Odaklanma ve hafıza sorunlarına iyi gelen 7 baharat ve bitkiyi öğrenmek ister misiniz?

BEYİN SAĞLIĞINI GÜÇLENDİREN BİTKİ VE BAHARATLAR

Bazı otlar ve baharatlar beyin sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu bitki ve baharatların birçoğu Alzheimer hastalığı üzerindeki etkileri açısından incelenmiş, diğerleri ise biliş üzerindeki genel etkileri (yani düşünme, anlama, öğrenme ve hatırlama ile ilgili zihinsel eylem veya süreç) açısından test edilmiştir.

İşte bilimsel araştırmalarda beyne fayda sağladığı kanıtlanan bazı otlar ve baharatlar:

Adaçayı

Keskin kokusuyla bilinen bir baharat olan adaçayı, bilişi iyileştirebilir ve Alzheimer hastalığının tedavisine yardımcı olabilir. 2017'de yayınlanan bir araştırma incelemesi, adaçayının bilişsel ve nörolojik işlev için faydalı olabilecek bileşikler içerdiğini öne sürüyor.

Zerdeçal

Zerdeçal, Ayurveda'da uzun süredir kullanılan bir baharattır. Antioksidan ve iltihap önleyici etkileri olan (beyin sağlığına ve genel sağlığa fayda sağlayabilecek iki faktör) kurkumin adı verilen bir bileşik içerir.

Ginkgo Biloba

Uzun süredir bunama tedavisinde kullanılan ginkgo biloba, geleneksel Çin tıbbında yaygın olarak kullanılan bir bitkidir ve faydaları ile iyi bilinir. Ginkgo biloba'nın dolaşımı uyararak ve beyne giden kan akışını teşvik ederek kısmen hafıza fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Ashwagandha

2010 yılında yayınlanan bir inceleme çalışmasına göre, bir başka Ayurveda bitkisi olan ashwagandha'nın ön araştırmalarda beta-amiloid plaklarının oluşumunu engellediği bulunmuştur. Alzheimer gibi beyinsel rahatslzılıklarda riski azalttığı iddia edilir.

Ginseng

Bitkisel tıbbın en popüler bitkilerinden biri olan ginseng, ginsenosidler adı verilen iltihap önleyici kimyasallar içerir.

Gotu Kola

Gotu kola zihinsel berraklığı geliştirmek için uzun süredir kullanılmaktadır. Hayvan temelli araştırmalardan elde edilen bulgular, bu bitkinin oksidatif stresle savaşarak beyin sağlığına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Limon balsamı

Genellikle çay şeklinde alınan ve kaygı ve uykusuzluğu hafifletmek için sıklıkla kullanılan bir bitki olan limon otu, bilişsel işlevi iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Editör: Didem Bektaş