BioNTech aşısının 3'üncü dozu ne zaman yaptırılmalı? Henüz erken mi? İşte flaş haberin detayları...

Covid-19'la mücadele devam ederken aşılama çalışmaları son dönemde hız kesti. 2 doz BioNTech aşısı olanlar, 3'üncü dozu yaptırmalı mı? Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu...

BioNTech 3’üncü Doz için Erken mi?

2 Doz Sinovac olanlar, 3'üncü doz tercihini BioNTech'ten yana kullandı. Bu doğru bir karardı. Delta varyantından dolayı bu gerekiyordu. Fakat, BioNTech aşısı varyantlar üzerinde de yüksek oranda koruyucu bir aşı. Bu sebeple, 2 doz BioNTech aşısı yaptıranlar 6 aya kadar korunuyor. 3. doz BioNTech uygulaması için çok erken. Sağlıklı ve risk taşımayan kişilerin 3'üncü dozu yaptırmasına gerek yok. 2 doz BioNTech olmuş kişilerin yoğun bakıma yatma riski yok denecek kadar az.

BioNTech çalışmaları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Kurugöl, aşının koruyuculuğunu ispatlayan çok sayıda çalışmanın yapıldığını belirtti. Örneğin ABD'de sadece 65 yaş üstüne ve ağır hastalık riski olanlara 3'üncü dozun yapıldığını açıkladı. Zaman içinde 3. dozlarla ilgili net sonuçlar ortaya çıkacaktır.