Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi’nin proje lideri olduğu, KTÜ’nün paydaş olarak katkı sağladığı ve dört ülkenin (Türkiye, Romanya, Gürcistan ve Bulgaristan) birlikte yürüttüğü deniz çöplerinin azaltılmasını amaçlayan AB BSB-LitOUTer "Karadeniz Ekosistemini Korumak İçin Halkın Farkındalığının Artırılması ve Deniz Çöplerinin Azaltılması” başlıklı projenin kapanış etkinliği, KTÜ DENAR-1 Araştırma Gemisi’nde gerçekleştirildi.
KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Çamburnu Limanı Deniz Eğitim Merkezi’nde katılımcıların toplanması ve LitOUTer Projesi hakkında bilgilendirilmesi ile başlayan ve KTÜ DENAR-1 Araştırma Gemisi’nin “Dip Tarama Etkinliği 2. Seferi”ni gerçekleştirmek amacıyla denize açılması ile devam eden etkinlikte bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katkılarını ve UZMAR Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Noyan Altuğ tarafından sağlanan maddi desteği dile getirerek “Farkındalığın artırılması ve deniz çöplerinin azaltılmasını amaçlayan bu proje, Karadeniz’de kirliliğin azaltılması için alınacak önlemleri kapsıyor. Projeyi birlikte yürüten dört ülkeden birçok öğrenci, STK, kamu kuruluşu katılıyor. Bugün, projenin Türkiye ayağını bitiriyoruz. Bu noktada, atılan çöplerin yol haritası da önemli. Nereden geliyor, nereye gidiyor? Bu proje kapsamında izlenecek. Doç. Dr. Coşkun Erüz liderliğinde gerçekleştirilen projede görev alan 10 öğretim üyemiz ve Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Fatma Telli Karakoç hocamıza teşekkür ediyorum.” sözlerine yer verdi.
KTÜ Denar-1 Araştırma Gemisi’nin denizde seyretmesi ile eşzamanlı olarak LitOUTer Projesi ile elde edilen bulgular, Üniversitenin Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Erüz tarafından katılımcılar ile paylaşıldı.
Projenin Türkiye yürütücüsü olarak yaptığı açıklamada, denizlerin her geçen gün kirlendiğine dikkat çekip 2050 yılında dünyadaki denizlerde balıktan çok plastik atık olacağını belirterek “Denizin üzeri temiz görünse de dibi inanılmaz kirli ve kirlenmeye de devam ediyor. Şu anda 2020 yılında başlayan ve 2023 Mart ayı itibariyle sonlanmış olan Avrupa Birliği Projeleri kapsamında desteklenen LitOUTer Projesi’nin Türkiye ayağının kapanış etkinliğini gerçekleştiriyoruz. Biz daha önce dağlarda, nehirlerde, göllerde ve kıyılardaki katı atıkları halka göstermiştik. Bugün ise burada, denizin dibine taşınan, denizin dibinde biriken ve 500 yıl kadar da orada kalacak olan atıkları geri çıkararak insanlara, denizin dibinde balıkların yaşaması gereken habitatın ne kadar kirlendiğini, ne kadar sorun olduğunu göstermeye çalıştık. Denizden çıkan çöpleri gördük. Amaç şu: attığımız hiçbir şeyin yok olmadığının, denizin dibine gittiğinin, biriktiğinin ve 2050 yılında dünyada denizlerde balıktan çok plastik atık olacağının bir görüntüsünü göstermek. Basın aracıyla insanları farkında kılmak istedik. Denizin üstü temiz görünse de aslında dibinin inanılmaz bir şekilde kirlendiğini ve kirlenmeye de devam ettiğini gösteriyoruz. Bizim projemizin ana sloganı ‘Atma!’ Atmazsak sorun başlamıyor. Atarsak sorun başlıyor ve çözülmesi de imkânsız. Birey olarak bize düşen görev, tek dahi olsa çöpü doğaya atmamak.” sözlerine yer veren Doç. Dr. Coşkun Erüz'ün ardından Çamburnu-Sürmene arasında yapılacak dip tarama için direç çalışması başlatıldı.
Dip tarama seferi tamamlandıktan sonra KTÜ Denar-1 Araştırma Gemisi’nin ilk seferinde çıkan atıklarla birlikte 2. taramada çıkan atıkların miktar ve cinsleri katılımcılara gösterilerek kayıt altına alındı.
Akademisyenlerimiz ve paydaş ülke akademisyenleri, yerel yöneticiler, basın mensupları ve konuya ilgi duyan öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, uzun yıllara dayanan atıklar ve deniz çöpü/katı atıklar konusunda katılımcıların, basının mensuplarının bilgilendirilmesi, KTÜ Denar-1 Araştırma Gemisi’nin limana varışı ve hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından sona erdi.
HABER- Adnan Ramoğlu