Vazelon Manastırı, Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunan bir manastırdır. 270-317 yılları arasında inşa edildiği düşünülen tarihi yapı, Trabzon şehir merkezinin 40 kilometre güneyinde konumlanmaktadır.

Trabzon'da 10. Karadeniz'in Renkleri sergisi açıldı Trabzon'da 10. Karadeniz'in Renkleri sergisi açıldı

Sümela’yı andıran üç katlı Manastır, kayalık bir yamaca oyulmuştur. Alt katta kilise, orta katta yemekhane ve mutfak, üst katta ise hücreler bulunmaktadır. Kilisenin apsisi, fresklerle süslenmiştir. Manastırın avlusunda bir de ayazma bulunmaktadır.

Vazelon Manastırı, asırlar boyunca bölgenin önemli bir dini ve kültürel merkez olmuştur. Manastır, 1923 yılında terk edilene kadar faal olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise turistik bir yer olarak hizmet vermektedir.

Vazelon Manastırı'na nasıl gidilir?

Vazelon Manastırı'na Trabzon şehir merkezinden otobüs veya minibüs ile ulaşabilirsiniz. Maçka'ya vardıktan sonra, manastıra 7 kilometre uzaklıktaki Kiremitli köyüne dolmuş ile gidebilirsiniz. Manastıra, Kiremitli köyünden yaklaşık 1 kilometrelik bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz.

Vazelon Manastırı'nı ziyaret etmeden önce bilmeniz gerekenler:

  • Manastır, Pazartesi günleri kapalıdır.
  • Giriş ücreti 10 TL'dir.
  • Manastırda WC bulunmamaktadır.
  • Manastıra giderken yanınıza su ve yiyecek almanız önerilmektedir.

Kiremitli mahallesinde ormanlık ve sarp bir arazide konumlanan yapının turizme kazandırılması bekleniyor. Varış yolunun engebeli olması ziyaretçileri yolundan döndürüyor. Bu konuda Trabzon ve Maçka yöneticilerinin bir adım atması bekleniyor.

Editör: Didem Bektaş