TEKNOFEST 2025’e "KTÜ Creatiny Rover" adıyla başvuru yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri, yarışmada kullanacakları insansız tankın prototipi üzerinde yoğun şekilde çalışıyor. Yaklaşık 2 ay içinde tamamlanması planlanan araç, 130 santimetre uzunluğunda, 80 santimetre genişliğinde ve 90 santimetre yüksekliğinde olacak.
Otonom Sistemlerle Deneyim Kazanıyorlar
Takım kaptanı ve KTÜ Makine Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Emre Kartal, yeni düzenlenecek yarış kategorisinin kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, ❝Amacımız otonom sistemlerde kendimizi geliştirmek ve kara aracı üzerinde daha fazla deneyim elde etmek❞ dedi.
Kartal, tank için mekanik, yazılım ve elektronik alanlarında ayrı ayrı ekiplerin görev aldığını ifade ederek, ❝Üzerinde 3 kamera bulunacak araç, hedefleri işaretleyip nişan alabilecek❞ diye konuştu.
Günde 10 Saatlik Çalışma
Tankın teknik özelliklerine ilişkin bilgi veren Kartal, araçta çift tahrik sistemi, palet başına 4 bağımsız süspansiyon olacağını, süspansiyon ve şasinin alüminyum sigma profilden, gövdenin ise kompozit malzemeden yapılacağını aktardı. Geri kalan parçaların ise üç boyutlu yazıcılarla üretileceğini söyledi.
Geliştirilen Sistem Sadece Yarış İçin Değil
KTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Uğur Çay, projelerini tamamladıklarında büyük mutluluk yaşayacaklarını belirterek, ❝Bir insanın en büyük hazzı, yaptığı işi somut şekilde görmesidir. Yarışmada başarılı olacağımıza inanıyoruz❞ ifadelerini kullandı.
Mekanik birim sorumlusu İsmail Şahin ise, tankın palet sistemini kendilerinin tasarladığını ve sadece bisiklet dişlisi ile zinciri satın aldıklarını belirtti. Şahin, ❝Zincire kendi tasarladığımız 3D baskılı palet adımlarını monte ederek hareketi sağlıyoruz. Dönüşlerde diferansiyel sistemle olduğu yerde dönebiliyor❞ dedi.
Tarım ve Afetler İçin Uygulanabilir Proje
Tankın sadece yarış için değil, farklı sektörlerde de kullanılabileceğini belirten Şahin, ❝Bu aracı tarımda ilaçlama, deprem sonrası arama-kurtarma, yardım ulaştırma, haritalandırma gibi çok sayıda görev için uyarlayabiliriz. Otonom hareket kabiliyeti sayesinde erişilemeyen noktalarda kullanılabilecek potansiyele sahip❞ diye konuştu.