Tırnaklarınız sağlığınız hakkında çok şey söyleyebilir. Peki, tırnakları güçlendiren vitamin ve mineraller hangileridir?

TIRNAKLARI GÜÇLENDİREN BESİNLER

Tırnaklarını çok çabuk kırılıyor, sararıyor veya yüzeyinde bozulmalar mı meydana geliyor? Öyleyse bazı besinleri eksik alıyorsunuz. Tırnakları güçlendiren besinler arasında ilk olarak vitamin ve mineraller geliyor. Tırnakları güçlendiren vitamin ve mineralleri sizlerle tek tek paylaşalım.

Her gün yeteri kadar vitamin, mineral ve besin alımı yeni tırnak hücrelerinin büyümesini, oluşumunu ve gücünü desteklemeye yardımcı olur. Tırnaklarınızın görünümünde, dokusunda veya şeklindeki bir değişiklik, besin eksikliklerini gösterebilir.

İşte tırnaklarınızı sağlıklı tutmak için en önemli 8 vitamin ve besin.

1. Biotin

Biotin, B7 vitamini, koenzim R ve H vitamini olarak da bilinen bir B kompleksi vitaminidir. Sağlıklı hücre büyümesini destekler ve tırnak büyümesi için gerekli olan protein oluşturan amino asitlerin metabolizmasına yardımcı olur. Biyotin açısından zengin gıdalar ve takviyeler, kırılgan tırnaklarınızı güçlendirmeye yardımcı olabilir. Biotin içeren besinler karaciğer, yumurta sarısı, süt ürünleri, maya, somon, avokado, tatlı patates, fındık, kuruyemişler ve karnabahardır.

2. Diğer B Vitaminleri

Diğer B vitaminleri de tırnak sağlığı için önemlidir. B12 vitamini, demir emiliminde ve ayrıca kırmızı kan hücrelerinin gelişiminde rol oynar. Tırnakları güçlü ve sağlıklı tutmak için hem demir hem de B12 gereklidir. B12 vitamini eksikliği tamamen mavi tırnaklara, dalgalı uzunlamasına koyu çizgilere sahip mavimsi-siyah pigmentlere ve kahverengimsi pigmentasyona neden olabilir. Folat, koyu yeşil sebzeler, turunçgiller, fasulye, bezelye, mercimek, fındık, tohum ve avokadoda bulunur. B12 vitamini ise et, kümes hayvanları, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bulunur.

3. Demir

Demir, organlarınıza ve tırnaklarınız da dahil olmak üzere vücudunuzdaki her hücreye oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin merkezini oluşturur. Demir olmadan oksijen hücrelerinize yeterince taşınamaz. Sağlıklı tırnaklar için oksijen gerektiğinden, demir eksikliği veya anemi, tırnaklarınızda dikey çıkıntılara neden olabilir veya tırnaklarınız içbükey veya kaşık formuna geçebilir. Fasulye, ıspanak, portakal, çilek, kırmızı et, beyaz et, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, yer fıstığı ve tohumlardan demir alabilirsiniz.

4. Magnezyum

Magnezyum da tırnakları güçlendiren mineraller arasında önemli bir yerdedir. Tırnakları güçlendiren vitaminler arasında C vitamini ile eşdeğer olan magnezyum; Koyu yeşil yapraklı sebzelerin yanı sıra kinoa, badem, kaju fıstığı, yer fıstığı, siyah fasulye ve tam tahıllarda bulunur.

5. Protein

Tırnak yapısında keratin denilen lifli bir protein bulunur. Tırnaklara güç ve dayanıklılık veren şey budur. Ayrıca tırnaklarınızı hasar veya stresten korur. Tırnak bakımında keratinin önemi büyüktür. Keratin üretimini artırmak ve böylece güçlü tırnaklar oluşturmak için diyetiniz boyunca yeterince protein tüketmek esastır, düşük protein alımı ise daha zayıf tırnaklara neden olabilir. Protein et, kümes hayvanları, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdaların yanı sıra soya, baklagiller, fasulye, mercimek, kabuklu yemişler, tohumlar ve tam tahıllar gibi bitkisel gıdalarda bulunur.

6. Omega-3 Yağ Asitleri

Tırnakları güçlendiren besinler arasında Omega-3'e yer vermemek olmaz. Somon, alabalık, uskumru, ton balığı ve sardalye gibi yağlı balıklar, ceviz, soya, yumurta, chia tohumu, keten tohumu ve balık ve keten tohumu yağında da Omega 3 yağı bulunur.

7. C Vitamini

Tırnakları güçlendiren vitaminler denince akla gelen C vitamini kapsül olarak tırnak bakımında kullanılabilir. Yiyeceklerden de alınabilir. Portakal, çilek ve kivi gibi turunçgillerin en iyi C vitamini kaynakları olduğu düşünülürken, dolmalık biber, yeşil sebzeler ve domatesler de yüksek oranda C vitamini içerir.

8. Çinko

Çinko, hücrelerin büyümesi ve bölünmesi de dahil olmak üzere vücudunuzdaki birçok reaksiyon için gereklidir. Tırnakların sağlıklı büyümesini desteklemek için sürekli bir çinko kaynağı gereklidir. Sığır eti, kümes hayvanları, balık ve yumurta gibi hayvansal proteinler zengin çinko kaynaklarıdır. Ancak soya, nohut, siyah fasulye, kuruyemişler (badem ve kaju gibi) ve tohumlar da çinko içerir.