Mafsal ağrıları kas ağrıları olarak da bilinen miyofasiyal ağrı sendromu kimlerde görülür, neden görülür? İşte, belirtileri ve tedavisi!
Miyofasyal ağrı sendromu nedir?
Miyofasyal ağrı sendromu (MPS), kas ağrısını tanımlamanın süslü bir yoludur. Vücudun yumuşak dokularında ağrı ve iltihaplanmayı ifade eder.
Miyofasyal ağrı sendromu, fasyayı (kasları örten bağ dokusu) etkileyen kronik bir durumdur. Tek bir kası veya bir kas grubunu içerebilir. Bazı durumlarda, kişinin ağrı yaşadığı bölge miyofasyal ağrı üretecinin bulunduğu yer olmayabilir. Uzmanlar, yaralanmanın veya gerilmenin gerçek bölgesinin, diğer bölgelerde ağrıya neden olan bir tetik noktasının gelişmesine yol açtığına inanıyor. Bu durum yansıyan ağrı olarak bilinir.
Miyofasyal ağrı sendromu neden olur?
Miyofasyal ağrı, bir kas yaralanmasından veya belirli bir kas veya kas grubu, bağ veya tendon üzerindeki aşırı gerilmeden kaynaklanabilir. Diğer nedenler şunları içerir:
- Kas liflerinde yaralanma
- Tekrarlayan hareketler
- Aktivite eksikliği (uzun süre kolun alçıda kalması gibi)
Miyofasiyal ağrı sendromu belirtileri nelerdir?
Miyofasyal ağrı belirtileri genellikle belirli "tetikleyici" veya "hassas" noktaları olan kas ağrısını içerir. Ağrı, aktivite veya stres ile daha da kötüleşebilir. Miyofasiyal ağrı sendromu ile ilişkili lokal veya bölgesel ağrıya ek olarak, bu bozukluğa sahip kişilerde depresyon, yorgunluk ve davranış bozuklukları da görülebilir.
Miyofasyal ağrı sendromu nasıl teşhis edilir?
Tetik noktalar, bir kişinin vücudunun belirli bir bölgesine basınç uygulandığında ortaya çıkan ağrı ile tanımlanabilir. Miyofasiyal ağrı sendromu tanısında iki tip tetik nokta ayırt edilebilir:
Aktif bir tetik nokta, genellikle iskelet kası içinde yer alan ve lokal veya bölgesel bir ağrı ile ilişkili olan aşırı hassasiyet alanıdır.
Gizli tetik noktası, tetik noktası gibi hareket etme potansiyeline sahip hareketsiz (etkin olmayan) bir alandır. Kas zayıflığına veya hareket kısıtlılığına neden olabilir.
Miyofasyal ağrı sendromu tedavisi nasıl yapılır?
Miyofasiyal ağrıyı tedavi etmek için non-steroidal antiinflamatuarlar, asetaminofen veya opioidler gibi ilaçlar kullanılabilir. Bazen uyku, depresyon veya kas spazmı için ilaçlar da kullanılır. İlaç dışı tedaviler şunları içerebilir:
- Fizik Tedavi
- Miyofasyal gevşetme tedavisi
- "Esnet ve sprey" tekniği: Bu tedavi, kasa ve tetik noktasına bir soğutucu madde püskürtmeyi ve ardından kası yavaşça germeyi içerir.
- Masaj terapisi
- Tetik nokta enjeksiyonu
- Bazı kronik miyofasyal ağrı vakalarında, fizik tedavi, miyofasyal gevşetme tedavisi, tetik nokta enjeksiyonları veya masaj kombinasyonları gerekir.