Benler neredeyse her insanda bulunan lezyonlardır. Benlerin yapısı ve boyutu her insanda farklılık göstermektedir. Bazı benler yüzeysel yani leke şeklindedir, bazı benler ise kabarıktır. Benler yapısına ve bulunduğu yere göre kişilerde estetik kaygıya neden olabilmektedir.

Bu tür benlerin tedavisi oldukça kolaydır. Ancak tedavi sonrasında estetik kaygı yaşanmaması için tedavinin doğru yöntemle ve bu alanda uzman bir hekim tarafından yapılması önemlidir. Aksi halde tedavi sonrasında çukurluk ve iz kalması gibi durumlar yaşanabilir.

Ben Aldırma Yöntemleri Nelerdir?

Ben aldırma yöntemleri ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemler olarak 2 ye ayrılmaktadır.

Ameliyatla ben aldırma işlemi yalnızca büyük ve kabarık benlere uygulanır. Yüzeysel, küçük benlerde ise kesi yapılamaz. Büyük benlerin ameliyatla alınması sonrasında kayda değer bir kesi-dikiş izi kalır. Bu nedenle ameliyatla ben alınması önerilmemektedir.

Ameliyatsız ben aldırma yöntemleri ise krioterapi (dondurma), lazer, plazma ve radyo frekans yöntemleridir. İdea Klinik tüm şubelerinde bu yöntemleri uygulamaktadır.

Ben aldırma işleminde hangi yöntemin kullanılacağına muayene ile karar verilmelidir. Bu sayede kişinin cilt ve ben yapısına en uygun yöntem tercih edilebilir.

Krioterapi ile Ben Aldırma (Dondurma Yöntemi)

Krioterapi yöntemi ben ve siğil tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu işlemde ben dokusunda sıvı azot uygulanarak beni çürüyerek düşmesi amaçlanır. Azot uygulaması bazı durumlarda sağlıklı dokulara zarar vererek iz kalmasına ve yanık oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle ben alma da etkili olmasına karşın yanık oluşması riski nedeni ile krioterapi yöntemi pek önerilmemektedir.

Lazerle Ben Aldırma

Ben alma işlemleri arasında en sık en popüler olan yöntemlerden birisi de lazer ile ben sildirmedir. Lazer yöntemi leke şeklinde yani cilt seviyesinde olan benlerin tedavisinde uygulanır. Ciltten kabarık benlerde lazer etkisi yetersiz kalmaktadır. Ek olarak lazer ışını yalnızca koyu renkli dokuları algılar. Bu nedenle açık renkli benlerin tedavisinde de etkisi yetersizdir.

Özetle koyu renkli ve yüzeysel benlerin tedavisinde lazer kullanımı uygundur.

Plazma ile Ben Aldırma (Plazma Pen Ben Aldırma)

Plazma cihazı estetik uygulamalarda sıklıkla kullanılan bir cihazdır. Ben aldırma işlemi de bu uygulamalardan birisidir. Plazma etkisi ile ben dokusu ciltten buharlaştırılarak tedavi gerçekleştirilir. Başarılı ve etkili bir yöntemdir. Yüzeysel ve kabarık benlerin tedavisinde kullanılabilir.

Ancak cihazın etkisi çok yüksek olmaması nedeni ile et benlerinin tedavisinde seans sayısı ve süresi çok uzayabilmektedir. Bu nedenle büyük et benlerinin tedavisinde başka yöntemler tercih edilebilmektedir.

 Radyo Frekansla Ben Aldırma (Ben Buharlaştırma)

Radyo frekans cihazı radyo dalgalarını yüksek ısı enerjisine dönüştüren bir cihazdır. Yüksek ısılarda kullanılabilmesine rağmen cihazın 9 farklı kademesi bulunur. Bu sayede çok hassas şekilde de ayarlanabilir.

Hassas şekilde ayarlanması sayesinde her türlü benin tedavisinde güvenle kullanılabilmektedir.

Kabarık ve büyük benlerin tedavisinde yüksek ısıda, yüzeysel benlerde ise çok düşük ısılarda kullanılabilmektedir.

Radyo frekans cihazının ısısı ve ince ucu sayesinde ben dokusu milimetrik olarak buharlaştırılır. Bu sayede sağlıklı dokular zarar görmez. Tedavi sonrasında büyük ihtimalle hiç iz kalmaz. Ancak kişilerin cilt ve ben yapısına bağlı olarak bazı bireylerde mimimal (ancak konuşma mesafesinden dikkatli bakınca belli olabilecek) bir iz kalabilir.

Ben Aldırmak Zararlı Mıdır?

Toplumda ben aldırmak kansere neden olur gibi yanlış bir algı bulunmaktadır. Bu bilgi bilimsel olarak doğru değildir. Bilakis ben aldırmak olası kanser riskini de ortadan kaldırmaktadır. Ben dokusunun ortadan ilerde oluşabilecek (varsa) ihtimali de ortadan kaldırmaktadır.

Ben Aldırınca İz Kalır Mı?

Ben aldırma sonrasında iz kalmaz demek doğru bir yaklaşım değildir. Ancak ben aldırma sonrası iz kalmaması için benin yapısını incelenerek uygun yöntemle alınması gerekir. Ek olarak tedavi sonrasında güneş koruma etkisi olan bir yara/iz kremi kullanılması da faydalı olacaktır. Kutalin krem hem yara iyileştirme hem de güneş koruma etkisi olan bir üründür.

Ben aldırma sonrasında kutalin krem kullanımı ile iz kalmaması veya en az iz kalması sağlanabilir.

Ben Aldırmak İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ben aldırma işlemi için medikal estetik alanında uzman genel cerrahlar tercih edilebilir.

Referans: İdea Klinik

Editör: Özge Özkan