Kenelerin sebep olduğu Lyme hastalığı nasıl tedavi edilir? Bu yaz Lyme hastalığından nasıl korunabiliriz?
Lyme Hastalığı Farkındalık Ayındayız. Yaz geliyor. Kene kaynaklı bu hastalığın nasıl önleneceğine ve kene ısırıkları konusunda ne yapılacağına dair tüm merak edilenler burada…
Kara bacaklı ve geyik kene türlerinin ısırmasıyla bulaşan Lyme hastalığı bahar ve yaz döneminde artış gösteriyor. Her yıl 30 bin kişiyi etkileyen bu vakanın önüne geçmek şart. Lyme hastalığının belki de en zorlu yönlerinden biri, teşhis edilmesinin zor olabilmesidir. Örneğin, birçok insan bir kene tarafından ısırıldığını fark etmeyebilir ve Lyme semptomları - kızarıklık, ateş ve eklem ağrıları gibi - diğer hastalıklarla aynıdır.
Lyme enfeksiyonunu kapan kişilerde nörolojik ve kalp sorunları baş gösterebilir. Hayatı riske atan ölümcül bir enfeksiyondur.
Lyme hastalığının teşhisi ve tedavisi
Enfekte olan kişilere doksisiklin kürü uygulanır ve antibioyik reçete edilir. Bununla birlikte, insanlar sağlık merkezine ateş, baş ağrısı veya boğa gözü döküntüsü gibi Lyme semptomlarıyla geldiklerinde, klinisyenler B. burgdorferi'nin yanı sıra diğer kene kaynaklı hastalıkları test eder ve bunların tedavisine başlanır.
Lyme Hastalığı için başka alternatif tedaviler var mı?
Alternatif tıpta kene ısırıklarında kullanılan doğal tedavi yöntemleri arasında;
Karanfil yağı, kekik yağı, tarçın kabuğu yağı, kedi pençesi otu, siyah ceviz, sarı boya kökü gibi seçenekler yer alır.
Tedavide amaç; Lyme patojenini kovmak, semptomların şiddetini azaltmak ve bağışıklık sisteminin işleyişini iyileştirmek için optimal vücut işleyişini desteklemektir.
Lyme hastalığı olan kişilerin süt ürünleri, şeker, yağlı et, rafine karbonhidratlar, beyaz un ve alkol dahil olmak üzere soğuk, pişmemiş yemeklerden kaçınması önerilir.
Bunun yerine pişmiş sebze, buğday ve tahıl ürünleri, mantar, yağsız et, deniz ürünleri ve balık tüketilmesi önerilir.
Lyme aşısı olmak ve kenelerden korunmak önemlidir. Bahçe ve tarla gibi ortamlarda kapalı kıyafetler giyilmeli ve ilaçlama yapılmalıdır.