Somon balığı faydaları arasında sayılabilecek pek çok şey yer alıyor. Peki, soğuk denizlerin kraliçesi somon balığı besin değeri ve yararları nelerdir?

Somon, gezegendeki en besleyici gıdalardan biridir. Bu popüler yağlı balık, yalnızca besin yüklü olmakla kalmaz, aynı zamanda çeşitli hastalıklar için belirli risk faktörlerini de azaltabilir. Dahası, lezzetli, çok yönlü ve yaygın olarak bulunabiliyor.

Somon balığı besin değeri:

Somonun besin değeri çeşitleri arasında biraz farklılık gösterebilir. Örneğin, çiftlik somonu biraz daha sağlıklı yağ ve kalori içerirken, doğadan avlanan somon protein açısından biraz daha zengindir. Bununla birlikte, her iki tür de selenyum, fosfor ve B vitaminleri dahil olmak üzere birçok temel besin maddesinin harika kaynaklarıdır. İşte, 100 gram pişmiş somondaki besin değerleri:

  • 182 kalori
  • 25 gram protein
  • 8 gram yağ
  • B12 vitamini
  • B6 vitamini
  • Selenyum
  • Niasin
  • Tiamin
  • Fosfor

Somon, DNA sentezi, tiroid hormon metabolizması ve üreme sağlığında yer alan önemli bir besin maddesi olan selenyum açısından özellikle zengindir. Aynı zamanda, iltihaplanmayı azaltabilen ve beyin sağlığını destekleyebilen, kalp sağlığına uygun bir yağ türü olan harika bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Ayrıca somon, kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi ve merkezi sinir sisteminin sağlığının düzenlenmesi için gerekli olan B12 vitamini açısından zengindir.

Somon Balığı Faydaları Nelerdir?

Somon balığı faydaları şöyle özetlenebilir.

1. Omega-3 yağ asitleri açısından zengin

Omega 3, iltihaplanmayı azaltmak, kan basıncını düşürmek, kanser riskini azaltmak ve atardamarlarınızı hizalayan hücrelerin işlevini iyileştirmek gibi birçok sağlık yararına sahiptir. Omega takviyesinin, özellikle sigara içen, fazla kilolu veya yüksek kolesterol düzeyleri veya metabolik sendromu olan kişilerde arteriyel işlevi önemli ölçüde iyileştirdiği bilinir.

2. Harika bir protein kaynağı

Somon, yüksek kaliteli protein açısından zengindir. Protein vücudunuzda, yaralanmalardan sonra iyileşmenize yardımcı olmak, kemik sağlığınızı korumak ve kilo verme sırasında ve yaşlandıkça kas kütlesini korumak da dahil olmak üzere bir dizi önemli rol oynar.

3. B vitaminleri açısından zengindir

Somon balığı faydaları arasında folik asit de dahil tüm B vitamini çeşitlerini içerdiğini söyleyebiliriz. Bu vitaminler enerji sağlarken iltihaplanma ve hastalanmayı önler.

4. Potasyum açısından zengindir

Potasyum kan basıncınızı yönetmenize yardımcı olur ve felç riskini de azaltabilir.

5. Selenyum yüklüdür

Selenyum, toprakta ve somon dahil belirli gıdalarda bulunan bir mineraldir. Çalışmalar, selenyumun kemik sağlığının korunmasına yardımcı olduğunu, otoimmün tiroid hastalığı olan kişilerde tiroid antikorlarını azalttığını ve belirli kanser türlerinin riskini potansiyel olarak azaltabileceğini göstermiştir. 100 gramlık bir somon porsiyonu, günlük selenyum ihtiyacınızın %85'ini karşılar.

6. Astaksantin içerir

Astaksantin, birkaç güçlü sağlık etkisine bağlı bir bileşiktir. Karotenoid antioksidan ailesinin bir üyesi olan astaksantin, somona kendine özgü kırmızı rengini verir. Astaksantinin, LDL (kötü) kolesterolün oksidasyonunu azaltarak ve HDL (iyi) kolesterol düzeylerini artırarak kalp hastalığı riskini azalttığı görülmektedir. Bazı araştırmalar ayrıca astaksantinin iltihaplanmayı azaltabileceğini, oksidatif stresi azaltabileceğini ve arterlerde kalp hastalığı riskini potansiyel olarak azaltabilecek yağlı plak oluşumuna karşı koruyabileceğini öne sürüyor.

7. Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir

Düzenli olarak somon yemek, kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabilir. Bu, büyük ölçüde somonun kandaki omega-3 yağ asitlerini artırma yeteneğinden kaynaklanmaktadır. Birçok insanın kanında omega-3'lere kıyasla çok fazla omega-6 yağ asidi bulunur. Araştırmalar, bu iki yağ asidinin dengesi bozulduğunda kalp hastalığı riskinin arttığını gösteriyor.

İşte Somon balığı faydaları arasında bilmeniz gereken diğer önemli başlıklar:

  • Kilo kontrolüne yardımcı olur
  • İltihaplanmayı önler
  • Beyin sağlığını destekler
  • Ruh sağlığını destekler
  • Görme yeteneğini geliştirir
  • Kemik sağlığını destekler.