Yeterince potasyum almadığınızı gösteren 6 işaret nedir? Potasyum eksikliği nedir, belirtileri nelerdir? İşte tüm merak edilenler!

POTASYUM EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ

Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu güçlü besinleri düşündüğünüzde, aklınıza muhtemelen potasyuma gelmez. Vücudunuzdaki potasyumun çoğu, sinirlerinizin ve kaslarınızın iletişim kurmasına yardımcı olduğu, diğer besin maddelerini taşıdığı, böbreklerinizin düzgün çalışmasını sağladığı ve sodyum seviyelerinizin çok yükselmesini durdurduğu için hayati derecede önemlidir.

Meyve ve sebze ağırlıklı beslenerek potasyum eksikliğini bir nebze giderebilirsiniz. Araştırmalar, çoğu insanın bir günde ihtiyaç duydukları 4.700 miligram potasyumun sadece yarısını aldığını gösteriyor. Potasyum eksikliği endişe verici sonuçlara yol açabilmektedir. Hipokalemi de denilen bu eksiklik, kabızlık, kaslarda güçsüzlük ve yorgunluğa sebep olur. Kalp hastalıkları, diyabet, ishal, kabızlık en belirgin semptomlardır.

Günlük ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığınızı söylemek zor olabilir, ancak dikkat etmeniz gereken birkaç semptom vardır. İşte potasyum eksikliği yaşadığınızı gösteren 6 önemli işaret:

1-Düzensiz kalp atışı

Potasyum eksikliğinin belirtileri arasında düzensiz kalp atışı, yüksek nabız ve tansiyon başta gelir. Kas kasılmaları ve kalp fonksiyonu üzerinde potasyumun ciddi bir etkisi vardır.

2- Magnezyumda düşüklük

Günlük olarak yediğiniz tüm besinler, vücudunuzun en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olmak için birlikte çalışır; bu nedenle, bir temel besin maddesinden yeterince almadığınızda, diğerinde yetersiz veya eksik olabilirsiniz. Vücudunuzdaki yüzlerce kimyasal reaksiyona karışan bir mineral olan magnezyum, potasyumu aktif olarak hücreleriniz arasında taşır. Bu nedenle, ıspanak, fındık, soya sütü, siyah fasulye, avokado ve fıstık ezmesinde bulabileceğiniz magnezyumu daha az aldığınızda, potasyum seviyeleriniz de zarar görebilir. Potasyum eksikliği olan kişilerin yüzde 50'sinden fazlasının magnezyumda da eksik olabileceği kanıtlanmıştır.

3-Yüksek tansiyon

Potasyum ve sodyum vücutta bir dengeye sahiptir. Sodyum seviyeleri çok yüksek ve potasyum seviyeleri çok düşükse, yüksek kan basıncı ve felç riski de artar. Potasyumu tuzun ana yardımcısı olarak düşünün. Çok fazla sodyum aldığınızda, kan damarlarınız strese girer. Ancak potasyum, vücudunuzdaki maddeleri temizlemeye çalıştığından, fazla tuzun kalbe zarar veren bazı etkilerini bastırabilir. Ayrıca potasyum, kan damarı duvarlarının gevşemesine yardımcı olur ve bu da kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olabilir.

4-Böbrek taşlarına sebep olabilir

Potasyum eksikliği yaşayan belirli yaş grubundaki kişilerde böbrek taşı oluşumu riski daha yüksektir. Potasyum eksikliğinin belirtileri arasında böbreklerde kitle ve taş oluşumu da yer almaktadır.

5-Yorgunluk

Susuz kalma, ilaç kullanımı ve hatta belirli sağlık koşulları gibi enerjinizi tüketebilecek pek çok neden vardır. Ancak yeterince uyuyorsanız ve gün boyunca hala zayıf ve halsiz hissediyorsanız, yeterli potasyum alıp almadığınızı görmek için diyetinizi yeniden değerlendirmek isteyebilirsiniz. Potasyum açısından zengin meyve ve sebzeler yemek, kendinizi daha canlı hissetmenizi sağlayabilir.

6-Kas ağrısı

Ağır bir egzersiz sonrası bacaklarınızda ağrılı kas spazmları yaşayabilirsiniz. Bunun sebebi potasyum yani elektrolit kaybetmenizdir. Sporcular için, potasyum eksikliği, kasılma sorunları ve tehlikeli rabdomiyolize yol açabilen kan akışının azalması dahil olmak üzere kas komplikasyonlarına yol açabilir. Sporcularda potasyum eksikliğinin belirtileri kas zayıflığı, yorgunluk ve kramplar şeklinde olabilir. Çözüm, sade su yerine elektrolit içeren bir spor içeceği içmektir.

Yeterli potasyum nasıl alınır?

Günde önerilen 4.700 miligram potasyuma ulaşmanın en iyi yolu, diyetinizi meyve ve sebzelerle doldurmaktır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, 10 yetişkinden sadece 1'i önerilen miktarda meyve (günde en az 1,5 ila 2 porsiyon) ve sebze (günde en az 2 ila 3 porsiyon) tüketiyor.

Aklınız doğrudan muza kayabilir, ancak potasyum içeren birçok yiyecek var. Yeşil yapraklı sebzeler, domates, salatalık, kabak, patlıcan, avokado, balkabağı, patates, havuç, kuru üzüm, fasulye, süt ve yoğurt gibi süt ürünleri, et, kümes hayvanları, balık ve fındık gibi tüm gıdalarda potasyum bulabilirsiniz.

Tıbbi bir durumunuz varsa veya belirli ilaçlar kullanıyorsanız, potasyum takviyeleri doktor tarafından reçete edilebilir. Kendi başınıza potasyum takviyesi almanın aslında tehlikeli olabileceğini ve kalp ritmi ve hatta kalp durması ile ilgili sorunlara neden olabileceğini unutmayın, bu nedenle her zaman doktorunuza danışın.