Rize’de Kadın Girişimciliği ve Yerel Üretim Buluşması
Rize’nin Pazar ilçesinde, kadın girişimciliğini desteklemek, yerel üretimi canlandırmak ve bölgesel dayanışmayı artırmak amacıyla “Doğu Karadeniz Yerel Üretim Çalıştayı” düzenlendi.
Etkinlik, Pazar Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, Kaçkar Dergisi yürütücülüğünde ve Pazar Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi desteğiyle gerçekleştirildi.
Kadın girişimciler, kooperatif temsilcileri ve yerel yöneticilerin katıldığı çalıştayda, bölgenin kaybolmaya yüz tutan kültürel ve tarımsal değerlerinin yeniden ekonomiye kazandırılması hedeflendi.

Yerel Değerlerin Korunması ve Ekonomiye Katkı
Pazar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Bayraktutan, çalıştayda yaptığı konuşmada programın, “yerelde kaybolan değerlere dikkat çekmek” amacıyla düzenlendiğini vurguladı.
Bayraktutan, özellikle Laz elması ve hurma gibi yerel ürünlerin yeniden üretim zincirine kazandırılması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Bölgeye özgü ürünleri canlandırarak hem kültürel mirasımızı korumayı hem de ekonomik döngüye katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Kadın girişimcilerin üretim gücü bu dönüşümün merkezinde yer alacak.”
Bayraktutan ayrıca, Pazar ilçesinde kadın kooperatiflerinin ürünlerini tanıtabilecekleri kalıcı bir pazar alanı kurmayı planladıklarını duyurdu. Bu girişimin hem kadın istihdamını artıracağını hem de yerel üreticilere yeni kazanç kapıları açacağını söyledi.
Kadın Kooperatiflerinden Ortak Ses
Çalıştayda söz alan Pazar Kadın Girişim Üretimi ve İşletme Kooperatifi Başkanı Sevim Taşkın, kadın kooperatiflerinin tek çatı altında daha güçlü bir ses oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
Taşkın, kadınların üretim sürecindeki rolünün önemine dikkat çekerek, “Birlikte hareket ederek daha sürdürülebilir ve görünür bir üretim ağı kurmayı hedefliyoruz” dedi.
Sınırlı Sorumlu Hopa Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Neziha Topaloğlu ise çalıştayın, kadın girişimciler için büyük bir öğrenme fırsatı olduğunu söyledi.
Topaloğlu, “Hazırladığımız ürünlerin değerlendirilmesi ve turizmle entegre edilmesi konusunda yeni bilgiler edindik. Bu tür organizasyonlar kadın üreticiler için büyük motivasyon kaynağı” ifadelerini kullandı.
Bölgesel İş Birliği ve Dayanışma
Doğu Karadeniz Yerel Üretim Çalıştayı, yalnızca Rize’den değil; Artvin, Trabzon ve Giresun gibi çevre illerden gelen kadın kooperatiflerinin katılımıyla geniş bir bölgesel dayanışma platformuna dönüştü.
Katılımcılar, kadın emeği, sürdürülebilir tarım, kooperatifleşme modelleri ve yerel markalaşma üzerine sunumlar yaptı.
Ayrıca, “Pazar-Hemşin Kültür Havzası” adlı belgesel gösterimiyle bölgenin tarihsel üretim kültürü ve geleneksel el sanatları da katılımcılara tanıtıldı.
Kadın İstihdamı ve Yerel Kalkınma Vurgusu
Pazar TSO Başkanı Bayraktutan, kalkınmanın ancak yerel üretimle mümkün olacağını belirterek kadınların ekonomik alanda aktif olmasının bölge için büyük bir kazanç olduğunu söyledi.
“Kadın emeği, yerel üretimin en güçlü dayanağıdır. Üretimle büyüyen, dayanışmayla güçlenen bir Karadeniz hedefliyoruz.”
Çalıştayın sonuç bildirgesinde, kadın kooperatiflerinin desteklenmesi, yerel ürünlerin markalaştırılması, üretici pazarlarının kurulması ve yerel yönetimlerle iş birliğinin artırılması yönünde kararlar alındı.
Katılımcılar ve Destek Veren Kurumlar
Etkinliğe; Pazar Belediye Başkanı Neşet Çakır, Hemşin Belediye Başkanı Halim Kazım Bekar, Rize ve çevre illerden gelen kadın kooperatifi yöneticileri, yerel STK temsilcileri ve davetliler katıldı.
Yerel yönetim temsilcileri, kadın üretiminin desteklenmesi için yeni projeler geliştirme sözü verdi.
Çalıştayın sonunda kadın üreticiler tarafından hazırlanan yerel gıda ürünleri, el emeği eşyalar ve kültürel materyaller sergilendi. Katılımcılar, hem fikir alışverişinde bulundu hem de bölgesel üretim potansiyelinin artırılması için yeni iş birliği yollarını değerlendirdi.
Sonuç: Kadın Gücüyle Yerelden Kalkınma
Rize’de düzenlenen “Doğu Karadeniz Yerel Üretim Çalıştayı”, bölgedeki kadın girişimciliğini destekleyen, yerel üretimi sürdürülebilir hale getiren ve kadın istihdamını artırmayı amaçlayan önemli bir adım olarak değerlendirildi.
Yerel yönetimler, ticaret odaları ve kadın kooperatiflerinin ortak çalışmaları sayesinde Rize ve çevresi, kadın emeğiyle güçlenen bir üretim merkezi olma yolunda ilerliyor.




