İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, turizm sezonu boyunca kirliliğine çare bulunmayan Sera Gölü’nü gündeme getirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki’ye soru önergesi vererek, Sera Gölü’nün temizlenmesine ilişkin sorular sordu. Turizm sezonu boyunca temizlenemeyen ve çevreye kötü kokular saçan Sera Gölü’nün temizlenme çalışmalarına dair sorunları TBMM gündemine taşıdı. İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, Sera Gölü’nde kirliliğin önlenmesi ve temizleme çalışmalarına yönelik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki’nin cevaplandırması istemiyle TBMM başkanlığına soru önergesi verdi.


SERA GÖLÜ’NDEKİ KİRLİLİK HAD SAFHAYA ULAŞTI
Son yıllarda Sera Gölü’ndeki kirlilik düzeyi had safhaya ulaşmış ve bu kirlilik zaman zaman gölün renginin değişmesine de neden olmuştur diyen Aydın şu şekilde devam etti: Aşırı yağışlar ardından yukarı havzalardan gelen rüsubat nedeniyle göl, sık sık kirlenmekte ve çökeltim havuzuna ihtiyaç duyulmaktadır. Bakanlık ve yetkili kurumlar tarafından gölün temizlenmesi için bazı çalışmalar yapılmış ama bu çalışmalar yeterli olmamıştır.

SERA GÖLÜ ÇEVRESİNDE ALTYAPI VE KANALİZASYON ÇALIŞMASI BAŞLATILMALI
Sera Gölü çevresindeki evlerin kanalizasyon giderlerinin göle aktığı ve gölü kirlettiği köy sakinleri tarafından belirtildiğine dikkat çeken Aydın, Sera Gölü’nün çevresinde geniş kapsamlı altyapı ve kanalizasyon çalışması yapılmadan gerçek manada temizliğin mümkün olmadığını belirterek sözlerini bitirdi.


ÖNERGEDE ALTI SORU VAR
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın’ın soru önergesinin tamamı şöyle:

1. Gölü besleyen ırmakların alüvyon ve gölün yapısını bozacak maddeleri taşımaması için Bakanlık olarak herhangi bir çalışma yaptınız mı? Yapıldıysa bu çalışmalar nelerdir?

2. Sera Gölü’nü evsel, tarımsal ve kimyasal atıklardan korumak için Bakanlık olarak çalışmalar yaptınız mı? Yaptıysanız bu çalışmalar nelerdir?

3. Sera Gölü çevresindeki köy ve beldelerde bulunan evlerin giderlerinin göle dökülmemesi için altyapı çalışması düşünülmekte midir? Düşünülmekte ise ne zaman düşünülmektedir?


4. Yıldızlı Sera Deresi Islahı kapsamında yapılması planlanan çökeltim havuzu hangi aşamadadır? Çökeltim Havuzunun inşası ne zaman bitecektir?

Trabzon'da bitkin bulunan balaban kuşu koruma altına alındı Trabzon'da bitkin bulunan balaban kuşu koruma altına alındı

5. Sera Gölü’nün temizlenmesi konusunda bakanlığınızca yaptığınız çalışmalar var mı? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

6. Sera Gölü’nü etkileyen, hayvancılık faaliyetlerinden kaynaklı kirliliğin ve tarımsal kirliliğin önlenmesi için çalışmalarınız var mı? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

Editör: Haber TS