Jeneratörler; taşınabilir jeneratörler, yedek jeneratörler ve endüstriyel jeneratörler dahil olmak üzere çeşitli boyut ve tiplerde üretilir. Taşınabilir jeneratörler, genellikle acil durum gücü için veya elektrik olmadığında kullanılan küçük, taşınabilir cihazlardır. Yedek jeneratörler, elektrik kesintisi durumunda otomatik olarak açılabilen ve güç sağlayabilen daha büyük, kalıcı olarak kurulmuş jeneratörlerdir. Endüstriyel jeneratörler ise daha büyük ve daha güçlüdür ve genellikle fabrikalara ve diğer endüstriyel tesislere güç sağlamak için kullanılır.

Bir elektrik jeneratörü, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek çalışır. Bunu, bir alternatörü çalıştıran bir motora güç sağlamak için benzin veya dizel gibi bir yakıt kaynağı kullanarak yapar. Jeneratör nasıl çalışır sorusunun cevabı kısaca bu şekilde açıklanabilir.

Jeneratörleri, özellikle elektrik şebekesinin bulunmadığı veya güvenilir olmadığı durumlarda uygun ve güvenilir bir elektrik kaynağıdır. Genellikle doğal afetler, inşaat projeleri ve olaylar sırasında, ayrıca uzak bölgelerde veya elektriğin kolayca erişilemediği durumlarda kullanılırlar.

Jeneratörler Nasıl Kullanılmalıdır?

Bir jeneratör kullanırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

o   Jeneratör için iyi havalandırılmış, kuru ve düz bir yer seçin. Bodrum veya kapalı bir alana yerleştirmekten kaçının.

o   Jeneratörün uygun şekilde topraklandığından emin olun. Bunun nasıl yapılacağına ilişkin ayrıntılar için üreticinin yönergelerine başvurun.

o   Yakıt deposunu, üreticinin talimatlarında belirtildiği gibi uygun türde yakıtla doldurun.

o   Jeneratörü bir güç kaynağına bağlayın. Jeneratörlerin çoğunda standart ev prizleri, 240V prizler ve USB prizleri gibi çeşitli fiş türleri için prizler bulunur.

o   Jeneratörü üreticinin talimatlarına göre çalıştırın. Bu genellikle bir anahtarı döndürmeyi veya bir başlat düğmesine basmayı içerir.

o   Jeneratör ile kullanmak istediğiniz cihazları fişe takın. Jeneratörün veya kullandığınız cihazların hasar görmesine neden olabileceğinden, jeneratörün nominal watt değerini aşmadığınızdan emin olun.

o   Jeneratörü kullanmayı bitirdiğinizde, ona bağlı tüm cihazları kapatın ve ardından jeneratörü kapatın. Yakıt doldurmadan önce jeneratörün birkaç dakika soğumasını bekleyin.

Bir elektrik jeneratörü kullanırken üreticinin talimatlarına ve güvenlik yönergelerine uyulması oldukça önemlidir. Jeneratörü çalıştırmadan önce kullanım kılavuzunu okuduğunuzdan ve anladığınızdan mutlaka emin olun. Tüm jeneratörler ve ev tipi jeneratör fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz Arken Jeneratör web sitesini ziyaret edebilirsiniz!

Editör: Ersin Tanitim