Sıradan bir soğuk algınlığı virüsü mü yoksa sinüs enfeksiyonu mu geçirdiğinizi nasıl anlarsınız? İşte, sinüzit belirtileri ve tedavisi!

Kötü bir soğuk algınlığı sizi yere serdiğinde, uyuyup sağlıklı günlerinizin hayalini kurmaktan başka yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Ama sıradan bir soğuk algınlığı virüsü mü yoksa sinüs enfeksiyonu mu olduğunu nasıl anlarsınız?

Sinüzit nedir?

Bir sinüs enfeksiyonuna teknik olarak sinüzit denir ve sinüsleriniz iltihaplanır. Burnun iç kısmındaki mukoza astarı sinüs enfeksiyonunda iltihaplanır, tıkanır ve şişer.

Sinüzit belirtileri nelerdir?

Burun tıkanıklığı, burunda renksiz sıvı akıntı, yüzde ağrı ve baskı, koku ve tat almada azalma, kulak ağrısı, üst diş etlerinde ağrı, boğaz ağrısı, ağız kokusu ve öksürük görülür.

Sinüzit tedavisi nasıl yapılır?

Sinüs enfeksiyonunuz olduğundan şüpheleniyorsanız, bir sağlık uzmanına gitmeden önce sinüs enfeksiyonları için evde uygulayabileceğiniz ilaçları deneyin.

Akut Sinüs Enfeksiyonları Nasıl Tedavi Edilir ve Önlenir?

Burnunuzu günde iki ila üç kez burun spreyi ile açın ve ılık tuzlu su çekin. Ayrıca burun içi dekonjestanları en fazla 3 gün kullanın. Bu ilaçlar durumu düzeltmez veya semptomları iyileştirmezse, antibiyotiklere başvurmanız gerekebilir. Çoğu hasta için antibiyotiğe başlamadan önce en az 10 gün beklenmelidir ve doktor bunu belirlemeye yardımcı olabilir" dedi. Genellikle 10 günden kısa süren sinüzitlerde virüs kaynaklıdır. Ve antibiyotikler virüslere etki etmez.

Tüm virüslerde olduğu gibi sinüzitten kaçınmanın en etkili yolu elleri iyice yıkamaktır. Alerjilerle mücadele ediyorsanız, bu semptomları yönetmek ve tedavi etmek sinüs enfeksiyonlarını önlemeye de yardımcı olabilir.

Editör: Didem Bektaş