Eğitim Bir-Sen Muğla Şube Başkanı Önder Uçak, öğretmene performans değerlendirmesi, sözleşme öğretmenlik ve öğretmene yönelik şiddet konularında açıklama yaptı. Uçak, Bakanlığın kurumsal performansı sorgulanmadan öğretmenlerin performansının değerlendirilmesinin mümkün olmadığını açıkladı.

Muğla Milli Eğitim Müdürlüğü önünde sendika üyeleri basın açıklamasına yapan Uçak, performans uygulamasının, eğitimin niteliğine ve öğretmenin mesleki gelişimine hiçbir katkısının olmayacağını, aksine okuldaki çalışma barışını ve iş birliğini bozacağını belirtti. “Hayata geçirilmek istenen performans değerlendirmesinin hukuki ve kanuni bir dayanağı bulunmamaktadır. Taslak metinde performans değerlendirmesinin amacı, öğretmenin görevindeki gayret, verimlilik ve başarısının tespit edilmesi ve ödüllendirilmesinin sağlanması olarak ifade ediliyor. Ancak kamuoyunda “Öğretmene Not Verme” olarak adlandırılan değerlendirme setinin bu amacı sağlamaktan uzak olduğu açıkça görülmektedir. Motive etmek yerine, olan motivasyonu da bitirmek ve kamu görevlilerini tehdit etmek sonucunu üreten bir içerikle performans sistemi kurmak, hem yorucu hem de yıpratıcı süreçlere yol açacaktır. Mesleğe girişte bir dizi sınavdan geçen, Adaylık sürecinin sonunda ise tekrar yazılı ve sözlü bir sınava daha tabi tutulan öğretmenin, yeniden performansının ölçülmesinin mantıksal bir karşılığı bulunmamaktadır” dedi.

Sözleşmeli öğretmenlikten de bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Uçak, “Daha önce verdiğimiz mücadele sonucu 2011 yılında kaldırılan sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına 2016’da tekrar geçilmiştir. Aynı işi yapmalarına rağmen sözleşmeli öğretmenlerle diğer meslektaşları arasında birçok fark var. Sözleşmeli öğretmen, eşi ile bir araya gelemiyor, eş ile iş arasında bir tercih yapmak zorunda bırakılıyor. Bu durum, aile bütünlüğüne vurulan darbedir. Tek başına sözleşmeli öğretmenlik uygulaması çok ciddi bir sorun iken, atamaların mülakatla yapılması, yapılan mülakatlarda adayların kazanma ya da kaybetme nedeninin objektif bir şekilde izah edilmemesi daha mesleğe başlamadan hayal kırıklığına neden olmakta, yazılı sınavlarda başarılı iken komisyon tarafından bir kaç dakikalık mülakatla elenmesi adalet duygusunun zedelenmesine neden olmaktadır.

Öğretmenlere yönelik şiddet konusunda da bir an önce tedbir alınması gerektiğini ifade eden Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Uçak, “Son günlerde Eğitimcilerin terörün, hain darbe girişiminin ve şiddetin hedefi olması eğitim camiasını umutsuzluğa düşürmeye başlamıştır. Öğretmenlerin emeğini yok sayan, itibarını örseleyen, eğitimdeki etki alanını daraltan, eğitimin aktörünü neredeyse bir figürana dönüştüren, bu mesleği her türlü haksızlığa ve saldırıya açık hâle getiren yaklaşımlar, politikalar bugün geldiğimiz noktanın sebebidir. Yaşanan mesleki erozyon öğretmeni savunmasız bırakmış, saldırılara açık hâle getirmiştir. Mağdur edilen öğretmenlerimiz ilgisiz, desteksiz, çaresiz bırakılmamalıdır. Öğretmen yetiştirmedeki yanlış politikalar, öğretmen açığı, sözleşmeli öğretmenlik sorunu, Alo 147 garabeti, eğitimin öznesi öğretmenlerimizin şiddetin nesnesi hâline getirilmesi gibi olumsuzluklar ve devam eden sorunlar, eğitimin niteliğinin artırılmasına engel teşkil etmekte, öğretmenlerin saygınlığına gölge düşürmektedir” dedi.