Trabzon, Rize, Giresun gibi Karadeniz bölgesi illeri pahalılıktan dolayı bu yaz tatilcilerin uğrak noktası oldu. İşte, Karadeniz’in yaz turizminde öne çıkan gezilecek yerleri!

Tatil trendleri değişiyor, kültürel ve doğa turları popülerlik kazanıyor.

Bu yaz tatilinde hem yüksek otel fiyatları hem de iklim koşulları nedeniyle tercihler değişti.

Sektör temsilcileri, bu yıl Çeşme ve Bodrum gibi popüler tatil yerlerine yüksek fiyatlar nedeniyle gidemeyenlerin fiyat avantajı sağlayan kültür turlarını tercih ettiğini belirtti.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, "Yaz döneminde vatandaşlarımızın tatil tercihleri ​​arasında yayla, doğa, macera ve kültür turları yer aldı" diyerek yeni gözde destinasyonları açıkladı.

Trabzon'da kar hayatı olumsuz etkiliyor Trabzon'da kar hayatı olumsuz etkiliyor

Bağlıkaya, "Karadeniz bu konuda çok popülerdi. Ancak Kapadokya, Afyonkarahisar ve Pamukkale de ilgi çeken destinasyonlarımız arasında" diye konuştu.

Turizmciler, yaz döneminde Orta Karadeniz bölgesi Samsun-Sinop-Giresun'a seyahatlerde yüzde 25 artış olduğunu belirterek fiyat avantajına vurgu yaptı.

"Antalya'da yedi gece sekiz günlük her şey dahil bir otelin ortalama fiyatı 100.000 Türk Lirası iken, kültür turlarında fiyat neredeyse yarı yarıya, 55.000-60.000 lira civarında.”

TÜRSAB Kültür Turizmi İhtisas Başkanı İlham Seyyale'ye göre deniz, kum ve güneşe sahip tatil bölgelerinin yüksek fiyatları ve yüksek iklim döngüsü tatil tercihlerini değiştirmeye başladı ancak başka etkenler de var.

"Türk halkı ülkesinin değerini fark etti, tarihini tanımaya başladı ve bu yerlere yöneldi. Aynı zamanda pandemiden sonra insanlar yürüyüş turlarına veya doğa ve macera dediğimiz kısa gezilere ilgi duymaya başladı, çünkü insanlar küçük gruplar halinde birlikte hareket ediyor."

Seyyale, kültür turlarını tercih edenlerin farklı kültürleri tanıma ve yöresel yemekleri tatma şansına da sahip olduğunu sözlerine ekledi.

“Doğu Karadeniz bölgesinde geçen yıla göre yerli turist sayısı azalırken, yabancı turist sayısı arttı.”

“Yerli turist sayısının azalmasının sebebi konaklama sorunu. Özellikle Ortadoğulu müşteriler otelleri doldururken, yerli gruplar bölgeye yapacakları turlar için yer bulmakta zorlanıyor. Bu nedenle tur sayılarını azaltıyorlar.”

Seyyale, bölgedeki otel doluluk oranlarının şu anda yüzde 70-85 arasında olduğunu ve otel sayısı arttıkça talebin daha da artacağını vurguladı.

Seyyale, talebin şu anda Karadeniz bölgesinde olduğunu, sonbaharın gelmesi ve ülkenin kuzeyinde yağmurların başlamasıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ön plana çıkacağını açıkladı.

Editör: Didem Bektaş