Kalp krizi belirtileri nelerdir? Kalp krizi geçirdiğinizi nasıl anlarsınız? Kadınlarda ve erkeklerde belirtiler farklı mıdır, kriz ne kadar sürer?

Göğüs ağrısı, kalp krizinin olası birçok belirtisinden biridir. Diğer semptomları ve ortaya çıkmaları durumunda ne yapılacağını bilmek sizin veya sevdiğiniz birinin hayatını kurtarabilir.

Kalp kasına kan akışı engellendiğinde veya önemli ölçüde azaldığında kalp krizi meydana gelir. Olay kalp dokusunda kalıcı hasara neden olabilir. Komplikasyonları ve uzun vadeli kalp sorunlarını en aza indirmek için kalp krizi semptomlarına hızlı bir şekilde yanıt vermek çok önemlidir.

Kalp krizinin bazı yaygın ve hatta bazı daha az yaygın semptomları hakkında ne kadar bilinçli olursanız, kendiniz veya ciddi bir kalp krizi geçiren bir başkası için tedavi almak konusunda o kadar donanımlı olursunuz.

Kalp krizinin belirtileri nelerdir?

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, çoğu kalp krizinde göğüs ağrısı veya rahatsızlığının mevcut olduğunu, ancak başka bazı semptomların da mevcut olabileceğini bildirmektedir.

Kadınlar, yaşlı yetişkinler ve şeker hastalığı olanlar da dahil olmak üzere belirli popülasyonlarda kalp krizi semptomlarının tipik olmadığını veya farklı olma eğiliminde olduğunu belirtmekte fayda var. Bu gruplardan birine aitseniz, size özgü olabilecek belirtiler hakkında doktorunuzla görüşün.

Yaygın belirtiler ve semptomlar

Göğüs ağrısı veya rahatsızlığı sıklıkla ortaya çıksa da, bu rahatsızlığın niteliği değişiklik gösterir. Çoğunlukla göğsün sol tarafında basınç, sıkışma hissi veya keskin bir ağrı olarak yaşanabilir. Kalp krizi geçiren göğüs ağrısı giderek kötüleşebilir veya gelip gidebilir.

Kalp krizinin diğer yaygın belirtileri şunlardır:

  • Soğuk ter
  • Baş dönmesi, halsizlik veya bayılma
  • Bazen göğüs ağrısından önce gelen veya göğüs ağrısıyla birlikte ortaya çıkan nefes darlığı
  • Boyundan çeneye yayılan ağrı ve sırt, omuz ve kollardaki ağrı dahil olmak üzere üst vücut ağrısı
  • Sol kol ağrısı daha çok kalp krizi belirtileriyle ilişkilendirilse de, yalnızca sağ kolunuzda veya her iki kolunuzda da ağrı olabilir. Aynı şekilde kalp krizi sırasında bir veya her iki omuzda da ağrı olabilir.
  • Bazı insanlar, diğer kalp krizi semptomları ortaya çıkmadan önce veya semptomlar gelişirken, belirsiz bir kıyamet duygusuna sahip olduklarını da bildirmektedir.

Kadınlarda belirtiler

Kalp hastalığı olan kadınlar, göğüs ağrısı gibi tipik kalp krizi belirtileri yaşayabilir, ancak çoğu durumda bu belirtiler daha az belirgindir. Uzmanlara göre kadınlarda genellikle her zaman kalp krizine işaret etmeyen daha hafif belirtiler görülüyor.

Bu semptomlardan bazıları şunlardır:

  • Mide bulantısı ve kusma
  • Çarpıntı
  • Nefes darlığı
  • Üst sırt veya çene ağrısı

Yaşlı yetişkinlerde belirtiler

Ani bir göğüs ağrısı sarsıntısı, kalp krizinin yaklaşmakta olduğunun açık bir işareti olabilir. Ancak birçok yaşlı yetişkin için diğer belirtiler daha kafa karıştırıcı olabilir.

Örneğin, merdiven çıkarken veya bahçede çalışırken nefesi kesilen yaşlı yetişkinler, nefes darlığı gibi bir semptomu, kalp krizi semptomu yerine yaşa bağlı bir şikayet olarak ele alabilirler. Dinleniyorsanız ve nefesinizi tutmakta zorluk çekiyorsanız ambulans çağırabilirsiniz.

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir? Boy Ameliyatı Fiyatları 2024 Boy Uzatma Ameliyatı Nedir? Boy Ameliyatı Fiyatları 2024

Diyabetli kişilerde belirtiler

Diyabetli kişilerin kalp hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir ve diyabeti olmayanlara göre daha genç yaştadır. Bunun nedeni, diyabetten kaynaklanan yüksek kan şekerinin, kalbinizi kontrol eden kan damarlarına ve sinirlere zarar verebilmesidir.

Göğsünüzdeki bazı sinirleri etkileyen şeker hastalığınız varsa, görünüşte küçük göğüs ağrısının başlangıcı, kalp krizi gibi daha ciddi bir sorunu maskeliyor olabilir.

Atipik semptomlar şunları içerebilir:

  • Sebepsiz yere soğuk terler dökmek
  • Sebepsiz yere özellikle yorgun hissetmek
  • Mide bozukluğu
  • Aktif olmadığınızda bile nefes darlığı

Halihazırda kalp hastalığı nedeniyle tedavi görüyorsanız

Size kalp hastalığı tanısı konduysa ve bu nedenle tedavi görüyorsanız, doktorunuz kalp krizi belirtileri hakkında sizi bilgilendirebilir, böylece kalp krizi meydana gelmesi durumunda hazırlıklı olabilirsiniz.

Kalp krizi sırasında yaşadığınız belirtiler, başlangıçta kalp hastalığı teşhisine yol açan belirtilerden daha yoğun olabilir. Buna anjina veya eforla nefes darlığı gibi durumlar da dahildir.

Editör: Didem Bektaş