KARTALKAYA YANGINI DAVASINDA YENİ GELİŞME
Kartalkaya Kayak Merkezi'nde bulunan Grand Kartal Otel’de 21 Ocak gecesi çıkan yangın, Türkiye tarihinin en büyük otel felaketlerinden biri olarak kayıtlara geçmişti. Yangında 78 kişi hayatını kaybetmiş, 137 kişi yaralanmıştı. Aralarında otel sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 32 sanık hakkında açılan davada, ağırlaştırılmış cezalar verilmişti.
Mahkeme, 11 sanığa 34 çocuğa karşı “olası kastla öldürme” suçundan 34’er kez müebbet, yaşamını yitiren 44 yetişkin için ise 44’er kez 24 yıl 11 ay hapis cezası vermişti. Diğer 18 sanık farklı oranlarda ceza alırken 3 sanık beraat etmişti.
Felaketle ilgili süreç devam ederken, olayın idari yönüne ilişkin önemli bir adım daha atıldı.
9 BÜROKRAT HAKKINDA SORUŞTURMA VE YURT DIŞI YASAĞI
Danıştay 1. Dairesi’nin Kültür ve Turizm Müdürlüğü personelleri hakkında soruşturma izni vermesinin ardından dosya Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeniden ele alındı. Savcılık, taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma şüphesiyle 9 bürokratı Bolu 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti.
SEGBİS ile ifadeleri alınan bürokratlar hakkında yurt dışı çıkış yasağı kararı verildi. Yasak getirilen isimler şöyle:
-
Neşe Ç. – Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeler Genel Müdürü
-
Levent K. – Genel Müdür Yardımcısı
-
Elçin Ş.Ö. – Genel Müdür Yardımcısı
-
Şennur A.D. – Emekli Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü
-
Bülent Ç.Ç. – Kültür ve Turizm Bakanlığı Uludağ Alan Başkanı
-
Barış B. – Baş kontrolör
-
Melda A. – Baş kontrolör
-
Şule A. – Baş kontrolör
-
Ramazan A. – Baş kontrolör
Hakimlik, soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi ve kaçma şüphesinin önlenmesi amacıyla tedbir kararı verdi.
SORUŞTURMANIN KAPSAMI GENİŞLETİLİYOR
Yangınla ilgili soruşturma yalnızca işletme sahipleri ve yerel yöneticilerle sınırlı kalmadı. Yargı sürecinin devam ettiği son aşamada, denetim ve ruhsat süreçlerinde görev alan kamu personellerinin de ihmali olup olmadığı araştırılıyor.
Danıştay’ın verdiği izin, kamu görevlilerinin olaydaki sorumluluğunun resmi olarak inceleneceği anlamına geliyor. Savcılık, özellikle otelin yangın güvenlik sistemi, denetim süreçleri ve eksik raporlar konusunda idari ihmal olup olmadığını titizlikle değerlendiriyor.
OTEL YANGININDA İHMAL İDDİALARI
Grand Kartal Otel yangını sonrası hazırlanan ilk bilirkişi raporlarında kaçış yollarının yetersiz olduğu, yangın güvenlik önlemlerinin eksikliği ve oteldeki teknik arızaların felaketin boyutunu büyüttüğü belirtilmişti. Bu nedenle soruşturma, yalnızca işletme sahipleri değil, denetim mekanizmasında görev alan kamu personellerini de kapsayacak şekilde genişletildi.
Yeni yurt dışı yasağı kararıyla birlikte, idari boyutta da yargılama sürecinin hızlanması bekleniyor.

AİLELER ADALET BEKLİYOR
Felakette yakınlarını kaybeden aileler, yıllardır süren yargı sürecinin adil şekilde sonuçlanması için çağrıda bulunuyor. Yurt dışı yasağının duyurulmasının ardından ailelerin avukatları, soruşturmanın genişletilmesi ve tüm sorumluların yargı önüne çıkarılması gerektiğini ifade etti.




