Mide gribi nedir? Mide gribi belirtileri nelerdir? Mide gribinin nedenleri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır? İşte tüm merak edilenler!
Mide Gribi (Gastroenterit)
Gastroenterit genellikle "mide gribi" olarak adlandırılır. Ama aslında gribe neden olan solunum yolu virüsü olan gripten kaynaklanmıyor. Farklı mide böcekleri (mikroplar) genellikle ishal, mide ağrısı ve midenizde rahatsızlık hissi gibi belirtiler yaşamanıza sebep olmaktadır.
Mide gribi nedir?
Gastroenterit, bağırsaklarınızın iltihaplanmasıdır (tahriş). Sadece grip ile sınırlı olmasa da insanlar genellikle buna “mide böceği” veya “mide gribi” derler. Çoğu insanda mide ağrısı midede görülen bir şikayet olsa da, gastroenterit ayrıca ince bağırsaklarınızı ve kolonunuzu da etkilemektedir.
Mide gribi kimlerde görülür?
Herkes mide gribine yakalanabilir. Ancak, kalabalık yerlerde aynı sofrayı ve ortamı paylaşan kişilerde mide gribine yakalanma olasılığı daha yüksektir:
- Kreşteki veya kamptaki çocuklar.
- Bakım evleri.
- Yurtlarda kalan öğrenciler.
- Askeri personel.
- Hapishaneler.
- Psikiyatri bölümleri.
- Yolcu gemisi yolcuları.
- Az gelişmiş ülkelere seyahat edenler.
- Bağışıklığı baskılanmış durumu olan herkes.
Mide gribine ne sebep olur?
Bakterilerden, parazitlerden, toksinlerden ve virüslerden hastalanabilirsiniz. Virüsler, mide gribinin en yaygın nedenidir. Norovirüs genellikle yetişkinler için suçluyken, rotavirüs çocuklarda mide gribinin sorumlusudur. Bu virüsler çoğunlukla ince bağırsağın astarını enfekte eder.
Mide gribinin belirtileri nelerdir?
Gastroenteritin ana semptomu ishaldir. Gastroenterit sırasında idrar yolu enfekte olduğunda, virüsün birçok aktivitesi ishale neden olur. Malabsorpsiyon, enterosit adı verilen bağırsak hücrelerinin tahrip olması nedeniyle oluşur. Virüs ayrıca suyun yeniden emilimini bozabilir ve ishali tetikleyebilir. Mide gribi belirtileri şunlardır:
- Karın (göbek) ağrısı veya kramp.
- Mide bulantısı ve kusma.
- Ateş.
- Baş ağrısı ve vücut ağrıları.
Mide gribi ateşe neden olabilir mi?
Mide gribiniz olduğunda ateşiniz çıkabilir. Ateş, vücudunuzun bir enfeksiyonla savaştığının bir işareti olabilir. Terli, nemli hissedebilir veya üşüyebilirsiniz. Ayrıca vücudunuzun ağrı hissedebilirsiniz.
Mide gribi için ne zaman doktora görünmelisiniz?
Bir uzmana görünmeden muhtemelen mide gribi virüsüyle savaşabileceksiniz. Dehidrasyon belirtileriniz varsa (koyu, seyrek/düşük idrar çıkışı, kuru mukoza zarları, baş dönmesi vb.), hemen tıbbi yardım almalısınız. Ayrıca, şu belirtileriniz varsa sağlık uzmanınızı arayın:
- Yüksek ateş.
- Kanlı ishal.
- Şiddetli acı.
- Zamanla düzelmeyen/çözülemeyen belirtiler.
Mide gribi nasıl teşhis edilir?
Uzmanlar genellikle mide gribini semptomlarınızdan teşhis edebilir. Ancak bazı testlerle diğer hastalıkların da sebep olabileceği mide gribi teşhis edilebilir. İstenebilecek testler şunlardır:
Dışkı örnekleri: Testler dışkınızda bakteri, virüs veya parazit arar.
Sigmoidoskopi: Bir doktor, iltihaplı bağırsak hastalığı belirtileri aramak için anüsten kalın bağırsağın alt kısmına küçük bir kamera ile ince, esnek bir tüp yerleştirir. Sigmoidoskopi, genellikle sedasyon gerektirmeyen 15 dakikalık bir işlemdir.
Mide gribi nasıl önlenebilir?
Mide gribine birden fazla faktör neden olabileceğinden, grip aşısını tek başına yaptırmak sizi bu hastalıktan korumak için yeterli değildir. Çocuklar standart aşı takvimine uymalı ve gerektiğinde rotavirüs aşısını yaptırmalıdır.
Mide gribine yakalanma riskinizi azaltmak için başka adımlar atabilirsiniz:
Ellerinizi iyice yıkayın
Hasta olduğunuzda virüs, virüs bulaşmış dışkıyla temas eden her şeyden yayılır. El yıkama, yayılmayı durdurmak için hayati önem taşır. Ellerde kalan virüsler yüzeylere, yiyeceklere ve dokunduğunuz insanlara kolayca yayılabilir. Banyoya gittikten, bebek bezi değiştirdikten, banyo yüzeylerine dokunduktan sonra ve yiyeceklere dokunmadan önce ellerinizi iyice yıkamanız önemlidir.
Gıdalara karşı dikkatli olun
Mide gribini kontamine yiyecek veya sudan kapabilir veya başka birine bulaştırabilirsiniz. Virüsleri yiyeceklerinizden uzak tutmak için:
Özellikle çiğ et veya yumurta ile çalışırken mutfak yüzeylerini dezenfektan (mikropları öldüren temizleyici) ile temizleyin.
Çiğ et, yumurta ve kümes hayvanlarını çiğ yenen yiyeceklerden uzak tutun.
Çiğ veya az pişmiş et, yumurta ve kabuklu deniz ürünleri yemekten kaçının.
Sadece pastörize süt ürünleri ve elma suyu tüketin. Pastörizasyon, mikropları öldüren bir ısıtma işlemidir.
Yemeden önce meyve ve sebzeleri yıkayın.
Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, seyahat ederken şişelenmiş su için ve buz küplerinden kaçının. Suda yaşayan yabancı mikroplar sizi hasta edebilir.
Hasta olduğunuzda ve semptomlar geçtikten sonra iki gün boyunca başkaları için yemek yapmayı bırakın.
Mikroplu ve enfekte alanları temizleyin.
Mide gribine yakalanmışken dokunmuş olabileceğiniz her şeyi temizleyin. Çamaşırları sıcak suyla yıkayın ve yüksek ısıda kurutun. Hasta bir kişinin kustuğu veya ishal olduğu bölgeleri temizlemek için dezenfektan kullandığınızdan emin olun.
Kendimi daha iyi hissetmek için evde ne yapabilirim?
Bol bol dinlenin ve semptomlarınız geçene kadar bol sıvı içmeye devam edin. Hem şeker hem de tuz içeren içecekler (spor içecekleri gibi) bağırsağınızın sıvıları daha iyi emmesine ve kayıp elektrolitlerin yerine geçmesine yardımcı olur. Zencefilli gazoz veya benzeri bir tatlı içecekle birlikte tuzlu kraker yemek de yardımcı olabilir. Bir veya iki gün inek sütü gibi süt ürünlerinden kaçının - süt, genellikle gastroenterit ile birlikte gelen geçici laktoz intoleransı nedeniyle ishali daha da kötüleştirebilir.
Şiddetli ishali kontrol altına almak için sağlık uzmanınız reçetesiz satılan bir ilaç önerebilir. Bakteri veya parazit kaynaklı daha derin enfeksiyon belirtileri olabilen yüksek ateşiniz veya kanlı ishaliniz varsa bu ilaçları kullanmamalısınız. İshal önleyici ilaçlar çocukların kullanması için güvenli değildir. Bunun yerine, tedavi için sağlık uzmanınıza başvurun.
Neredeyse herkes bir noktada mide gribi geçirir. Genellikle bir haftadan kısa sürede geçer. Günlük aktivitelerinize geri dönmeden önce kendinize dinlenmek ve iyileşmek için zaman tanıyın. Neyse ki, başkalarına bulaştırma veya gelecekte tekrar alma olasılığını önlemek için adımlar atabilirsiniz.