Sıkça görülen damar hastalıklarından biri olan varisler yaşa ve yaşam tarzına bağlı olarak artış gösterip çeşitlenirler. Günümüzde varis tedavisi için pek çok seçenek hastalığın yaygınlaşmasıyla birlikte artar. Bu damar hastalığının genelde ilerleyen yaşlarda ortaya çıktığı bilinir. Ancak bazı durumlarda genç yaşta da farklı faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Büyük damarlarda ortaya çıkan, pek çok problemi de tetikleyen varislerin dışında artık daha pratik tedaviler tercih edilir. Lazer varis ameliyatı da bunlarda biridir. Uzun iyileşme dönemlerine gerek kalmadan, aynı gün taburcu edilen hastalar lazer yöntemi ile yüzleri gülerek kliniklerden ayrılır. Varis tedavisi İzmir gibi büyük şehirlerde bu tipte pratik tedavi yöntemleriyle başarıyla uygulanır.

Varis Nasıl Oluşur?

Varisin oluşma nedenleri kişinin kendi yaşam tarzı gibi çevresel etmenlere, yani kontrol edilebilir durumlara daha çok bağlıdır. Bunların dışında hastalığın oluşma mekanizması ikincil bir kalp damar hastalığına ya da genetik faktörlere bağlı olabilir. Hastalardan alınan öykülere göre varis ameliyatı gerektirecek tedavilerin altta yatan nedenleri şöyledir:

·       Genetik yatkınlık

·       Altta yatan başka bir kalp damar hastalığı

·       Uzun süre ayakta durma gerektiren işlerde çalışmak

·       Sıkça dar ve rahat olmayan kıyafet tercih etmek

·       Uzun süre oturmak

·       Yetersiz egzersiz ya da hareketsiz yaşam

Yukarıdaki sorunların birden fazlasının görülmesi damar hasarları için tetikleyicidir. Varisin oluşma nedeni aslında başta toplardamarlar olmak üzere diğer damarlardaki kanın pompalanma mekanizmasındaki bozulmaya bağlıdır. Özellikle bacak ve karındaki büyük damarlar olan toplardamarlardaki kapakçıkların hasarlanması, damar çapındaki genişleme ile kan aşağıdan yukarı yeterli basınçta pompalanamaz. Bu durum da damarda kanın göllenmesine neden olur. Varis ameliyatı gerektirecek hasarlı damarlar belirginleşmeye başlar. Mavi-mor renkli, kabarık, kaşıntılı ya da ağrılı, cilt üzerinden hissedilir olmaya başlar.

Lazer varis ameliyatı gibi patik ve konforlu çözümler ile hastalar kısa sürede iyileşme göstererek sorunun ilerlemesinin de önüne geçmek isteyebilirler. İzmir varis ameliyatı ile bu görünümdeki bir kozmetik kusur ve sağlık sorunu tedavisi yapılan bölgede kalıcı olarak düzeltilebilir.

Varis Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Kalp damar hastalıklarının artık daha sık ve genç yaşta ortaya çıkması nedeniyle daha kolay ve hastalar için konforlu tedavi yöntemleri gelişir. Varis ameliyatı seçenekleri de artık cerrahi yöntemlere alternatif olarak çeşitlenir. Hastaların genel anestezi, hastanede birkaç gün süren yatış süreleri, uzun süreli ve günlük hayattan kısıtlı olarak iyileşme dönemlerine gerek kalmadan tedavi edilmeleri lazer varis ameliyatı ile mümkün kılınır. Skleroterapi, lazer tedavisi, radyoterapi, köpük tedavisi, varis çorabı gibi tedaviler ile cerrahi kesi gerektirmeden pratik tedaviler uzman hekimler tarafından sıkça uygulanır.

Lazer Varis Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Cerrahi bir kesi gerektirmeyen lazer tedavisinde büyük damar varislerinde küçük kılcal varislere kadar geniş çaplı bir tedavi söz konusudur. Genellikle bacaklarda bulunan bu tip varislere cilt yüzeyinden tedavi yapılır. Ultrason ile gözlenen alanda küçük bir iğne ucu ile girişim yapılır ve hasarlı damar kalıcı olarak kapatılır. Çoğu zaman lokal anestezi altında yapılan lazer tedavisinde hasta aynı gün sosyal yaşamına dönebilir, evine yürüyerek gidebilir ve yatış gerektirmez. Girişim bölgesi esnek bantla ve bandajla kapatılır, cerrahi dikiş gerektirmez. Yaklaşık 2 hafta kadar varis çorabı ile tedavi sonrası iyileşme süreci devam eder. İşlemden sonra geniş ve rahat kıyafetler giyilmesi gerekir. Tedavi sonrası kaşınma ve hafif uyuşukluk beklenir. Ancak bu durumların birkaç günde geçmesi beklenir. Hastanın lazer varis ameliyatı sonrası hekim kontrolünü aksatmaması tavsiye edilir.

Varis ameliyatı artık kolay uygulanabilir, kısa iyileşme dönemi sunan, pratik tedavilere yapılır. Bu nedenle doğru klinik ve tecrübeli hekim seçimi önemlidir. İzmir varis ameliyatı için en iyi seçeneklerden biri olduğunu hastaların memnuniyeti ile kanıtlayan illerden biridir.