Melatonin, insan vücudunda doğal olarak bulunan ve uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen bir hormondur. Beynin hemen alt kısmında bulunan epifiz bezi tarafından özellikle geceleri salgılanmaktadır.

Vücuttaki temel işlevi vücudun biyolojik saatini koruyup, ritmini ayarlamak olan melatonin hormonu; uyku-uyanıklık ve gece-gündüz döngülerini düzenlemektir. Ayrıca melatonin uyku derinliği ve kalitesine de olumlu yönde etki etmektedir.

Melatonin hormonunun salınımı, gecenin erken saatlerinde hava karardıktan sonra başlar ve 02.00-04.00 saatleri arasında en yüksek seviyeye ulaşır. Vücut normal şartlarda karanlıkta daha fazla melatonin üretmektedir. Bu durum vücudun uykuya hazırlanması için işaret verir. Aydınlıkta ise vücuttaki melatonin üretimi azalmaktadır. Bu da vücuda uyanık olmaya hazırlanma sinyalini vermektedir.

Uyku sorunu olan bireylerde yaygın olarak düşük melatonin seviyeleri görülmektedir.

Melatonin sentezi ve salınımını etkileyen en önemli faktör ışıktır. Gece uykuya dalmadan önce tablet, telefon ya da bilgisayar kullanımını mümkün olduğunca azaltmak ve yeterince melatonin salınımı için, karanlık ortamlarda uyumakta fayda vardır.

Melatonin takviyeleri, uyku düzenini sağladığı, uyku derinliği ve uyku kalitesini artırdığı için sıklıkla uyku problemi yaşayan kişilere tavsiye edilmektedir. Siz de uyku problemi yaşıyor iseniz bir sağlık profesyonelinin görüşü ile birlikte melatonin takviyesi kullanabilirsiniz.

Melatonin takviyeleri ile ilgili daha detaylı bilgiye https://www.naturalnest.com.tr/ sitesini ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.

Editör: Ersin Tanitim