Dünyada tüketim oranı %2 olsa da, oolong çayı faydaları ile öne çıkar. Kronik hastalıkları önlemenin yanı sıra metabolizmayı hızlandırmaya ve kilo vermeye yardımcı olur.

Oolong Çayı Besin Değerleri

Flavonoidler, kafein, florür ve teanin içeren Oolong çayının çoğu faydası kateşinlerden kaynaklanır. Özellikle kalp hastalığı, kanser, obezite, diyabet, oksidatif stres ve hatta bilişsel gerileme gibi rahatsızlıkların önlenmesinde etkilidir.

Oolong çayı antioksidanlar açısından zengindir. Kalsiyum, manganez, bakır, karoten, selenyum, potasyum gibi çeşitli mineraller ile A, B, C, E ve K vitaminlerini içerir. Bunların yanı sıra folik asit, niasin amid gibi bileşenlerle yüklüdür. Oolong çayı, yarı fermente edilmiş doğası nedeniyle pek çok sağlık yararı sağlayan polifenolik bileşikleri içerir.

Oolong Çayı Faydaları Nelerdir?

Oolong çayının neredeyse tüm faydaları içerdiği antioksidanlara, yani polifenollere atfedilebilir. Bu bileşikler kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi ciddi hastalıkları önler. Ayrıca kilo vermeye ve obezite ile mücadeleye yardımcı olabilirler. Oolong çayı ayrıca cilt sağlığını da iyileştirir. Özellikle şu 12 yararından bahsedeceğiz. İşte, Oolong çayı faydaları…

1. Kalp Hastalığı Riskini Azaltır

Yüksek kolesterol seviyelerini dengeleyerek kalp damar hastalıkları riskini önler. İnme, felç ve kalp krizi sonucu ölüm riskini azaltır. Oolong çayındaki kafein ve antioksidanlar da metabolizmayı iyileştirir ve bu doğrudan kalbe fayda sağlar.

2. Kilo Vermeye Yardımcıdır ve Obezite ile Mücadele Eder

Özellikle öldürücü bir obezitenin ne kadar ciddi olduğu hakkında konuşmamıza gerek yok. Oolong çayı faydaları gereğince obezite ile mücadele ederek sağlıklı kiloda kalmamıza yardımcı olur.

3. Kanser Riskini Azaltır

Araştırmalar, günlük alınan her fincan oolong çayının kanser riskini yüzde 4 oranında azalttığını gösteriyor. Çin'de yapılan bir araştırma, oolong çayı içmenin kadınlarda yumurtalık kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

4. Diyabeti Önlemeye Yardımcı Olur

Bir çalışma, 30 gün boyunca düzenli olarak altı fincan oolong çayı içmenin tip 2 diyabetli insanlara yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

5. İltihapla Savaşır

Oolong çayındaki polifenoller, bağışıklık sistemini güçlendirir ve ayrıca artrit gibi iltihaplı durumlara karşı koruma sağlayabilir.

6. Beyin Sağlığını İyileştirir

Oolong çayının beyin fonksiyonlarını iyileştirebileceğini ve hatta Alzheimer'ı önleyebileceğini gösteren çalışmalar var. Ayrıca çaydaki kafein, ruh halini iyileştiren ve stresi yenen iki beyin kimyasalı olan norepinefrin ve dopamin salınımını tetikler.

7. Kemik Sağlığını İyileştirir

Bu özellikle menopoza giren kadınlar için geçerlidir. Bu süre zarfında, kadınlar genellikle osteoporoz ve artrite yol açan sürekli bir kemik zayıflaması ile karşı karşıya kalırlar. Araştırmalara göre oolong çayı içmek, yüksek kemik yoğunluğunu koruyarak bunu önleyebilir.

8. Cilt Sağlığını İyileştirir

Ciltteki pek çok problemin önüne geçebilir, cildi besler ve güzelleştirir.

9. Sindirime Yardımcı Olabilir

Kabızlık, ishal, mide gaz sancısı, hazımsızlık, reflü gibi problemlere karşı da etkilidir.

10. Saç Sağlığını Destekler

Oolong çayı faydaları arasında saç dökülmesini önleyebilmesi de yer alır. Saçınızı çay ile durulamak da saç dökülmesini önleyebilir. Oolong çayı ayrıca saçlarınızı yumuşatabilir ve daha parlak hale getirebilir.

11. Bağışıklığı Destekler

Bu fayda, oolong çayındaki hücresel hasarı önleyen ve bağışıklık sistemini oluşturan flavonoidlere atfedilmelidir. Çay, vücudunuzda enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan antibakteriyel proteinlerin üretimini de artırabilir.

12. Enerji İçeceği Olarak Tüketilebilir

Gün boyu zinde, enerjik ve konsantre olmamızı sağlar.

OOLONG ÇAYI NASIL YAPILIR?

Oolong Buzlu Çay Tarifi

Neye ihtiyacınız var?

6 su bardağı su

6 poşet oolong çayı

¼ fincan taze sıkılmış limon suyu

Tarif

Çay poşetlerini yaklaşık 5 dakika sıcak suda bekletin. Çay poşetlerini çıkarın ve limon suyunu ekleyin. Çayı 2-3 saat buzdolabında soğutabilir veya hemen buz ile servis edebilirsiniz.

Şeftali Oolong Çayı Tarifi

Neye ihtiyacınız var?

6 su bardağı su

4 poşet oolong çayı

2 soyulmuş ve doğranmış olgun şeftali

Tarif

Çay poşetlerini sıcak suda 5 dakika demleyin. Torbaları çıkarın ve çayı yaklaşık 1 ila 2 saat soğutun. Pürüzsüz bir püre elde edene kadar şeftalileri robottan geçirin. Bunu soğutulmuş çaya ekleyin ve iyice karıştırın. Buz ile servis yapın. İsterseniz ekstra şeftali ekleyebilirsiniz.

Editör: Didem Bektaş