SEO Nedir? SEO Nasıl Yapılır?

SEO Nedir? SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), bir web portalına gelen organik trafik, diğer bir deyişle, diğerleri arasında Google veya Bing gibi arama motorlarının doğal ve sponsorsuz arama sonuçlarından gelen trafik üzerinde hareket eder.

Bu nedenle SEO ve SEM (Arama Motoru Reklamcılığı) benzerdir. Ancak ikincisi ücretli bir kavramdır. Ama bizi ilgilendiren şeye geri dönelim: SEO.

Örneğin Google, kendi SERP'inde web portallarını sıralamak ve konumlandırmak için 200 kriter kullanır ve bunların ne olduğunu bilmek, nasıl çalıştıklarını anlamanın anahtarıdır. Kriterlerin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını belirlemek, SEO'nun neden bu kadar önemli olduğunu anlamak için önemlidir.

Özetlemek gerekirse SEO, portalınızı daha görünür hale getirdiği için temel çalışmadır. Bu da daha fazla trafik ve yeni müşteriler elde etmek için daha fazla fırsat sağlar. Bu nedenle, web portallarının SEO konumlandırmasında yer alan belirli ana sütunlar ve unsurlardan bahsetmek gerekir.

Önemli SEO Unsurları

Anahtar Kelimeler

Anahtar kelimeler, potansiyel müşterilerin internette istenen içeriği bulmak için arama motorlarına girdiği kelimeler ve kelime öbekleridir. Bu nedenle, şirketler bunları potansiyel müşterilerle bağlantı kurmak için kullanmalı ve hizmet ve ürünlerini bulmalarını kolaylaştırmalıdır.

Anahtar kelimelerin önemli olan tek SEO tekniği olduğu günler geride kaldı. Ancak bu, değerlerini kaybettikleri anlamına gelmez, tam tersine: başarılı bir SEO stratejisinin temelini oluştururlar.

Başlangıcından farkı, günümüzde gerçekten etkili olabilmek için web portalınızın içeriğinde amaçlı olarak kullanılacak anahtar kelimeleri araştırmalı ve dikkatli bir şekilde seçmelisiniz.

Web sitenize ideal anahtar kelimeleri bulmak için, yüksek arama sıralamasına sahip olanları ve aynı zamanda daha az rekabeti olanları belirlemek önemlidir.

İçerik

Web portallarının içeriği, kullanıcılara ulaşmanın ve onları çekmenin yolu olduğu için SEO'nun temel bir parçasıdır. Kendinizi müşterilerin yerine koymak ve onların ihtiyaçlarına ve endişelerine uygun içerik oluşturmak çok önemlidir.

Örneğin, bir spor mağazası işletiyorsanız ve web sitenizin görünürlüğünü artırmak istiyorsanız, spor haberleri, antrenman teknikleri vb. hakkında bir dizi blog makalesi yayınlayabilirsiniz. Bu şekilde potansiyel müşteri ve web siteniz arasında bir ilişki kurabilirsiniz.

Bir bloga ek olarak, diğer içerik türlerini de seçebilirsiniz; videolar, infografikler, podcast'ler, pratik kılavuzlar, teknik incelemeler, sosyal ağlardaki yayınlar… Dikkatli olun! Web sitesinin yüklenme hızı da önemli olduğu için ağır içerik oluşturmayın.

Site Dışı SEO

Site dışı SEO, web portalı dışında gerçekleştirilen harici optimizasyon uygulamalarıyla ilgilidir. En popüler teknik, arama motorlarına sitenizin değerli ve kaliteli olduğunu ve bu da iyi bir itibara dönüştüğünü belirttiği için bir geri bağlantı ağı (backlink) oluşturmaktır.

Diğer portalların kullanıcılarını web sitenize yönlendirmesini sağlamak için ideal yaklaşım, herkesin paylaşmak istediği ilginç, açık ve özlü içerik oluşturmaktır. Örneğin bir infografik, hem web sitelerinde hem de sosyal ağlarda kolayca paylaşılan görsel bir unsurdur.

Yerel SEO

Arama motorlarına mobil cihazlardan erişen kişilerin sayısı önemli ölçüde arttığı için yerel SEO giderek daha önemli hale geliyor. Aslında şu anda, tüm çevrimiçi aramaların yüzde 60'ından fazlası mobil cihazlarda gerçekleştiriliyor.

SEO'nun bu bölümü, bir coğrafi öğe içeren aramalar için programlanmıştır. Google bunu, kişiselleştirilmiş bir kullanıcı deneyimi ve kullanıcının durumuyla gerçekten alakalı sonuçlar sunmak için kullanır.

Sonuç olarak, Ankara'da bir restoranınız varsa, yerel SEO, bölgedeki insanların o konumdaki restoranları aradıklarında web sitenizi bulmasını sağlayacaktır.

SEO'nun Sınırları

21. yüzyılın başında SEO, bugün olduğundan çok daha basitti. Çünkü bir e-ticaret sitesinin tek ihtiyacı iyi bir alan adı, anahtar kelimeler ve bağlantılarla (hem harici hem de dahili) dolu içerikti. Bu, herhangi bir web portalının diğer faktörlere rağmen büyük miktarda trafik kazanabileceği anlamına geliyordu. Çünkü arama motorları tarafından çok az kısıtlama ve cezanın olduğu nispeten izin verilen bir zamandı.

Ancak günümüzde İnternet gelişti ve filtrelerin ve cezaların gelmesiyle SEO çok daha zor ve karmaşık hale geldi. SEO uzmanları internette bulunan herhangi bir şirket için önemli bir unsurdur.

Bu bağlamda SEO, özellikle istenmeyen e-postalardan, düşük kaliteli içerikten, dolandırıcılıklardan vb. kaçınmak için, diğer bir deyişle kullanıcı deneyimini iyileştirmek için eskisinden çok daha düzenli hale geldi.

Yani örneğin aynı anahtar kelimenin 1000 kez tekrarlandığı bir paragraf girersek, arama motoru alaka düzeyini göz ardı edecek ve web sayfasını cezalandırmak ve arama sonuçlarında pozisyon kaybetmesini sağlamak için içeriğin kalitesine güvenecektir.

SEO Neden Bu Kadar Önemli?

SEO'nun nasıl çalıştığını ve şirketinizin web portalı için nasıl etkili bir strateji oluşturacağınızı zaten iyi biliyor olmalısınız. Ancak, tüm bunların ne kadar yararlı olduğunu fark etmemiş olabilirsiniz. SEO üzerinde çalışmanın en önemli nedeni, web sitesini arama motorları tarafından erişilebilir ve web kullanıcıları için kullanışlı hale getirmektir.

Web sitenizin SEO stratejisi üzerinde neden çalışmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olacak bazı rakamlar:

  • 2019'da organik arama, tüm site trafiğinin %53'ünden sorumluydu, böylece reklam, pazarlama e-postaları ve diğer tanıtım yöntemlerini geride bıraktı ( kaynak ).
  • İnternet kullanıcılarının yüzde yetmiş ila yüzde 80'i Google tarafından görüntülenen ücretli reklamları görmezden geliyor ( kaynak ), bu nedenle doğal SEO giderek daha önemli hale geliyor.
  • Kurumsal düzeydeki şirketlerin yüzde kırk beşi, doğal veya ücretli konumlandırmada ( kaynak ) optimizasyonlarına ayda 20 bin doların üzerinde harcama yapıyor.
  • İnternet kullanıcılarının yüzde doksanı, internette ( kaynak ) arama yaptıktan sonra bir marka hakkında fikir ediniyor, bu nedenle içerik, kullanıcıları çekmek için hayati önem taşıyor.
  • Tüm aramaların yarısı tıklama üretmiyor ( kaynak ). Bu nedenle, diğer rakiplerden daha çekici ve alakalı içerik sağlamak gereklidir.

SEO Stratejiniz İçin Önemli Adımlar

İyi bir SEO stratejisinin önemine ikna olduktan ve arama motoru optimizasyonunun temellerini öğrendikten sonra, yapılacak tek şey SEO stratejilerini düzgün bir şekilde uygulamaktır. Bu nedenle, şirketinize uyarlanmış bir SEO stratejisi geliştirmenin temel noktaları vardır.

Hedef Kitle Tespiti

Ne tür kullanıcıları hedeflemek istediğimizi, onların ihtiyaç ve beklentilerini doğru bir şekilde belirlemek, herhangi bir SEO stratejisi için önemli bir adımdır.

Bir kez kurulduktan sonra, belirli stratejik anahtar kelimelere daha kolay öncelik verebilir ve dikkatlerini çekmek ve bunları müşterilere dönüştürmek (ve ardından müşteri sadakati oluşturmak) için alakalı ve uygun içerik oluşturabiliriz.

Anahtar Kelime Araştırması

Stratejik anahtar kelime araştırması şunları yapmanızı sağlar:

  • Sektörünüzdeki trafik açısından maksimum performansı bilin.
  • Sektörünüzdeki her bir stratejik anahtar kelimenin performansını kontrol edin.
  • SEO trafik hedeflerini tanımlayın.
  • Sektörünüzün semantik alanıyla doğrudan ilgili anahtar kelimeleri listeleyin ve önceliklendirin.
  • Doğrudan rakiplerinizin sıraladığı anahtar kelimeleri analiz edin. Böylece sektörünüzle ilgili diğer anahtar kelimeleri belirleyebilirsiniz.
  • Anahtar kelimeleri, şirketinizin farklı ürün ve/veya hizmet yelpazesiyle eşleştirerek tematik gruplar halinde düzenleyin.
  • SEO performansını analiz etmek için bu anahtar kelimelerle portalınızın konumunu izleyin.
  • Web sitenizin görünürlük kazanmasını sağlayacak bir SEO stratejisi belirlemek için geliştirilebilecek anahtar kelimelere öncelik verin.

SEO Stratejisi Nasıl Hazırlanır?

Belirlenen hedeflere ulaşmak için SEO temellerini analiz etmek gerekir:

  • Teknik destek: Web portalının teknik eksiklikleri nelerdir? Onları nasıl düzeltirim?
  • Kullanıcı deneyimi: Kullanıcılar ne tür cihazlardan erişiyor? Web portalı arayüzünde gezinmeyi nasıl kolaylaştırabilirim? Kullanıcı sadakati oluşturmak için ne yapıyoruz?
  • İçerik: Hangi içeriği optimize etmeliyiz? Hangi yeni içeriği oluşturmalıyız? İçeriğin anlamı nasıl optimize edilir?
  • Öneriler: Kaç tane backlink almak istiyoruz? Ne tür bağlantılar? Nasıl alınır?

Tüm bunlarla birlikte, artık SEO ve İnternet arama motorlarıyla ilgili her şeyde kendinizi başlatmış sayabilirsiniz. Bu nedenle diğerlerinin yanı sıra Google, Bing veya Yahoo'nun arama sonuçlarında konumlara tırmanmak için web sitenizin SEO stratejisini hazırlamaya başlamanız yeterlidir.

Ayrıca Dijital Pazarlama hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu siteyi takip edebilirsiniz, https://www.alparslanduygu.com