Uzungöl'de, Ayder'de, yayla yolu üzerindeki küçük tesislerde işletmecilerin dönem dönem verdiği aynı sipariş var: numaralı ahşap oda anahtarlığı. Siparişin düştüğü adres ise bölgeden epey uzakta, Nevşehir'de bir ahşap atölyesi — masif anahtarlıklarını Karadeniz'in nemli iklimini düşünerek çift kat koruyucu yağla üretiyor.
Doğu Karadeniz'de son yıllarda sayısı hızla artan bungalov ve butik otellerin ortak bir derdi var: doğal görünüm. Odasına ahşap kokusuyla giren misafire plastik bir anahtarlık vermek işletmecinin içine sinmiyor; ahşap anahtarlık ise nemli iklimde kısa sürede kararıp yıpranabiliyor. Bu ikilemin çözümü, bölgeden bin kilometre uzakta, Nevşehir'deki bir atölyeden çıkıyor.
Atölyenin adı Architab. İç mimar İlknur Erden'in 2010 yılında eşi Mustafa Remzi Erden ile kurduğu atölyede bugün 9 kişi çalışıyor. İç Mimarlar Odası'nın 2026 yılı Nevşehir il temsilcisi de olan Erden, otel ürünlerinin ölçü ve tasarım kararlarını bizzat yürütüyor; kesim ve oyma işleri CNC ile lazer tezgâhlarında yapılıyor, son işçilik elde tamamlanıyor. Ürünler her gün kargoyla Türkiye'nin dört bir yanına, bu arada Trabzon ve Rize'deki konaklama tesislerine de gidiyor.
Architab'ın ahşap otel anahtarlıkları masif ağaçtan üretiliyor, MDF kullanılmıyor; standart seride çam, koyu tonları seven işletmeler için ceviz ağacı tercih ediliyor. Oda numarası 3D kabartma tekniğiyle işlendiği için zamanla silinmiyor; üzeri akrilik bir pencereyle kapatılıyor, ahşap da çift kat Hardwax Oil ile korunuyor. Terli elde, nemli havada anahtarlık böylece yıllarca bozulmadan kalıyor. Standart numaralı modeller stoktan hemen kargolanıyor; otelin logosunun işlendiği özel üretimler ise ücretsiz dijital önizlemenin ardından 6 ila 15 iş gününde hazırlanıyor.
İlknur Erden, Karadeniz'den gelen siparişlerin belli bir düzeni olduğunu anlatıyor: "Bölgedeki küçük oteller bize genellikle sezon öncesi ulaşıyor. Önce kaybolan, eskiyen anahtarlıkları tamamlamak istiyorlar; sonra kapı numarası, karşılama tepsisi derken sipariş büyüyor."
Sezonluk bu sipariş trafiği zamanla kataloğu da genişletmiş. Architab'ın otel ekipmanları serisinde bugün 49 farklı ürün var; odalara kurulan logolu karşılama tepsileri son dönemin en çok istenen parçası. Kettle'ın, fincanların ve ikramlıkların toplandığı masif tepsiye otelin logosu işlenince misafir, Erden'in ifadesiyle "standart bir ürünle değil, o otel için hazırlanmış bir köşeyle" karşılaşıyor. Listede kapı numarası, wifi şifre standı, buklet tepsisi ve resepsiyon tabelası gibi kalemler de bulunuyor.
Erden ailesi, bungalov turizminin büyüdüğü her bölgeden talebin arttığını, doğal ahşaba en düşkün müşterilerin ise Doğu Karadeniz'den çıktığını söylüyor. Atölyenin dini ürünler ve kafe ekipmanları gibi başka serileri de var; ürünlere ve özel imalat taleplerine architab.net üzerinden ulaşılabiliyor.





