ABD ile İran arasında devam eden askeri gerilim dünya gündeminin en önemli başlıklarından biri olmaya devam ediyor. Karşılıklı saldırıların sürdüğü çatışmalarda sekizinci güne girilirken uluslararası aktörlerden peş peşe açıklamalar geliyor.
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD’nin İran’a yönelik yürüttüğü operasyon kapsamında belirlenen hedeflerin 4 ila 6 hafta içinde tamamlanmasının beklendiğini açıkladı. Açıklama, bölgede çatışmaların bir süre daha devam edebileceği yorumlarına yol açtı.
ABD OPERASYONLARIN SÜRESİNE İŞARET ETTİ
Beyaz Saray’dan yapılan değerlendirmede ABD’nin İran’a yönelik operasyon planına ilişkin önemli bilgiler paylaşıldı. Yetkililer, belirlenen askeri hedeflerin birkaç hafta içinde tamamlanmasının planlandığını ifade etti.
ABD Başkanı Donald Trump da yaptığı açıklamada İran ile herhangi bir anlaşmanın ancak koşulsuz teslimiyetle mümkün olabileceğini söyledi. Bu açıklama bölgedeki gerilimin daha da artabileceği yorumlarına neden oldu.
PAKİSTAN’DAN TÜRKİYE’YE DESTEK MESAJI
Bölgedeki gelişmeler yakından takip edilirken Pakistanlı Tümgeneral Abbas Ghumman’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Ghumman, Türkiye’ye destek mesajı vererek ülkesinin Türkiye’nin yanında olduğunu ifade etti.
Yaptığı açıklamada Pakistan’ın Türkiye ile güçlü bağlara sahip olduğunu vurgulayan Ghumman, Türkiye’ye destek vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

AVRUPA’DAN TÜRKİYE MESAJI
Avrupa’dan da Türkiye’ye yönelik açıklamalar geldi. Portekiz Başbakanı Luis Montenegro, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile düzenlediği ortak basın toplantısında Türkiye’nin müttefik ve dost bir ülke olduğunu belirtti.
Montenegro açıklamasında Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını ve gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade etti.
BÖLGEDE GERİLİM YÜKSEK
ABD, İsrail ve İran arasında devam eden karşılıklı saldırılar Orta Doğu’da tansiyonu yüksek tutuyor. Uluslararası toplum gelişmeleri yakından izlerken birçok ülke gerilimin daha fazla büyümemesi için diplomatik çözüm çağrısı yapıyor.
Uzmanlar çatışmaların uzaması halinde bölgesel güvenlik ve küresel ekonomi üzerinde ciddi etkiler oluşabileceğini değerlendiriyor. Bölgedeki gelişmeler dünya kamuoyu tarafından dikkatle takip edilmeye devam ediyor.




