Plywood nerelerde kullanılır? Plywood, birbirine yapıştırılmış ince ahşap kaplama tabakalarından imal edilmiş bir malzemedir. Mühendislik ürünü ahşap bir üründür. Plywood birçok amaç için kullanılır. Aşağıda sıraladığımız alanlarda bu yapı malzemesi etkili bir düzeyde kullanılmaktadır;

·        Yapı sektöründe

·        Mobilya sektöründe

·        Beton kalıplarının hazırlanmasına

Temel 2 farklı tipte Plywood konstrüksiyon tipi vardır. Bunlar çapraz damarlı ve uzunlamasına damarlı lamine panellerdir. Çapraz damarlı kontrplak, birbirine dik açılarda uzanan farklı tipte ahşap katmanlara sahipken, uzunlamasına damarlı lamine paneller birbirine paralel uzanan katmanlara sahiptir. Bu tarz yapı malzemeleri üretim özelliklerine göre farklı alanlarda etkili bir düzeyde kullanılmaktadır.

Plywood Hangi Malzemeden Yapılır?

Plywood yapı malzemesinin çekirdek katmanları genellikle sert ağaçtan yapılır ve güç ve stabilite için lamine edilir. Bu yapı malzemesi ayrıca, mevcut maun kereste sıkıntısı olduğunda, tekne inşa etmek için alternatif bir malzeme olarak kullanılır. Plywood, inşaatta duvar kaplama ve çatı kaplama uygulamaları için yapısal bir malzeme olarak yaygın olarak kullanılır ve burada yangına dayanıklılık ve su geçirmezlik avantajlarının yanı sıra zaman içinde boyutsal stabilite sağlar.

Plywood, birbirine yapıştırılmış ince ahşap levhalardan yapılır. Bu malzeme, mobilya, dolap ve döşeme dahil olmak üzere çok çeşitli uygulamalarda kullanılır. Plywood malzemesi çeşitli kullanımlara sahipken, en yaygın olarak yapısal bir yapı malzemesi olarak kullanılır. Bu malzemenin icadı, imalat sırasında kaplama katmanlarını bir arada tutmak için kullanılabilecek ucuz çelik klipslerin geliştirilmesiyle mümkün olmuştur.

Plywood Nasıl Bir Malzemedir?

Plywood, strese maruz kaldığında çatlamayı önlemek için her katmanın kendi damar yönüne sahip olduğu ince kaplama katmanlarının istiflenmesiyle üretilir. Her katman, aralarında tutkal bağları olarak bilinen şeyi oluşturmak için ısı ve basınç kullanılarak başka bir katmana bastırılır, bu da kontrplağa sunta veya masif ahşap paneller gibi diğer ahşap ürün türlerine göre sağlamlığını ve dayanıklılığını verir. Bundan dolayıdır ki bu yapı malzemesinin kullanım alanı günden güne artış göstermektedir.

Hem dayanıklı hem de hafif bir malzeme olan plywood, yanı zamanda esnek olmayan bir özelliğe de sahiptir. Bu durum söz konusu yapı malzemesinin pek çok farklı alanda kullanılmasını mümkün kılmaktadır. Üstelik Plywood kalıplar yapı sektörünün çok daha pratik bir şekilde uygulanmasını mümkün kılar. Mesela inşaat sektöründe beton dökmeyi istediğiniz zaman bu yapı malzemesinden elde edilen kalıplar her zaman iş görmektedir.

Plywood sadece kalıp yapımında değil; dış cephe kaplamalarında, tabanlarda duvar ve yer kaplamalarında da etkili bir düzeyde kullanılan yapı malzemeleri olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu durumun doğal sonucu olarak; bu türden ürünlerin yapı sektörü açısından dinamik bir yapıya sahip olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Tam da bu kapsamda son zamanlarda yapı sektörünün ihtiyaçlarının karşılanması konusunda Plywood yapı malzemesi başarılı sonuçları ortaya koymaktadır.

Plywood Fiyatları Ne Kadardır?

Plywood, inşaat ve mobilya sektöründe kullanılan bir panel üründür. Ahşap damarları birbirine 90 dereceye kadar döndürülmüş bitişik katmanlarla birbirine yapıştırılmış çok sayıda ince ahşap kaplama tabakasından oluşur. Sonuçta, geleneksel keresteden daha homojen özelliklere sahip güçlü, dengeli bir yapı malzemesi karşımıza çıkmaktadır. Plywood fiyatları ürünün kullanım özelliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Özellikle Plywood temin etmek istiyorsanız detaylı bir fiyat araştırması yapıyor olmanız her zaman önerilmektedir. Ancak bu sayede bütçe dostu bir şekilde bu tarz yapı malzemelerine sahip olmak mümkün hale gelecektir. Elbette ki son zamanlarda yapı sektörünün de gelişim göstermesine paralel olarak bu tarz yapı malzemelerine olan ilgi de günden güne artış göstermektedir.

https://www.eraymetal.com.tr/tr/urunler/teleskopik-direk

Editör: Ersin Tanitim