Kahve uyutur mu? Uykusuzluğa çare arayanlar çözüm olarak kahveye başvurmalı mı? Kahve uykuyu açar mı, uyumaya yardımcı mı olur?

Kahve tutkunlarının güne başlamak için sabahları bir fincan kahve içmeleri normaldir. Bununla birlikte, diğerleri de günün ilerleyen saatlerinde gece geç saatlerde çalışma seansı veya bir projeyi bitirmek için kahve içer. O zamanlar faydalı gibi görünse de saat 15.00'ten sonra kahve içmek, uykunuzu bozabilir ve uykuya dalmayı zorlaştırabilir.

Soru şu: Uyumadan önce kahve içebilir misin? Bu blog, bu ilginç soruyu yanıtlıyor ve en sevdiğiniz kahve karışımını yudumladıktan sonra daha iyi bir uyku çekmenizi sağlayacak bazı yararlı ipuçlarını tartışıyor. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

Kahve İçtikten Sonra Uyumanın Yolları

Kahve, içindeki kafein nedeniyle size enerji patlaması verir. Ancak çok fazla kahve içmek, vücudunuzun kafeinin yarısından kurtulması yaklaşık 5,7 saat sürdüğü için geceleri uykuya dalmanızı zorlaştırabilir. Kahveyi azaltmayı ve vücudunuzun yatmadan önce rahatlamasına yardımcı olacak aşağıdakileri yapmayı deneyin!

Elektronik Cihazlarınızı Kapatın

Kahve veya diğer kafeinli içecekleri içmek herkesi farklı şekilde etkiler. Bazıları geceleri uyuyamazken, bazıları bir fincandan sonra daha iyi uyuyabilir. Gece geç saatlerde internette gezinirken yatağınızı sağa sola sallıyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey telefonunuzdan, dizüstü bilgisayarınızdan veya başka herhangi bir elektronik cihazdan gelen tüm o bip seslerini, vızıltıları ve yanıp sönen bildirimleri kapatmaktır. Tüm bu uyarım, beyninizin uyku için gerekli olan gevşeme durumuna geçmesini zorlaştırabilir.

Yıkanmak

Öğlen bir fincan lezzetli kahve içtiyseniz, yatmadan önce ılık bir banyo veya duş almak uykuya dalmayı kolaylaştırabilir. Çalışmalar, yatmadan önce yaklaşık 90 dakika ılık suda bekletmenin, sadece 10 dakika bile olsa daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabileceğini göstermiştir. Çok gibi görünmeyebilir, ancak biraz fazladan uyumak büyük bir fark yaratabilir!

Gece geç saatlerde yemek yemeyin

Kahve içtikten sonra gece geç saatlerde yemek yemek uykunuzu bozabilir. Yemek yediğinizde, sindirim sisteminiz, kaslarınızdan enerji ve iş alan yiyecekleri parçalamakla meşgul olur. Yatma saatine çok yakın yemek yerseniz, vücudunuz hala çok çalışır, bu da dinlenmenizi ve biraz uyumanızı zorlaştırır. Günün erken saatlerinde yemek yemek iyi bir fikirdir, böylece sindirim sisteminiz yatmadan önce işini yapmak için zamana sahip olur. Bu şekilde, kendinizi rahat ve tatlı rüyalar için hazır hissederek samanlığa vurabilirsiniz!

Rahatlatıcı Bir Müzik Açın

Kahve içtikten sonra uyuyamıyorsanız, neden kısık sesle rahatlatıcı müzikler açmıyorsunuz? Bu şekilde, gerçekten tatlı ve iyi bir gece uykusu çekebilirsiniz. Bu nedenle, çalma listenizde sakinleştirici bir müzik açmaktan çekinmeyin ve siz huzur içinde uyuyana kadar işini yapmasına izin verin.

İlginç Bir Kitap Okuyun

Yatmadan önce bir kitabın sayfalarını çevirip okumak, zihninizi sakinleştirmenin ve biraz uyumanın harika bir yolu olabilir. Geceleri bir kahve yudumladıysanız, yatağınıza uzanırken okumayı deneyin. Geceleri sadece 6 dakika kitap okumak, stresinizi %68'e kadar azaltabilir.

Bu nedenle, bir fincan kahveden sonra uyumakta zorluk çekiyorsanız, komodininizdeki en yakın kitabı almayı deneyin. Okurken ileri geri göz hareketleri, gözlerinizi ağırlaştıracak ve uykulu hissettirecek!

Bunun yerine Antioksidanlar İçeren Organik Kahve Tüketin

Özellikle dışarıdaki kahve severler için kahve içmekten geri durmanın zor olduğunu biliyoruz. Durum buysa, normal kahveden daha az kafein içeren hazır kahveyi neden denemiyorsunuz? Emin olmak için etiketi kontrol edebilir veya üreticiye kafein içeriğini sorabilirsiniz. Hepsinden iyisi, bazı hazır kahveler uyku düzeninize bile fayda sağlayabilecek antioksidanlar ve besinler içerir!

Editör: Didem Bektaş