümünü yapacağını açıkladı. Çalışmaların 39 ilçenin tamamında yapılacağını altını çizdi.

İMAMOĞLU’NUN HEDEFİ 50 BİN KONUTU GÜÇLENDİRMEK

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nun kentsel dönüşüm konusundaki hedefi rakibi Kurum’a oranla daha düşük kaldı. İmamoğlu, 7 şubatta düzenlediği Afetlere Dayanıklı İstanbul temalı sunumunda hedeflerinin 50 bin konutu güçlendirmek olduğunu belirterek, "2024-2029 arasında ilk etapta 22 bin konutu dönüştürmek için açıkçası gaza basacağız" açıklamasını yaptı. Ancak 2019 yılında İBB Başkanlığı koltuğuna oturan İmamoğlu, seçim öncesi 100 bin konut vaadinde bulunmuş, kendi ifadesiyle bunu sadece 20 binini tamamlayabilmişti. Ancak AK Partili yetkililere göre İmamoğlu döneminde dönüştüren konut sayısı 20 bin rakamının da çok altında.

“ELİMDE SİHİRLİ DEĞNEK YOK”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’na yönelik eleştiriler bununla sınırlı değil. Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı’na tahsis edilen bütçe, İmamoğlu yönetime geldikten sonra belediye bütçesinin%1’ine düşürüldü. İmamoğlu’ndan önce bu rakamın İBB bütçesinin %5’i olması, tepkileri de beraberinde getirdi. İmamoğlu’nun yakın zamanda katıldığı bir televizyon programında da “İstanbul’u depreme hazırladınız mı? İçiniz rahat mı?” sorusuna “Nasıl hazırlayayım, elimde sihirli değnek yok” diyerek cevap vermesi de tartışmaları yeniden alevlendirmişti.

KAVUNCU’NUN ÇÖZÜM ÖNERİSİ ‘ADA BAZLI DÖNÜŞÜM’

İYİ Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Buğra Kavuncu’nun da seçim vaatlerinin başında İstanbul depremine karşı alınacak önlemler yer alıyor. İmamoğlu’nu “İstanbul’un deprem riskini bertaraf etme konusunda bizi ve seçmeni hayal kırıklığına uğrattı.” sözleriyle eleştiren Kavuncu, Kurum’un 5 yılda 650 bin konutu dönüştürme vaadini de gerçekçi bulmadığını ifade ediyor. İyi Parti adayının Kentsel dönüşümle ilgili vaadi ise ‘Ada bazlı çözüm” ve finansman sorununun ortadan kaldırılması…

Editör: Didem Bektaş