Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu Moody’s aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok G20 ekonomisi için büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. İhracat odaklı büyüme stratejisi ile politikalarını yürüten Türkiye, 2022 yılında yüzde 5,6 büyüyerek beklentileri aştı.

2023 KÜRESEL BÜYÜME RAKAMLARI REVİZE EDİLDİ

Moody’s yayımladığı “Küresel Makro Görünüm” raporunda çoğu büyük ekonomide sıkı para politikasının ekonomik aktivite ve istihdam üzerindeki etkisi ile küresel büyümenin 2023’te yavaşlamaya devam etmesi beklenen, Türkiye’nin de olduğu birçok G20 ekonomisi için büyüme tahminlerini yukarı yönde revize etti.

2023 VE 2024 MERKEZ BANKALARI HEDEFLERİ

Raporda, gelişmiş ekonomilerdeki enflasyonun 2023-2024’ün büyük bölümünde merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde kalmasının öngörüldüğü, gelişmekte olan ülkelerde ise enflasyon görümünün farklılık gösterdiği ifade edildi.

FAİZ TUTUMLARI ÖNGÖRÜSÜ

Merkez bankalarının faiz oranlarının piyasaların beklendiğinden daha uzun süre kısıtlayıcı tutacağına dikkat çeken raporda, para politikasındaki sıkılaştırılmanın sonun yaklaştığına dair net algılara neden olsa da, ne kadar ve ne süre daha kısıtlayıcı faiz oranlarının devam edeceğini bilinmediği vurgulandı.

3 ÜLKENİN BÜYÜK TAHMİNİ DÜŞÜRÜLDÜ

Raporda ABD, Almanya, Fransa, İtalya, Kanada, Çin, Hindistan, Meksika, Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan için 2023 büyüme tahminlerinin yükseldiği, Arjantin, Güney Afrika, Güney Kore içinse büyüme beklentilerinin düştüğü belirtildi.

Gelecek yıl içinse Çin, Türkiye, Suudi Arabistan ekonomileri için büyüme tahminleri yukarı yönde revize edilirken, Fransa, İtalya, Güney Afrika için tahminler düşürüldüğü belirtildi.

2023 REEL BÜYÜME PROJEKSİYONLARI YUKARI YÖNLENDİRİLDİ

ABD, Kanada, Euro Bölgesi, Rusya, Hindistan, Meksika ve Türkiye için 2023 reel büyüme projeksiyonlarını anlamlı şeklide yükselten Moody’s Çin için 4,0 olan 2023 ve 2024 büyüme tahminlerini yüzde 5,0’a, ABD için yüzde 0,4’ten yüzde 0,9’a çıkarttı.

TÜRKİYE TAHMİNLERİ İSE 2,3’ten 4,0’A ÇIKARILDI

Türkiye için 2023-2024 GSYH tahminlerini daha önce açıkladığı yüzde 2,0 ve 3,0’dan yüzde 2,3 ve 4,0’a çıkaran Moody’s Türkiye için büyüme yukarı yönlü revize etmesine neden olarak depremin yıktığı bölgelerde yeniden inşa ile birlikte ortaya çıkacak yeni ekonomik aktiviteyi de göz önün de bulundurdu.

TÜRKİYE 2022’DE 5,6 BÜYÜDÜ

İhracat odaklı büyüme stratejisi ile politikalarını yürüten Türkiye dün TÜİK tarafından açıklanan veriler doğrultusunda 2022 yılında yüzde 5,6 büyüme gözlemlenip beklentileri de aştı.

 İlk çeyrekte yüzde 7,5 oranında, ikinci çeyrekte yüzde 7,7 ve üçüncü çeyrekte ise yüzde 7,7 ve üçüncü çeyrekte yüzde 3,9 oranında büyüme gösteren Türkiye ekonomisi, yılın son çeyreğinde küresel yavaşlamanın etkisiyle yüzde 3,5 oranında büyüme gösterdi.

EN BÜYÜK KATKI FİNANS VE SİGORTA SEKTÖRÜNDEN

Büyümeye en büyük katkı %21,8 ile finans ve sigorta sektöründen geldi.

Diğer sektörlerin büyümeye katkısı:

Hizmet sektörü ise %11,7

Mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %9,9

Bilgi ve iletişim faaliyetleri %8,7

Diğer hizmet faaliyetleri %5,8

Kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %4,8

Gayrimenkul faaliyetleri %4,3

Sanayi %3,3 oranında büyüdü.

Tarım sektörü %0,6

Küçülme gösteren tek sektör ise inşaat oldu. İnşaat sektörü 2022'de %8,4 küçüldü.