Uzmanlardan kritik uyarı: İstanbul'daki bazı kuş türlerinde virüs saptandı!

İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi'nde yapılan 1 yıllık araştırmanın sonuçları korkuttu. Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, ölü kuşlar üzerinde yapılan çalışmadan veriler aktardı. Buna göre, 36 kuştan 8 karga ve 1 saksağanda Batı Nil Virüsü tespit edildi. Prof. Dr. Yılmaz, ölü kuşlarla temas etmekten kaçınmak gerektiğini belirtti.

Sivrisineklerden bulaşan 50'ye yakın virüs türü mevcut. Bunlardan biri de Batı Nil Virüsü. Sivrisineklerden insanlara bulaşan bu virüs; ateş ve ağrıya sebep oluyor. Sözü geçen virüs, ölü kuşlarda tespit edildi.

İÜ tarafından 1 yıldır yürütülen çalışmada 24 karga ve 12 saksağan incelendi. 36 ölü kuştan 9'unda bu virüs görüldü.

Bu kuşlar virüslü sinekleri emerek enfekte oluyor. Geçen sene karga ölümleri bildirilmişti, araştırma ekibi de çalışmalara bu yönde başlama kararı almıştı. Kuşlardan örnekler toplanınca, ortaya kan donduran sonuçlar çıktı.

Yılmaz, halkı uyardı. Ölü kuşlarla temas edilmemesi gerektiğini ve eğer edilmişse ellerin ağza sürülmemesi gerektiğini vurguladı. Virüs kan yoluyla bulaşabiliyor.

Batı Nil Virüsü karga, saksağan ve sığırcık kuşlarında görülüyor. Virüsün kökeni göçmen kuşlar. Direkt temasla bir bulaş söz konusu değil.

Editör: TE Bilişim