Türkiye’de inşaat malzemelerine bağlı olarak yaşanan konut fiyatlarındaki artışın nedenlerine değinen iş insanı Mehmet Onur Özçelik konut fiyatlarının emtia fiyatlarındaki artış nedeniyle yükselişte olduğunu belirtiyor. Özçelik, maliyetlerin de yükseldiğini, bu durumun zincirleme bir etkisinin bulunduğunu ifade etti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Özçelik, “Şu anda altın ve dövizin yükselişte olduğunu görüyoruz. Bu durum, konut maliyetlerinin de artmasına neden oluyor. Çünkü konut inşasında kullanılan malzemelerin her birinin fiyatı oldukça yüksek. Bu da doğal olarak konut satışında da yüksek fiyatların ön plana çıkması sonucunu doğuruyor. Bu noktada, gayrimenkul taleplerinin de yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Tüketici, gayrimenkulü bir yatırım aracı olarak görüyor. Talep fazla iken arz yeterli oranda olmayınca, konut fiyatları yükselişe geçiyor. Diyebiliriz ki konut fiyatlarının artmasının pek çok farklı nedeni var.” ifadelerinde bulundu.

Konut fiyatlarının yakın dönemde benzer bir periyotta ilerleyeceğini öngördüklerini belirten Özçelik, konuyla ilgili açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Döviz kuru şu anda oldukça yüksek. Dövizin düşmesi ve arz-talep dengesinin sağlanması gerekiyor. Ancak bu tür durumlar konut fiyatlarındaki artışın azalmasını sağlayacaktır. Onun dışında fiyatların bir süre benzer bir çizgide ilerleyeceğini söylemek mümkün.”

Konut Fiyatlarının Artmasının Pek Çok Nedeni Bulunuyor

Konut fiyatlarının artmasının birçok nedeni bulunduğunu belirten ve bu nedenlerin detaylı bir şekilde analiz edilmesinin çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Mehmet Onur Özçelik, konuyla ilgili açıklamalarında bu husus üzerinde durdu: “Fiyatların artışında tek bir neden aramak oldukça hatalı bir tutum. Şu anda arz-talep dengesi sağlanamıyor. Çünkü talep oldukça yüksek. Tüketici, konutun iyi bir yatırım aracı olduğunu düşünüyor. Bunun yanı sıra arz yeterli değil. Bu durum sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde aynı şekilde ilerliyor. Öte yandan altın ve dövizde yükseliş devam ediyor. Bu yükseliş, konut fiyatlarına doğrudan etkide bulunuyor.”

Bir Süredir Konut Fiyatlarının Hızlı Artışını Gözlemliyoruz

Bir süredir konut fiyatlarının artış yaşadığını belirten Mehmet Onur Özçelik, konuyla ilgili açıklamalarını şu sözlerle noktaladı: “Konut fiyatlarında, bir süredir artış meydana gelmiş durumda. Bu durum tüketiciyi olumsuz yönde etkiliyor. Konut satın alımlarında fiyat temel belirleyici. Bu nedenle konut satın alımlarında da dalgalanmalar meydana geliyor.”