Pancar suyunun sizin için iyi olup olmadığını hiç merak ettiniz mi? Pancarın yüksek besin değerine sahip olduğu, karaciğer desteği sağladığı ve kilo vermeye iyi geldiği bilinmektedir. Ve bu sadece başlangıç. Son on yılda süper gıda statüsüne yükseldi. Araştırmalar, pancar suyu içmenin sağlığınıza fayda sağlayabileceğini gösteriyor. İşte pancar suyu faydaları ve besin değerleri!

Pancar Suyu Faydaları: 11 Temel Faydası

1. Kan basıncını düşürmeye yardımcı olur

Pancar suyu kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olabilir. Araştırmacılar, günde 250 mililitre pancar suyu içen kişilerin hem sistolik hem de diyastolik kan basıncını düşürdüğünü buldu. Pancar suyunda bulunan ve kanda nitrik okside dönüşerek kan damarlarını genişletmeye ve gevşetmeye yardımcı olan bileşikler olan nitratların neden olduğu düşünülmektedir.

2. Egzersiz dayanıklılığını artırır

2012'de yapılan küçük bir araştırmaya göre, pancar suyu içmek plazma nitrat seviyelerini yükseltir ve fiziksel performansı artırır.

3. Kalp yetmezliği olan kişilerde kas gücünü artırabilir

Pancar suyu faydaları arasında nitrat içermesi sebebiyle kalp kasını güçlendirmesi de önemli bir özelliktir.

4. Demansın ilerlemesini yavaşlatabilir

2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre, nitratlar yaşlı insanlarda beyne giden kan akışını artırmaya ve bilişsel gerilemeyi yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

5. Kilo kontrolünü sağlar

Birçok kişi pancar suyu zayıflatır mı merak ediyor. Sade pancar suyunun kalorisi düşüktür ve neredeyse hiç yağ içermez. Sabah smoothie'niz için harika bir seçenek. Güne başlarken size besin ve enerji artışı sağlayacaktır. Kilo verme yolundaysanız rahatlıkla tüketebilirsiniz.

6. Kanseri önleyebilir

Pancar, zengin rengini suda çözünen antioksidanlar olan betalainlerden alır. 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, betalainler bazı kanser hücre hatlarına karşı kemo-önleyici yeteneklere sahiptir. Betalainlerin vücuttaki kararsız hücreleri bulmaya ve yok etmeye yardımcı olan serbest radikal temizleyiciler olduğu düşünülmektedir.

7. İyi bir potasyum kaynağıdır

Pancar, sinirlerin ve kasların düzgün çalışmasına yardımcı olan bir mineral ve elektrolit olan iyi bir potasyum kaynağıdır. Ölçülü olarak pancar suyu içmek, potasyum seviyenizi optimum seviyede tutmanıza yardımcı olabilir.

Potasyum seviyeleri çok düşerse yorgunluk, halsizlik ve kas krampları oluşabilir. Çok düşük potasyum, yaşamı tehdit eden anormal kalp ritimlerine yol açabilir. Pancar suyu faydaları da burada devreye girer.

8. Diğer mineraller için iyi bir kaynaktır

Vücudunuz temel mineraller olmadan düzgün çalışamaz. Bazı mineraller bağışıklık sisteminizi güçlendirirken, diğerleri sağlıklı kemikleri ve dişleri destekler.

Potasyumun yanı sıra pancar suyu şunları sağlar:

  • Demir
  • magnezyum
  • manganez
  • sodyum
  • çinko
  • bakır
  • selenyum

9. İyi bir folat kaynağıdır

Folat, spinal bifida ve anensefali gibi nöral tüp defektlerini önlemeye yardımcı olan bir B vitaminidir. Prematüre bebek sahibi olma riskinizi de azaltabilir. Pancar suyu iyi bir folat kaynağıdır. Çocuk doğurma çağındaysanız, diyetinize folat eklemek günlük önerilen 600 mikrogram miktarını almanıza yardımcı olabilir.

10. Karaciğerinizi destekler

Aşağıdaki faktörler nedeniyle karaciğeriniz aşırı yüklenirse, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı olarak bilinen bir durum geliştirebilirsiniz:

  • Kötü beslenme
  • aşırı alkol tüketimi
  • toksik maddelere maruz kalma
  • hareketsiz yaşam tarzı

Antioksidan betain potansiyel olarak karaciğerdeki yağ birikintilerini önlemeye veya azaltmaya yardımcı olur. Betain ayrıca karaciğerinizi toksinlerden korumaya yardımcı olabilir.

11. Kolesterolü düşürebilir

Pancar suyu faydaları arasında kolesterol dostu olması da ayrıcalıktır. Yüksek kolesterolünüz varsa, diyetinize pancar suyu eklemeyi düşünün. Araştırmacılar, pancarın kolesterol düşürme potansiyelinin muhtemelen flavonoidler gibi fitobesinlerinden kaynaklandığına inanıyor.