Zirai insansız hava araçları ile ilk kez deneme yapıldı.

Savunmada yerli SİHA'lar, tarımda ise ZİHA'lar büyük gurur kaynağımız oldu. Samsun'daki bir arazide zirai insansız hava araçları (ZİHA) ile çoklu uçuş denemesi yapıldı. İlk denemeler başarıyla sonuçlandı.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki Tarnet ve TKDK tarafından yürütülen çalışmada, ZİHA'lar ilk kez Türkiye'de çoklu uçuş yaptı. Samsun'un Terme ilçesindeki bir çeltik tarlasında (100 dönümlük) deneme yapan ZİHA'lardan olumlu haberler geldi.

Aynı anda havalanan 10 ZİHA aracı, 100 dönümlük araziyi 1,5 dakikada ilaçladı.

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, verimliliği artırmak için ciddi bir eğitim çalışması yaptıklarını açıkladı. Çiftçilerin ihtiyaçlarının sağlanması için çaba gösterdiklerini anlatan Poyraz, "Sorumluluklarını artıran Tarım Kredi, çiftçilerimizin saha eğitimlerine de önem veriyor. Sahada verimliliği artırmak için eğitim veriyor, teknolojinin kullanımına özen gösteriyoruz." dedi.

Bugün, Türkiye'de 30 ZİHA var. Bunlardan 10'u ile Samsun'da ilk denemeler yapıldı. 15 farklı ilde 20 farklı ürün üzerinde ilaçlama çalışmaları yapıldı. ZİHA ile ilaçlamada su kullanımında yüzde 90'a kadar tasarruf sağlandığı belirtildi. İlaç kullanımında ise yarı yarıya tasarruf sağlanıyor.

Bu projelere 5,8 milyar hibe desteği ödendi. 75 bin kişinin üzerinden insanın iş istihdamı sağlandı.

Programa Samsun Valisi Zülkif Dağlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ile birlikte milletvekilleri ve üreticiler de katıldı.

TARNET Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz ise TARNET'in girişimleri sonucunda tarım dronelarının tarımsal makine statüsünde değerlendirilmeye başlandığının altını çizdi.

Editör: TE Bilişim