Antioksidanlarla dolu mate bitkisi, çay olarak demlendiğinde pek çok sağlık yararı sağlar. Mate çayı ne işe yarar? Mate çayı faydaları nelerdir?

Mate bitkisi; antioksidanlar, kafein ve çeşitli besinler içerir. Bazı araştırmalar, fiziksel performansı artırabileceğini, enerji seviyelerini yükseltebileceğini ve kilo yönetimini destekleyebileceğini öne sürüyor.

Mate Çayı Faydaları

Mate çayı; Ilex paraguariensis bitkisinin yapraklarından ve gövdelerinden yapılan bir bitki çayıdır. Peki, depresyon ve panik atak tedavisine katkı sağlayan mate çayı ne işe yarar? Farklı olarak başka hangi rahatsızlıklara iyi gelir?

İşte tüm faydaları!

1. Antioksidanlar ve Besinler Açısından Zengindir

Kafein ve ksantinler içerir. Bu bileşikler uyarıcı görevi görür. Sağlıklı bileşiği kafeoil antioksidanıdır. Kolesterol düşürücü ve iltihap önleyici bileşiklerle doludur. Birçok hastalık riskini azaltır. Mate çayı faydaları ayrıca C vitamini, tiamin, riboflavin ve B6 vitamini dahil olmak üzere birkaç başka önemli mikro besin içerir. Ayrıca biraz potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, manganez ve demir sağlar.

2. Enerjiyi Artırabilir ve Zihinsel Odaklanmayı İyileştirebilir

Bardak başına 80 miligram kafein ile mate, bir fincan kahve ile yaklaşık aynı miktarda kafein içerir. Bu nedenle, diğer kafeinli yiyecek veya içecekler gibi, enerji seviyenizi artırabilir ve daha az yorgun hissetmenizi sağlayabilir. Kafein ayrıca beyninizdeki belirli sinyal moleküllerinin seviyelerini de etkileyerek zihinsel odaklanmanız için özellikle faydalı hale getirir.

3. Fiziksel performansı artırabilir

Bazı eski araştırmalara göre kafeinin kas kasılmalarını iyileştirdiği, yorgunluğu azalttığı ve spor performansını %5'e kadar artırdığı da bilinmektedir.

4. Enfeksiyonlara Karşı Korur

Mate çayı ne işe yarar mate, bakteri, parazit ve mantar enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir. E coli'yi etkisiz hale getirebilir. Mide krampı ve ishal ağrısını dindirir. Cilt ve saç mantarının ve kepeğin ilerlemesini önler.

5. Kilo Vermenize ve Göbek Yağınızı Kaybetmenize Yardımcı Olabilir

Bazı araştırmalar, matenin kilo yönetimini desteklemeye yardımcı olabileceğini ve vücut ağırlığını, göbek yağını ve vücut kitle indeksini azaltmada etkili olabileceğini düşündürmektedir. Mate çayı faydaları arasında kilo verdirme ve diyabeti yönetme birçok kişinin favorisidir.

6. Kan şekerini düşürür

Mate çayı içmek, kan şekerini düşürmeye ve diyabetle ilişkili komplikasyonları azaltmaya yardımcı olabilir.

7. Kalp Hastalığı Riskinizi Düşürebilir

Mate, kalp hastalığına karşı koruma sağlayabilen kafeoil türevleri ve polifenoller gibi antioksidan bileşikler içerir. Kalp hastalığı ve kolesterol hastalığına karşı koruma sağlar.

Editör: Didem Bektaş