Kolajen şu anda sağlık ve fitness endüstrisinde patlama yaşıyor! Kolajen içeren besinler sadece cildiniz ve saçlarınız için değil aynı zamanda kaslarınız ve eklemleriniz için de harikalar yaratabilir. Ancak kolajen diyetine başlamadan, kolajen takviyeleri almadan veya sayısız bardak kemik suyu tüketmeden önce, vücudunuz için kolajen takviyesinin neler yapabileceğini, kolajen alımını artırmak için hangi gıdaların tüketilmesi gerektiğini ve çok daha fazlasını bilmeniz gerekir.

Kolajen Nedir?

Kolajen vücudunuzun ürettiği en önemli proteinlerden biridir. Bağ dokularını oluşturan tüm doku lifleri arasında en güçlüsüdür. Cildinizde, saçınızda, kemiklerinizde, tırnaklarınızda, eklemlerinizde, kaslarınızda, kan damarlarınızda, kıkırdaklarınızda, hücrelerinizde, plasentanızda ve diğer organlarınızda kolajen bulunur.

Kolajen, vücudunuza yapı, esneklik ve sıkılık kazandırmaktan sorumlu bağ dokularının önemli bir parçasıdır. Kolajen içeren besinler kolajen üreten fibroblastları (ciltteki hücreler) uyararak vücudunuzun doğal kolajen üretimini güçlendirir.

Kolajen Nelerde Bulunur ve Nasıl Tüketilir?

Kolajen diyeti, şeker alımını sınırlayan ve kolajen açısından zengin gıdaları, kolajen gıda takviyesini veya vücudunuzun kolajen üretme yeteneğini artıran gıdaları içeren bir beslenme şeklidir.

Doğal olarak kolajen gıda olarak tavuk, et, balık ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bulunur.

Vücut, amino asitler, bakır, çinko ve C vitamini içeren karmaşık bir dizi işlemle kolajeni kendi başına üretir.

Yaşla birlikte vücudun kolajen üretimi azalır ve kolajen diyetleri bazı yaşlanma belirtilerinin tersine çevrilmesine yardımcı olabilir.

Kolajen enjeksiyonları veya kolajen takviyeleri de belirli kolajen diyetlerinin bir parçasını oluşturur.

Kolajen diyetine çeşitli şekillerde yaklaşabilirsiniz. Saç ve cilt için kolajen açısından zengin besinler yiyebilir veya doktorunuzun tavsiyesi ile kolajen gıda takviyesi alabilirsiniz. Her iki durumda da, kolajen içeren besinleri ve vücudunuzda daha fazla kolajen yapmanıza yardımcı olan gıdaları diyetinize dahil ederek kazançlı çıkacaksınız.

Kolajen içeren besinlerden en faydalıları;

  • Biftek ve kırmızı et grubu
  • Balık
  • Tavuk
  • Yumurta
  • Kemik Suyudur.

Kolajen üretimini artıran ve kolajeni destekleyen besinler:

  • C Vitamini
  • Çinko
  • Bakır
  • Omega-3
  • Antioksidanlardır.

Düşük Kolajen Seviyeleri Nelere Yol Açar?

Yirmili yaşlarınızın başında olduğunuzda vücudunuz zaten kolajen kaybetmeye başlamıştır. Kırklı yaşlarınıza ulaştığınızda, her yıl kollajende yüzde birlik bir kayıp bekleyebilirsiniz. Seksen yaşına geldiğinizde vücudunuz, genç yetişkinken ürettiği kolajenin yüzde 75'inden daha azını üretir. Yaşın yanı sıra, serbest radikaller, sigara, alkolizm, hastalık ve besin açısından yetersiz beslenme gibi diğer bazı faktörler de kolajen kaybına neden olabilir:

  • Cilt Yaşlanması
  • Eklem ağrısı
  • Zayıf Kemikler
  • Bağ ve Tendonlarda Sertlik

Kolajen Diyetinin Sağlığa Faydaları

Kolajen faydaları cilt, saç ve organlarımız için çok hayatidir. Kolajen açısından zengin gıdalar yerseniz cilt yaşlanmasının belirtilerini tersine çevirebilirsiniz. Araştırmalar, oral kolajenin epidermisin kalınlığını artırabildiğini ve cildi nemlendirebildiğini ortaya çıkardı. Cildin elastikiyetini ve pürüzsüzlüğünü olumlu yönde etkilemesinin yanı sıra yüz derisindeki kırışıklıkları ve yaşlılık çizgilerini de azaltır.

Eklem ağrısında iyileşme sağlayarak kolajen açısından zengin gıdalar yemenin faydalarından da yararlanabilirsiniz.

Bir çalışma, belirli kolajen peptitlerin menopoz sonrası kadınlarda kemik yoğunluğunu artırabildiğini kaydetti.

Kolajen faydaları kadar yan etkileri de olabilmektedir.

Kolajen Diyeti: Dezavantajları

Kolajen takviyeleri veya kabuklu yemişler/kabuklu deniz ürünleri içindeki bileşenlere karşı alerjik reaksiyonlarınız olabilir. Diyetinize yeni bir şey eklemeden önce doktorunuzla konuşmanız tavsiye edilir.

Bazı insanlar yüksek proteinli bir diyetle sindirim sorunları yaşadıklarını bildirmektedir.

Diyet hayvansal ürün merkezli olduğundan pek vegan dostu değil.

Vücudunuz besinlerdeki besin maddelerini doğrudan absorbe etmekte zorlanıyorsa veya doktorunuz tavsiye ettiyse takviye yoluna başvurmak isteyebilirsiniz. Eğer öyleyse, kolajen takviyeleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Bir kolajen gıda takviyesi alıp sabah kahvenize, smoothielerinize ve hatta suyunuza koyabilirsiniz. Hidrolize kolajen (veya kolajen peptidleri), işlenirken vücut tarafından kolayca emilir ve hayvan kolajeninin parçalanmış bir versiyonudur. Aynı zamanda tatsız, kokusuz ve renksizdir ve muhtemelen sizi oyalamayacaktır. Ön araştırmalar, cildin elastikiyetini ve nem tutmayı iyileştirmede güvenli ve etkili olduğunu bulmuştur. Ancak en az dirençle karşılaşacağınız yolda ilerlemeden önce bazı önemli güvenlik hususlarına bir göz atın.

Ürünün markası ve kalitesi

Vegan vejetaryen mi/değil mi?

Alerjik reaksiyona yol açar mı?

Zehirlenir miyim?

Kolajeni kullanmadan önce cildinizin küçük bir alanında test edebilir, takviyeleri tüketmeden önce doktorunuza danışabilir veya düşük porsiyonlarda başlayabilirsiniz.