Hindiba kahvesi faydaları nelerdir merak ediliyor. Yoğun aromasıyla hem leziz hem de pek çok hastalığa şifa olan bu kahve türünü yakından inceleyelim.

Hindiba kahvesi, ABD New Orleans kökenlidir. 19. yüzyılda Fransızlar tarafından keşfedilmiştir. Lezzetin ötesinde, hindiba kahvesinin besin ve lif içeriğinden lezzetten ödün vermeden kafein alımınızı azaltmaya kadar pek çok faydası vardır. Hindiba, Chicorium Intybus bitkisinden bir kök olarak başlar. Bitkinin yaprakları salatalar için toplanırken, kökü ise fırında kurumaya bırakılıyor ve öğütülüyor, bu sırada karamelleşerek koyu kahverengi bir renk alıyor. Bu süreçte, kökün oldukça acı tadı, tatlı bir dokunuşla dengelenir.

Hindiba kahvesi faydaları

Kavrulmadan önce çiğ olan hindiba kökü, yağ oranı düşüktür ve her 60 gr porsiyon için yaklaşık bir gram lif sağlar. Ayrıca manganez, B6 Vitamini, potasyum, C Vitamini, folat ve fosfor kaynağıdır.

Bu besinlerden, kısaca ele alacağımız inülin yoluyla lif, kilo vermeye yardımcı olabilir ve bağırsak sağlığına fayda sağlar. Manganez ve B6 Vitamini beyne giden kan akışını iyileştirir ve nörolojik faydalar sunar.

Lif oranı %68'dir ki, bu da bağırsak sorunlarını ortadan kaldırır. Dolaşım bozukluğunu önler ve çözer. Prebiyotiktir. İltihaplanmayı önler ve azaltır. Sindirim sistemini destekler.

Vücudun karbonhidratları metabolize etme şeklini iyileştirerek ve insülin direncini azaltarak kontrollü kan şekeri seviyelerini destekler.

Kalori alımını azaltmaya yardımcı olabilecek ve zamanla kilo kaybına katkıda bulunabilecek bir dereceye kadar iştah kontrolü sağlar.

Kronik iltihaplanma, diyabet, kalp hastalığı ve kanser gibi sorunlara yol açar. Hindiba kahvesi faydaları sayesinde bu hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Obezite ve kilo sorunlarına çaredir. Yine de hindiba kökü, ister çiğ ister kahve olsun, herkes için uygun değildir. İşte, hindiba kahvesi tüketmemesi gerekenler:

Yakupotu ve polen alerjisi olanlar hindibadan kaçınmayı düşünmelidir. Bitki karahindiba ailesine aittir ve kavrulup demlendiğinde bile kökün alerji semptomlarını tetiklediği bilinmektedir.

Hamileler hamilelikte, düşük yapma riskinden dolayı ve emzirirken uzak durulması gereken besinler listesine hindibayı da eklemelidir.

Kafein alımınızı tamamen dengelemek için kahve yerine hindiba kökü kullanmak istiyorsanız, günde birden fazla fincan tüketmenin gaz ve şişkinliğe neden olabileceğini unutmayın.