Bağışıklık sistemi güçlü tutularak pek çok mevsimsel hastalık ve salgından korunmak mümkündür. Antioksidan içeriği ve protein kalitesi yüksek besinler, dengeli beslenmenin temel taşlarıdır. Önceliğini her zaman mevsim sebze ve meyvelerine verenler, bağışıklık sistemlerini güçlendirebilirler.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek Mümkün mü?

Ev yapımı doğal ürünler, probiyotik kaynaklar ve stresten uzak bir yaşam bağırsakların görevlerini istenen şekilde yapmasına destek sağlar. Beslenme sürecinde küçük porsiyonlar tercih etmek, öğün atlamamak, lokmaları çok uzun çiğnemek ve düzenli egzersiz bağırsak sağlığı üzerinde pozitif etkiler gösterir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Günlük protein alımına dikkat! Yeterli protein alımı antikorları destekler. Yumurta, süt ve süt ürünleri, deniz ürünleri, mercimek, fasulye ve diğer kuru baklagiller en çok bilinen protein depoları arasında sayılabilir.

  • Proteinden zengin ve yağ açısından kısıtlanan bir düzen bağışıklık sisteminin en önemli destekleyicisidir.

Enfeksiyonlara karşı hızlı tepki verebilme gücüne sahip olan bal-zencefil-limon üçlüsü, özellikle sabahları dengeleyici bir takviye olarak alınabilir. Hamile ve bebek emziren genç annelerin zencefil tüketimi öncesinde hekime başvurması tavsiye edilir.

Doğru ve Dengeli Beslenme

Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallere doğal yollardan ulaşmak için sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. İnsan sağlığına olan katkılarıyla dikkat çeken su tüketimi, uzmanların da dikkat çektiği başlıklar arasında yer almaktadır.

  • Kabızlığı önlerken yorgunluğu atan,
  • Vücuttan toksinleri uzaklaştırırken cildi iyileştiren etkileriyle öne çıkan su tüketimi,
  • Sağlıklı kalmak isteyenler için en kolay ulaşılabilen besindir.

Her gün düzenli olarak tüketilmesi gereken su miktarı; yaş, cinsiyet, kilo, sağlık sorunları ve fiziksel aktiviteye bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Yemekte Denge Nedir?

Beslenme istendiği zaman istenen şeyin yenmesi şeklinde tarif edilmemelidir. Sağlık korunurken yaşam kalitesinin de artması hedefliyorsa doğru ve dengeli beslenme önerilerine uyulmak zorunludur.

  • Yeterli ve dengeli beslenen, sağlıklı yaşayan bireyler; cilt, sağlıklı parlayan saçlar, ruhsal ve zihinsel gelişim, hareketlilik, çalışmaya ve üretime olan istekle ayırt edilebilir.

İhtiyaç fazlası olarak alınan besinler obezite ve kronik hastalık riskini artırır. Yemekte dengenin korunabilmesi ve doğru beslenme tavsiyelerinin hayata geçirilebilmesi için sağlıklı beslenme bilincinin erken yaşlarda oturması zorunludur.

Beslenme Piramidi

Herkes tarafından bilinen beslenme piramidi 5 besin grubundan oluşur. Piramidin en altında karbonhidratlar yer alırken zincir; meyve ve sebzeler, et, süt ve süt ürünleri, katı ve sıvı yağlar, son olarak da tatlılar şeklinde sıralanır.

Besin tercihlerinin yanı sıra malzemelerin pişirme yöntemleri de sağlıklı beslenme için büyük önem taşır. Tavsiye edilen teknikler arasında; ızgara, haşlama ve fırında pişirme sayılabilir.

Editör: TE Bilişim