Sorunsuz Fransa Vizesi Başvurusunda Bulunmak İçin Bilinmesi Gerekenler

Avrupa’da yer alan ve birçok turistik mekânı ile dikkat çeken Fransa, seyahat için tercih edilen ülkeler arasında sayılmaktadır. Umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi olan Türk vatandaşları, ülkeye giriş yapabilmek için Fransa vizesi başvurusunda bulunmalıdır. Siyah, yeşil ve gri pasaport sahibi olan Türk vatandaşları ise 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan ziyaretleri için vizesiz seyahat edebilmektedir. Aynı zamanda Fransa, Schengen bölgesi kapsamında yer aldığından Schengen vize sahibi vatandaşlarının 90 günü aşmayan ziyaretleri için ekstra vize almasına gerek yoktur. Vize başvurusunda bulunacak kişilerin şahsen Türkiye’de yer alan Fransa Başkonsolosluğu ya da Fransa Büyükelçiliği’ne müracaat etmesi gerekmektedir. Ayrıca Fransa konsolosluğu veya büyükelçiliği tarafından yetkilendirilmiş vize merkezlerinden de yardım almak mümkündür. Uzun yıllar sektörde bir numara olan ve birçok profesyonel kişiyi bünyesinde çalıştıran Vize Başvuru Merkezi, Fransa vizesi başvurusu için ziyaret edilmesi gereken ilk isimlerden biridir.

Fransa Vize Türleri

Fransa vize türleri, seyahat amacına ve süresine göre değişik göstermektedir. Schengen vizesi olarak da bilinen C tipi vize, 90 günü aşmayan ziyaretler için başvurulması gereken vize türüdür. Turistik seyahatler, aile ve arkadaş ziyaretleri, kısa süreli stajlar ve sportif faaliyetler için C tipi vizeye sahip olunması gerekmektedir. Fransa ulusal vizesi olarak da bilinen D tipi vize; çalışma, aile birleşimi ve uzun süreli eğitim gibi nedenlerle 90 günü aşan ziyaretler içindir. Aynı zamanda Schengen üye ülkesi olmayan 3. bir ülkeye Fransa havaalanını kullanarak aktarma yapmak isteyen vatandaşlardan da Fransa transit vizesi talep edilmektedir. Bu vize ile sadece Fransa havaalanında bulunulabilmekte, ülkeye giriş yapılamamaktadır. Bir gün bile ülkeye giriş yapılmak istense C tipi vize talep edilmektedir. Fransa vize çeşitlerine göre farklı belgeler talep edilmektedir. Dolayısıyla başvuru öncesinde vize türünü belirleyerek uygun belgeler ile müracaat etmek başvuru sonucunu olumlu yönde etkilemektedir.

Fransa Vizesi Başvuru Şartları

5 Kasım 2018 yılından itibaren Fransa vize başvuruları için internet üzerinden online olarak Fransa vizesi başvuru formunun eksiksiz ve çelişmeyen ifadeler ile doldurulması zorunludur. Formda yer alan seyahat tarihlerinin, pasaport süresi ile uyumlu olması en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Kadınlar için vize başvuru formuna kızlık soyadının yazılması zorunludur. Ayrıca forumda belirtilen adres, telefon ve e-mail adresinin güncel olması da gereklidir. Başvuru sırasında verilen biyometrik fotoğrafın kesinlikle üzerinde oynanmamış olması gerekmektedir. Fransa vize başvurusunda parmak izi uygulaması olduğundan dolayı kişilerin şahsi olarak randevuya gelmesi gereklidir. Fakat daha önce herhangi bir ülke için Schengen vizesi başvurusunda bulunanların parmak izleri sisteme kaydedildiğinden bu kişilerin şahsen gelmesi zorunlu değildir. Sadece Çek Cumhuriyeti ve Macaristan için bu kural geçerli değildir.

Fransa Vize Başvuru Randevusu Nasıl Alınır?

Fransa vize başvuruları, Ankara Fransa Büyükelçiliği ve Fransa İstanbul Başkonsolosluğu aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Randevu işlemleri internet ya da telefon üzerinden yapılmamaktadır. Konsolosluk ve büyükelçilik tarafından yetkilendirilen başvuru merkezleri aracılığıyla randevu oluşturmak gerekmektedir. Akla gelen ilk isimlerden olan Vize Başvuru Merkezi sayesinde randevu ve tüm başvuru işlemleri sorunsuz bir şekilde yapılabilmektedir. Vize Başvuru Merkezi, başvuru yapacakların yaşadığı şehre göre Fransa Büyükelçiliği ya da İstanbul Fransa Başkonsolosluğu ile iletişime geçmektedir. Randevu oluşturulduktan sonra gerekli evraklar teslim edilerek işlemler başlatılmaktadır.

Fransa Vizesi İçin Gerekli Olan Evraklar

Vize başvuru sürecinde gerekli olan evrakların eksizsiz bir biçimde teslim edilmesi, başvurunun onaylanması için en önemli aşamadır. Çelişen ya da eksik evraklar başvurunun olumsuz sonuçlanmasına sebebiyet vermektedir. Başvuru için gerekli olan evraklar şu şekilde sıralanmaktadır;

·        Seyahat sonrasında 6 ay daha geçerliliğe sahip ve en az 2 boş sayfası bulunan pasaport

·        Fransa vize başvuru formu

·        Daha önce kullanılan pasaportlar bulunuyorsa bu pasaportların asılları

·        2 adet biyometrik fotoğraf

·        Nüfus cüzdanı fotokopisi

·        Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği

·        Seyahat sağlık sigortası

·         Fransa seyahat amacını destekler nitelikte olan ulaşım ve konaklama bilgileri

·        Son 3 aylık aktif olarak kullanılan banka hesap dökümü

·        Son 3 aya ait ıslak imzalı ve kaşeli maaş bordrosu (Çalışanlar için geçerli)

·        SGK işe giriş belgesi (Çalışanlar için geçerli)

·        Şirkete ait ticari sicil belgesi fotokopisi (İşverenler için geçerli)

·        Varsa araç ruhsatı, tapu ve kira kontratı

·         Eğer bulunuyorsa davetiye mektubu

Fransa vize başvurusu için istenen evraklar genel olarak bu şekilde olsa da bazı vize türleri için özel olarak ek evraklar da talep edilebilmektedir. Eksik evrak teslim etmek, başvurunun reddedilmesine ya da ek evrak talebi ile sonucun daha da uzamasına sebebiyet verebilmektedir. Bundan dolayı tüm evrakları ilk başvuruda eksiksiz bir şekilde teslim etmek büyük bir önem taşımaktadır. Fransa ve Hollanda vizesi de dahil her ülke için vize almanıza yardımcı olan Vize Başvuru Merkezi, eksiz bir şekilde başvuru yapmanızı sağlar.

Editör: Özge Özkan