Rezene faydaları birçok kişi tarafından merak ediliyor. Bu değerli bitki mutfaklarımıza baharat olarak da giriyor. Peki, sağlık için ne kadar etkili, nelere faydalı?

Lezzetli ve sağlıklı olduğu için birçok kişinin mutfağına giren rezene, doğal ilaç olarak da etkilidir. Kalorisi düşük olan ve besin değerleri açısından faydalı olan bu bitki aynı zamanda toz halinde baharattır. Rezene; potasyum, sodyum, fosfor ve kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca esansiyel yağ asitleri ve magnezyum bakımından zengindir.

İnsanlar rezene tohumlarını, yapraklarını ve çiçekleri farklı şekillerde de kullanabilirler. Araştırma, rezene tohumlarının antioksidan, iltihap karşıtı, mantar ve antiviral etkilere sahip olabileceğini gösteriyor.

Rezene çayı sindirime ve mide ekşimesi, şişkinlik, iştah kaybı ve bebeklerde kolik gibi diğer gastrointestinal sorunlara yardımcı olabilir.

İşte, rezenenin faydaları!

Kemik Sağlığı

Rezene faydaları arasında vitamin ve mineral deposu olması açısından kemik yapısını güçlendirmesini sayabiliriz. Fosfat, kalsiyum, demir, çinko, kolajen, manganez ve K vitamini içerir.

Tansiyon

Yetersiz potasyum alımı, bir kişinin yüksek tansiyon geliştirme riskini artırabilir. Ek olarak, potasyum, kalsiyum ve magnezyumun kan basıncını doğal olarak azalttığına dair kanıtlar vardır. Bunların hepsi rezenede vardır. Bu nedenle, kan basıncını düşürmeye ve kalbi korumaya yardımcı olabilirler.

Kalp Sağlığı

Rezene önemli miktarda lif içerir. Fiber, kandaki toplam serum kolesterolünü hem de düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolünü azaltmaya yardımcı olduğu için kalp hastalığı riskini azaltır.

Kanser

Rezenenin faydaları arasında kanser önleyici özellikler de bulunur. Selenyum, diğer birçok meyve ve sebzede bulunmayan rezene bulunan bir mineraldir. Karaciğer enzim fonksiyonuna katkıda bulunur ve vücuttaki kansere neden olan bazı bileşiklerin detoksifiye edilmesine yardımcı olur. Selenyum ayrıca iltihaplanma ile ilgili kaynağı önleyebilir ve tümör büyüme oranlarını azaltabilir. Rezene gibi meyve ve sebzelerden lif alımı, riskli bir kolorektal kanser kaynağı ile ilişkilidir. C vitamini, A vitamini ve beta-karoten, hücrelerin serbest radikallerden hasarlara karşı korunmasına yardımcı olabilecek güçlü antioksidanlardır.

Bağışıklık

Rezene bulunan selenyum, katil T hücrelerinin üretimini uyarıyor ve bağışıklık sistemini başka şekillerde modüle ediyor gibi görünüyor. Çalışmalar, selenyumun diyet alımının, özellikle viral ajanlara bağışıklık tepkisini iyileştirebileceğini göstermiştir.

Metabolizma

Rezene, karbonhidratları ve proteinleri glikoz ve amino asitlere parçalayarak enerji metabolizmasında hayati bir rol oynayan B-6 vitamini kaynağıdır. Vücut bu küçük bileşikleri enerji için kolayca kullanabilir.

Sindirim ve düzenlilik

Rezene fiber içeriği kabızlığı önlemeye yardımcı olur ve sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenli bağırsak faaliyetlerini teşvik eder.

Kilo yönetimi ve tokluk

Diyet lifi, kilo yönetiminde önemli bir faktördür ve sindirim sisteminde bir “hacim ajanı” olarak çalışır. Bu bileşikler tokluğu arttırır ve iştahı azaltır, bir bireyi daha uzun süre daha dolgun hissettirir ve genel kalori alımını düşürür.

Demir Emilimi

Demir eksikliği küresel olarak en yaygın besin eksikliklerinden biridir ve aneminin önde gelen nedenidir. Rezene gibi C vitamini içeren gıdalar vücudun demir emme yeteneğini artırabilir.

Menopoz Sendromu

2020'de yapılan bir çalışma, rezene tohumu tozu tüketiminin menopoz sonrası kadınlarda menopoz semptomlarını azalttığını buldu.

Cilt

Ham rezene mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini, cildin destek sistemi olan kollajen sentezine önemli bir kaynaktır. Güneş, kirlilik ve dumanın neden olduğu hasarı önlemeye yardımcı olmak için bir antioksidan olarak çalışır.

Editör: Didem Bektaş