Son dönemde sağlık haberlerinde sıkça rastladığımız bir bakteri türü olan Strep A nedir? Strep A belirtileri nelerdir?

Bakteriler diğer semptomların yanı sıra ciltte kızarıklığa ve boğaz ağrısına neden olabilir ve çoğunlukla çocukları etkileyen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur.

Strep A nedir? Strep A belirtileri nelerdir?

Strep A - veya Grup A streptokok (GAS) - boğazda ve ciltte bulunan bir bakteri türüdür ve çoğu insanda herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bununla birlikte, burun, boğaz ve akciğerlerde bir dizi farklı hastalığa neden olabilir.

Öksürme, hapşırma ve cilt teması yoluyla bulaşabilir.

Bakterileri taşıyanlarda semptom görülmeyebilir, ancak Strep A'yı geçirme olasılığı hasta olanlar kadardır.

Strep A belirtileri arasında yutkunma sırasında ağrı, ateş, beyaz benekli şişmiş bademcikler, şişmiş boyun bezleri, yüksek ateş veya deri döküntüsü yer alır.

Bakteriler ayrıca aşağıdakilerden herhangi birine neden olabilir:

  • bademcik iltihabı
  • farenjit
  • kızıl
  • impetigo veya erizipel gibi cilt enfeksiyonları
  • selülit
  • Zatürre

Çoğu boğaz enfeksiyonu vakası tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşir. Cilt enfeksiyonları antibiyotik gerektirebilir.

Bununla birlikte GAS, zaman zaman invazif GAS (iGAS) olarak bilinen çok ciddi enfeksiyonlara da neden olabilir.

iGAS nedir?

Bu, Birleşik Krallık'ta son zamanlarda çocuk ölümlerindeki artışın arkasındaki Strep A hastalığıdır. İnvaziv GAS hastalığı, bakteri vücudun doğal savunmasını aşıp kan, derin kas veya akciğerler gibi vücudun normalde bulunmadığı bölgelerine girdiğinde ortaya çıkar.

İnvaziv GAS hastalığının en şiddetli biçimleri Streptokokal Toksik Şok Sendromu - belirtileri arasında yüksek ateş, düşük tansiyon, kızıl, böbrek veya karaciğer hasarı ve kusma ve ishal bulunur.

Strep A bakterisinin yarattığı semptomlar arasında;

  • yüksek ateş
  • şiddetli kas ağrıları
  • vücudun bir bölgesinde ağrı
  • yara yerinde kızarıklık
  • kusma veya ishal bulunur.

Strep A ne kadar tehlikelidir?

Ciddi bir hastalık olabilir, ancak hemen antibiyotiklerle tedavi edilirse daha az tehdit oluşturur. En az 24 saatlik antibiyotik kullanımından sonra genellikle bulaşıcı olmadığı düşünülmektedir. Yetişkinler Strep A olabilir, ancak çocuklarda kızıl hastalığına dönüşmesi daha yaygındır. Strep A olan biriyle yakın temasta bulunan, HIV'li, 65 yaş üstü, steroid veya diğer ilaçları kullanan, diyabet, kalp hastalığı veya kanser hastalarının yakalanma olasılığı yüksektir.

Semptomlarınız varsa ne yapmalısınız?

Sizde veya çocuğunuzda Strep A belirtileri olduğuna inanıyorsanız, doktorunuzla iletişime geçin ve hemen tıbbi yardım alın. Ağrı hızla ortaya çıkabileceğinden, strep boğaz ağrısı normal boğaz ağrısından farklı olmalıdır. Yılın bu zamanında tipik olarak bir dizi başka hastalık ortaya çıkıyor ve ebeveynlere, okul ve kreş personeline semptomların farkında olmaları, aşıları takip etmeleri ve endişeleri varsa uzmandan yardım almaları öneriliyor. Şimdilik İngiltere'de görülen bu hastalık ülkemizde de her an ilk vakalarını gösterebilir.

Editör: Didem Bektaş