Saçları uzatmaya veya daha kalın saçlara sahip olmaya çalışmak, sonu gelmeyen bir bekleme oyunu gibi gelebilir. Saçlar, insan vücudundaki en hızlı büyüyen doku olsa da, ortalama büyüme oranı ayda 0,5 ila 1,7 santimetredir. Günde 50-100 tel arasında saç dökülmesi normaldir. Ancak günlük saç bakım rutininizde değişiklikler yaparak, saçlarınızı daha hızlı uzatabilirsiniz. Farklı bir saç fırçası kullanmayı deneyebilir, saçınızın zarar görmesini azaltmak için saç kurutma makinenizi ne sıklıkta kullanacağınızı ayarlayabilir veya saçınızın rutininize göre daha hızlı uzamasını sağlamak için saç uzatan yağlar ve yiyeceklerden faydalanabilirsiniz. En iyi dermatologlar, saç stilistleri ve cilt bakımı uzmanlarından size harika tavsiyeler var. İşte, en etkili saç uzatma yöntemleri!

1. Kırıkları aldırın

Saçları kırıklarından arındırmak onları uzatmaya yardımcıdır. Saç bakımınızı ihmal etmeden 2 ayda bir kırıkları aldırın ve eşit boyda olmasını sağlayın.

2. Doğru beslenin

Uzun, güçlü saçlara sahip olmak sadece saçınıza hangi ürünleri sürdüğünüze bağlı değildir; aynı zamanda yediklerinize de bağlıdır. Saç uzatma yöntemleri arasında doğru beslenme ilk sırada gelir. Saç büyümesini desteklemek için, saçı içeriden 'beslemeniz' gerekir. Peki saçların daha hızlı uzamasını sağlayan besinler nelerdir? Protein içeren et, balık, fasulye, fındık ve kepekli tahılları mutlaka tüketin.

3. Sabah rutininize saç sağlığına uygun bir vitamin ekleyin

Diyetiniz size yeterli besin sağlamıyorsa, bir takviye dünya kadar fark yaratabilir. Saç, cilt ve tırnaklar için formüle edilmiş ve etiketlenmiş bir multivitamin arayın. Bunlar, saç sağlığını destekleyebilecek biotin ve C ve B gibi önemli vitaminlerdir. Uzmanlar daha sağlıklı saçlara katkıda bulunmak için şu vitamin ve mineralleri öneriyor:

  • A vitamini
  • C vitamini
  • E vitamini
  • Çinko
  • Demir
  • Omega-3

4. Daha az şampuanlayın ve daha çok nemlendirin

Saçınızı ne sıklıkta şampuanladığınız aslında saçınızın sağlığını etkiler. Saçınızı [sadece] haftada iki ila üç kez şampuanlamak, doğal yağlarınızın saçınıza nüfuz etmesine, nemlenmesine ve kendi kendini onarmasına izin verir. Hacim verici veya dolgunlaştırıcı etiketli bir şampuan seçin.

5. Saç rengini açmayı bırakın

Platin saç ne kadar şık görünürse görünsün, daha koyu bir tondan açık sarıya geçmek, saçları yıpratıp uzamasını durdurabilir. Saçın kütikülü ağartıcıdan zarar gördüğünde, daha fazla kırılma veya bölünmüş uçlara sahip olabilirsiniz. Ne kadar az kimyasal işlem olursa, saçlarınız o kadar iyi uzar.

6. Aşırı ısıyla şekillendirme yapmaktan kaçının

Saçınızı aşırı şekillendirmeyi bırakın. Isı kullanmanız gerekiyorsa, sıcaklığı düşürmenizi ve her zaman bir ısı koruyucu kullanmanız önerilir. Aksi takdirde saçınıza zarar vererek kırılmaya ve kabarmaya neden olabilirsiniz.

7. Saçları düzenli olarak fırçalayın

Yorgun olduğunuzda yatağa taranmamış saçlarla gitmek cazip gelebilir, ancak saçınıza birkaç hızlı vuruş yapmak saçınızın ve saç derinizin genel sağlığı için harika olabilir. Kafa derisinden başlayarak, saç derinizdeki yağları saçınıza eşit şekilde dağıtmak için at kıllı bir fırça kullanın, böylece doğal olarak saçınız nemli kalır. Bonus: Her gece yapılan bu basit adım aynı zamanda dolaşımın artmasına yardımcı olur ve bu da saç derinizin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur.

8. Saç yıkama suyunu daha serin tutun ve saç derisi bakımına odaklanın

Sıcak bir duş cildinizin kurumasına neden olabilir ve aynı zamanda saçınızı da yorar. Temizlik yaparken su sıcaklığını düşürün ve saç derinize biraz daha fazla sevgi gösterin. Cildi derinlemesine temizlemek ve dolaşımın hızlanmasına yardımcı olmak için şampuan yaparken parmaklarınızla masaj yapın.

9. Saçları fiziksel hasarlardan koruyun

Saç uzatma yöntemleri devam ediyor. Saçınız özellikle ıslakken kırılmaya karşı hassastır, bu nedenle şampuanlamadan önce saçı açın. Suya maruz kalmak saçın gövdesini şişirir ve gerer, bu da dış katmanın kalkmasına neden olur ve bu durumda fırçalamanın yarattığı baskı saçın kırılmasına neden olabilir. Saçınızı ıslakken çözmeniz gerekiyorsa, bunu doğru şekilde yapın: En iyi durulanmayan saç kremini kökten uca uygulayın ve sürtünmeyi azaltmak için uçtan uca küçük adımlarla çalışarak daha nazik, geniş dişli bir tarak veya fırça kullanın.

10. İpek bir yastık kılıfı üzerinde uyuyun

Bir gecede daha iyi saçlara sahip olmak mümkündür - ihtiyacınız olan tek şey yastık kılıfınızı değiştirmek ve ipeğin saça sağlıklı faydalarından yararlanmaktır. İpek saçta dolaşmayı ve kırılmayı önlemeye yardımcı olur. Saçınız ne kadar az kırılma yaşarsa, o kadar uzun olur.

Editör: Didem Bektaş