Türkiye'nin telekomünikasyon öncüleri Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone dev bir iş birliğine imza attı. WhatsApp'ın güvenlik ihlali gelişmesi ve sözleşmede aldığı yeni kararlar üzerine milyonlarca kişi uygulamadan çıkıyor. Buna bağlı olarak mesajlaşma ve sosyal medya uygulamalarında yeni alternatifler aranmaya başladı. Yerli uygulamalar arasında Bip ve Yaay öne çıkıyor. Bu uygulamalar internet kotasından harcama yapmadan da kullanılabilecek. Yani, WhatsApp gibi internetle çalışmıyorlar...

BİP uygulaması Turkcell'e ait. Yıllardır akıllı telefonlarda kullanılıyor. Ücretsiz anlık mesajlaşma uygulaması olan Bip, çevrimiçi mağazalardan ücretsiz indirilebiliyor. Uygulamada şu özellikler mevcut;

Herkesle iletişim kurabilme

Grup mesajlaşması

Kaybolan mesaj

Caps yaratma

Konum paylaşma

Para transferi

Oyunlar

Türk ve özel çıkartmaların da bulunduğu uygulamada mesaj dışında, resim, ses ve video kayıtları karşıya iletiliyor. Uygulamayı kullanmayan kişilere SMS atılabiliyor.

Yaay uygulaması ise henüz yeni ve Türk Telekom'un TT Ventures ekibi tarafından açıldı. Sosyal medya platformu olarak kullanılıyor. İlk sürümü 2020 Eylül ayında piyasaya çıktı. Ücretsiz indirilebiliyor.

Yaay'da kullanıcılar kendi ilgi alanlarına göre bir kategori seçebiliyor ve bu kategorileri takip edebiliyor. Kategorili içerik sunumu ve paylaşımı özelliği ile diğer sosyal medya mecralarından daha farklı bir uygulama. Ayrıca uygulamada puana dayalı rozet sistemi geçerli.

Bip de Yaay da internet harcamadan kullanılabilecek. Yani yerli, güvenli ve ücretsiz olan bu iki uygulama şimdiden WhatsApp'ı solladı. Bu gelişmeyle birlikte, Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalacak. Gizlilik esas olacak.