Ana maddesi susam olan tahinin faydaları saymakla bitmez. İşte, daha sık tahin tüketmeniz için 5 güçlü sebep!

Öğütülmüş susam tohumlarından yapılan tahin, standart fıstık ezmesinden daha zengin, daha lezzetli bir tat profili sunar. Ve çok daha çok yönlüdür. Sağlıklı yağlar ve bitki bazlı protein içeren tahinin faydaları arasında kalp ve cilt sağlığını korumak vardır.

Bir yemek kaşığı tahin1 yaklaşık olarak şunları içerir:

  • 90 kalori
  • 2.6 gram protein
  • 8 gram yağ
  • 1.4 gram lif
  • 64 mg kalsiyum
  • 1,5 mg demir

TAHİNİN FAYDALARI: TAHİN YEMEK İÇİN 5 SEBEP

Humusun da ana malzemelerinden biri olan tahin vitamin, protein ve sağlıklı yağlarla doludur. İşte, tahinin 5 büyük faydası!

1.Kalbiniz için iyidir

Tahinin birincil bileşeni olan susam tohumları, kalp sağlığına olan faydalarıyla bilinir. Spesifik olarak, kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilirler. Yüksek kolesterol, özellikle LDL kolesterol, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörüdür.

Susam tohumlarının hücreleri serbest radikal hasarından koruyan ve kardiyovasküler hastalıkları önleyen antioksidanlarla dolu olması bir gerçektir. Özellikle sesamin ve sesamolin, kalp sağlığı ile bağlantılı olan susam bitkisine özgü iki güçlü antioksidandır. Vücutta kolesterol üretimini inhibe ederek ve diyet kolesterolünün emilimini bloke ederek çalışırlar.

2.İltihapla savaşır

İltihap kronik hastalıklara yol açar. Zayıf bir beslenme iltihaplanma sebebi olabilir. Tahin gibi güçlü besinler tüketmek iltihaplanmaya karşı korur. Antioksidan ve polifenol açısından zengin yiyecekler yemek, iltihabı sakinleştirebilen serbest radikallerle savaşabilir.

Tahindeki antioksidanlar, özellikle sesamin ve sesamolin, iltihapla savaşmaya yardımcı olabilir. Bir çalışmada, günde 40 gram susam tüketen osteoartriti olan hastalarda diz ağrısı ve enflamatuar belirtilerde iyileşme görülmüştür.

3.Sağlıklı yağlarla doludur

Tahinin yüksek yağ içeriğinin sizi korkutmasına izin vermeyin, hepsi sağlıklı yağlardır. Tahinde bulunan yağ türü olan doymamış yağ, uzun süredir "iyi yağ" olarak görülüyor. Bunun nedeni beyin fonksiyonlarını, kalp sağlığını ve tokluğu desteklemesidir.

Aslında tahinin yüksek yağ içeriği, kalbiniz için bu kadar iyi olmasının bir başka nedeni olabilir. Esas olarak tahinde bulunan tür olan çoklu doymamış yağ, kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.

4. Süt ürünü olmayan iyi bir kalsiyum kaynağıdır

Muhtemelen kalsiyumu süt ve güçlü kemiklerle ilişkilendiriyorsunuz. Kalsiyum, güçlü kemikler oluşturmak ve korumak ve kas ve sinir işlevinde yer alan hücre sinyalizasyonu ve kan damarlarının kanı taşımasına yardımcı olmak gibi çok sayıda faydası olan bir mineraldir.

Yetişkinler günde yaklaşık 1.000 mg kalsiyum almayı hedeflemelidir. Ancak süt ürünleri içermeyen bir hayat yaşıyorsanız, bu çok önemli besini kaçırdığınız için endişelenebilirsiniz. Endişelenmeyin, susam tohumları da dahil olmak üzere birçok bitki bazlı kalsiyum kaynağı vardır. Sadece 2 yemek kaşığı tahin, önerilen günlük kalsiyum miktarının yaklaşık yüzde 15'ini sağlar.

5.Cildinizin parlamasını sağlar

Parlayan bir cilt mi arıyorsunuz? Tahinden başka bir yere bakmayın. Tahinin besin bileşimi, onu özellikle cilt sağlığını desteklemek için çok uygun hale getirir. Tahindeki tüm bu iyi yağlar, her ikisi de görünür yaşlanma belirtilerini önlemek için önemli olan A vitamini ve E vitamini gibi yağda çözünen vitaminlerin emilimini artırır. Ayrıca tahin, parlak cilt için çok önemli olan kolajenin bir yapı taşı olan çinko içerir. Kolajen, cildimizi elastik ve esnek tutan şeydir.

Tahin ayrıca bitki bazlı bir demir kaynağıdır. Pek çok vegan ve vejeteryan için endişe kaynağı olan uygun demir seviyelerinin korunması saç, cilt ve tırnak gücü için önemlidir.

Tahin, vitamin ve mineral alımınızı artırmanın lezzetli bir yolu olsa da, sağladığı tüm harika faydaların sağlıklı beslenme bağlamında olduğunu unutmamak önemlidir. Genel olarak, en iyi sağlık için, bol miktarda yeşillik ve üstüne bir çiseleyen tahin içeren, tam gıdaları ve minimum düzeyde işlenmiş bir diyet yapmaya çalışın.

Editör: Didem Bektaş